Deň, ktorým si pripomíname boj za slobodu a demokraciu. Ako vznikol sviatok 17. novembra?

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 11. 2020
Parlament 25. októbra 2001 schválil poslanecký návrh novely zákona o štátnych sviatkoch, pod ktorý sa podpísali poslanci SMK, KDH, DS a LDU. Dovtedy bol 17. november na Slovensku na rozdiel od Českej republiky len pamätným dňom.
Deň, ktorým si pripomíname boj za slobodu a demokraciu. Ako vznikol sviatok 17. novembra?

Zdroj: Shutterstock

Vedeli ste, že sedemnásteho novembra sa narodil slávny americký spevák Jeff Buckley alebo portugalský futbalista Nani? Alebo že ide o medzinárodný deň predčasne narodených detí? Pravdepodobne nie. Sedemnásty november má však v slovenskom i českom kalendári svoje špeciálne miesto - je to dátum, kedy oslavujeme Deň boja za slobodu a demokraciu. Pôvod tohto štátneho sviatku 17. november siaha do roku 1939, konkrétne do Protektorátu Čechy a Morava. Orgány Veľkonemeckej ríše totiž 17. novembra 1939 zatvorili v protektoráte všetky vysoké školy.

Ako vznikol sviatok 17. novembra?

Sviatok vznikol ako reakcia na niekdajšiu študentskú pripomienku vzniku Československej republiky 28. októbra a masovú účasť na pohrebe zastreleného medika Jana Opletala dňa 15. novembra. Bezpečnostné zložky vtedy vtrhli na pražské internáty a stovky študentov deportovali do koncentračných táborov. Deväť funkcionárov študentských organizácií okamžite popravili.

Slovákov však na rozdiel od českých študentov neposielali do koncentračných táborov Sachsenhausen a Dachau, ale po pár dňoch týrania ich ako cudzincov prepustili. O protištudentských represiách vtedy informovali významné svetové médiá Chicago Tribune, New York Herald, sovietska Pravda alebo Osservatore Romano. Študentské organizácie po celom svete následne tento deň v roku 1941 zo solidarity vyhlásili za Medzinárodný deň študentstva, aby sa osud perzekvovaných študentov každoročne pripomínal.

Pred 31 rokmi 17. novembra 1989 zorganizovali pražskí študenti spomienkovú slávnosť k 50. výročiu 17. novembra 1939. Brutálny policajný zákrok proti účastníkom na Národnej triede vtedy v Prahe vyvolal rozhorčenie verejnosti a protestné akcie. Do štrajku po vysokých školách v Československu vstúpili herci divadiel, od 20. do 26. novembra sa konali denne stotisícové manifestácie v celej ČSSR. Táto nevinná akcia napokon odštartovala sled udalostí, vďaka ktorému sa rok 1989 stal osudným aj pre komunistický režim v Československu. Sedemnásty november je tak smutnou spomienkou na násilné režimy minulosti, no zároveň silnou pripomienkou sily ľudu, ktorá sa v neľahkých časoch zomkla a vytrvala.

Deň boja za slobodu a demokraciu ako štátny sviatok si 17. novembra pripomíname od roku 2001. Parlament vtedy 25. októbra schválil poslanecký návrh novely zákona o štátnych sviatkoch, pod ktorý sa podpísali poslanci SMK, KDH, DS a LDU. Dovtedy bol 17. november na Slovensku na rozdiel od Českej republiky len pamätným dňom.

 

Obchody budú v utorok zatvorené

V utorok 17. novembra budú obchody na Slovensku zatvorené rovnako ako v prípade ostatných štátnych sviatkov. Otvorené môžu mať len predajne na staniciach, letiskách a benzínkach, lekárne, obchody so suvenírmi a veľkoobchody.

Predaj nie je zo zákona zakázaný ani v prevádzkach, kde neobsluhujú zákazníkov predavači, ktorí sú zamestnancami. Podobne ako počas iných sviatočných dní tak zrejme budú otvorené menšie predajne, kde predáva ich majiteľ či obsluha v postavení živnostníka.

Bežne by mohli fungovať aj reštaurácie a iní poskytovatelia služieb, vrátane kín, fitness centier a podobne. Avšak tento rok kvôli koronavírusovým reštrikciám budú v obmedzenom režime. Reštaurácie môžu fungovať len v prípade výdaja jedla, prípadne na vonkajšej terase. Kiná, fitness centrá a podobné zariadenia zostanú zatvorené. 

Ďalšie užitočné články k sviatkom a prázdninám v roku 2021:

V Čechách platia iné podmienky

V Českej republike je 17. november síce tiež štátnym sviatkom, ale patrí medzi sviatky, na ktoré sa nevzťahuje tamojší zákon upravujúci obmedzenie času predaja počas vybraných dní. Preto tam môžu byť v nedeľu 17. novembra obchody otvorené bez obmedzenia. No treba rátať s tým, že aj v tejto krajine je vyhlásený výnimočný stav a preto otváracie hodiny prevádzok sú obmedzené a zákaz vychádzania platí aj naďalej.

Zaujímavosti a fakty spájané s dátumom 17. november zo Slovenska i zo sveta

  • 1869 – bol otvorený Suezský prieplav
  • 1939 – nacisti uzavreli české vysoké školy, množstvo študentov deportovaných do koncentračných táborov. O dva roky v Londýne vyhlásili 17. november ako Medzinárodný deň študentstva.
  • 1970 – sovietska sonda Luna 17 s robotickým vozidlom Lunochod 1 pristála na Mesiaci
  • 1989 – násilný zásah štátu proti študentskej manifestácii v Prahe znamenal začiatok Nežnej revolúcie v Česko-Slovensku
  • 1992 – Slovenská národná rada a Česká národná rada schválili Ústavný zákon o zániku ČSFR a posunuli ho Federálnemu zhromaždeniu
  • 2003 – Arnold Schwarzenegger bol inaugurovaný za guvernéra Kalifornie.
  • 2008 – boli zrušené víza do USA pre občanov Slovenska a ďalších šiestich krajín (Česka, Maďarska, Estónska, Litvy, Lotyšska a Južnej Kórey)

Zdroj: Wikipédia (2020

Anketa

Súhlasíte s tým, že sú počas sviatkov zatvorené obchody?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

Väčšinový vlastník bývalého diamantového monopolu sa chce sústrediť na ťažbu medi a železa. Slávna firma, ktorá má na konte pravidlo troch výplat za snubný prsteň, môže zmeniť majiteľa... celý článok

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

Po rozvode v roku 2021 prichádza k deleniu slávnej nadácie. Melinda Gates už v dobročinnej organizácii pôsobiť nebude. Berie si so sebou aj svoj podiel, ktorý podľa vlastných slov chce... celý článok

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

14. 5. 2024 | Redakcia

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Časy enormného zdražovania sú preč. Inflácia v apríli spomalila na na 2,1 %. Ceny potravín boli rovnaké ako pred rokom.

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

9. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

Ceny kultového pouličného jedla v Nemecku sa kvôli inflácii zvýšili. Kancelár Olaf Scholz sa kvôli tomu ocitol „na grile“. Ľudia ho žiadajú, aby na kebab platil cenový strop.