Ukradli vám mobil? Ešte nie je všetko stratené. Držte sa tohto postupu

Roland Regely | rubrika: Článok | 13. 5. 2020 | 1 komentár
Mobil vám môžu ukradnúť kedykoľvek. Nové technológie však výrazne znižujú zlodejom šance na ďalší predaj či odblokovanie mobilu.
Ukradli vám mobil? Ešte nie je všetko stratené. Držte sa tohto postupu

Zdroj: Shutterstock

Mobilný telefón sa stal bežnou súčasťou našich životov. Spája nás s blízkymi, informuje nás o aktuálnom dianí vo svete aj na Slovensku, platíme s ním za tovary, počávame s ním hudbu alebo sa bavíme hrami, videami a iným zábavným obsahom. Niektorí vedia dokonca prostredníctvom svojho smartfónu plnohodnotne pracovať. 

Mobilný telefón ukrýva aj naše cenné osobné údaje či údaje z banky a sám je nositeľom finančnej hodnoty - vieme aké vedia byť smartfóny drahé. Aj preto môže byť terčom zlodejov. Dá sa teda mobil chrániť pred krádežou a čo všetko vieme urobiť ak už dôjde ku krádeži? Dali sme dokopy prehľadný návod.

Ako zabrániť krádeži smartfónu?

Mobilné telefóny sa, bohužiaľ, ešte stále veľmi často kradnú. Dá sa zabrániť tomu, aby ste neprišli o ten svoj? Samozrejmosťou je nenechávať ho na verejných miestach bez dozoru, dávať pozor na svoje osobné veci a sledovať okolie. Zlodeji sa často k mobilom dostanú aj tak, že sa vám prihovoria a budú si ho chcieť požičať, prípadne vás obklúči skupinka viacerých ľudí a dokonale vás zmanipulujú - kým si to stihnete uvedomiť, je po mobilnom telefóne. Najčastejšie sa mobily kradnú na frekventovaných miestach práve počas dovoleniek, kde sa v dave turistov zlodej jednoducho stratí.

 

Čo treba robiť, ak vám ukradnú mobilný telefón?

Ak vám telefón ukradli aj napriek tomu, že ste dodržiavali všetky princípy a postupy, ešte nie je všetko stratené. Nezabudnite čo najskôr zablokovať SIM kartu, aby nemohlo dôjsť k jej zneužitiu - požičajte si teda od známych alebo okoloidúcich telefón a nahláste krádež svojmu operátorovi. 

Určite bezodkladne nahláste krádež polícii, ktorá vám môže pomôcť telefón lokalizovať. V spolupráci s operátorom je totiž možné vďaka IMEI kódu zistiť, kto ukradnutý telefón používa a do istej miery aj jeho polohu. Síce sa táto metóda nedá použiť vo všetkých prípadoch, nikdy neviete, či sa to práve pri vašom telefóne nepodarí. Práve preto nahlásenie krádeže polícii aj s poskytnutím všetkých údajov o telefóne nepodceňujte. 

Neviete ako sa dopracovať k číslu IMEI? Zvykne byť uvedené aj na krabici s mobilom, preto si ju radšej nechajte a nevyhadzujte po kúpe.

Lokalizovať pomôže polícia, ale aj appka

Dnešné mobilné telefóny sú chránené okrem PIN kódu aj prístupovým kódom, odtlačkom prstu či tvárovou biometriou. Tieto ochranné prvky sa dajú len veľmi ťažko obísť a zlodej by musel mať mimoriadne šťastie, aby sa mu podarilo cez ne dostať. O svoje osobné dáta sa teda až tak báť nemusíte. Dôležité je z vašej strany mobil lokalizovať.

Na lokalizáciu vášho mobilu môžete použiť aj niektorú z mobilných aplikácií. Smartfóny s operačným systémom iPhone alebo Android majú prednastavenú aplikáciu - Nájdi svoj smartfón (Find my phone). Ak máte túto aplikáciu aktivovanú, poloha mobilného zariadenia sa dá sledovať aj vtedy, ak by ste práve náhodou nemali zapnuté lokalizačné služby na ukradnutom mobile. 

Táto aplikácia vie s veľkou presnosťou určiť polohu telefónu, ak je pripojený na sieť a napríklad zapnúť alarm, aby ste ho podľa zvuku vedeli nájsť. Môžete dokonca nechávať odkazy zlodejovi, prípadne mu zavolať a pod. Aplikácia vám tiež umožní vymazať na diaľku citlivé dáta, ale aj reštartovať telefón do pôvodných nastavení.

Poistenie mobilného telefónu nie je na škodu

Ak už raz prídete o svoj mobil, určite si poviete, že škoda, že nebol poistený. Áno, čím hodnotnejšie zariadenie, tým väčšia pravdepodobnosť, že si naň zlodeji urobia zálusk a tiež je to varovný signál pre vás, aby ste si drahocenné veci strážili a podľa možnosti aj poisťovali.

Napríklad na krádež mobilného telefónu výborne poslúži poistenie domácnosti. Stojí to mesačne pár eur, no dostanete pri krádeži vášho mobilu peniaze späť a môžete si kúpiť nový. Prečo sa to týka poistenia domácnosti? V zásade je to bonus pre vás, lebo si takto môžete poistiť aj iné zariadenie v rámci domácnosti. Stačí len vedieť ich približnú hodnotu a podľa toho sa poistiť. V cene poistky získate ochranu zariadenia vašej domácnosti proti krádeži, vandalizmu, živlom, či dokonca vytopeniu susedmi. 

Poistné plnenie sa vzťahuje na to, keď vám vykradnú domácnosť, ale v prípade mobilov aj na to, keď vám mobilný telefón ukradnú mimo domova. Možno nedostanete späť plnú sumu za mobil, ale pár stoviek eur naspäť sa vám môže hodiť.

Anketa

Využívam služby od:

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 1 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok