Jazda bez platného lístka či električenky v MHD? Takéto pokuty hrozia čiernym pasažierom

Roland Regely | rubrika: Článok | 12. 2. 2020
Ak vás revízori chytia jazdiť „na čierno“, nemôžu od vás žiadať doklad totožnosti. Polícia však áno. Ak uhradíte pokutu včas, zväčša máte zľavu.
Jazda bez platného lístka či električenky v MHD? Takéto pokuty hrozia čiernym pasažierom

Zdroj: Shutterstock

Jazdiť v MHD bez označeného lístka či platnej električenky sa nevypláca. Síce nemusíte dni, týždne či mesiace stretnúť revízora, no potom ho naopak môžete stretnúť aj trikrát za týždeň. A pokutu dostanete za každú jazdu „na čierno“. Prinášame stručný prehľad pokút na Slovensku, v rámci miest sa totiž ich sadzba mení. 

Bratislava

V Bratislave si môžete kúpiť lístok na MHD v automate, v novinových stánkoch, prostredníctvom SMS správy alebo aplikácie.

Kontrolu na linkách MHD v Bratislave vykonáva revízor dopravného podniku, ktorý sa musí preukázať revízorským odznakom. Ak ide kontrolovať cestujúcich, približne po 15 sekundách od zatvorenia dverí zablokuje všetky označovače cestovných lístkov. Z priebehu kontroly je automaticky zhotovovaný zvukový záznam.

Ak v Bratislave jazdíte bez cestovného lístka, zaplatíte okrem cestovného vo výške 0,70 eur aj 50 eur priamo vo vozidle, prípadne do 10 pracovných dní v doplatkovej pokladni. Ak nestihnete tento dátum, musíte zaplatiť vyššiu pokutu - 70 eur. Ak ste si zabudli električenku, prípadne preukaz na zľavnený cestovný lístok, hradíte pokutu 5 eur. Rovnakú sumu platíte aj pri nezaplatení dovozného za zviera, batožinu a bicykel. 

 

Trnava

Cestovné lístky na jednu jazdu zaplatené hotovosťou sa kupujú v Trnave len u vodiča hromadnej dopravy. Vodič vydáva lístky z elektronickej pokladne a ďalej sa už neoznačujú. Lístok platí len na jednu jazdu bez ďalších prestupov. 

Druhá možnosť platenia cestovného je prostredníctvom bezkontaktnej dopravnej karty, ktorá sa dá zaobstarať v predajni na autobusovej stanici v Trnave. Pri kúpe karty nahráte potrebný finančný kredit na kartu a ten používate pri každej jazde na platbu cestovného. Cestovné pri platbe dopravnou kartou je nižšie ako pri kúpe lístka u vodiča, takže cestovanie s kartou je o niečo výhodnejšie. Navyše prestup do 50 minút od zakúpenia cestovného lísttka je bezplatný. 

Ak v Trnave jazdíte bez cestovného lístka a chytí vás revízor, pokuta zaplatená na miesta vás vyjde 20 eur + cestovné 0,70 eur. Ak nestihnete do 3 dní, máte možnosť pokutu zaplatiť do 30 dní, avšak suma sa navyšuje o 5 eur. Ak nezaplatíte za pokutu ani do 30 dní, počká si vás plná suma - 50 eur. 

Nitra

Jednorazové cestovné lístky sa v Nitre kupujú priamo u vodiča alebo prostredníctvom SMS správy. Lístok v oboch prípadoch od zakúpenia platí 60 minút a je možné s ním počas doby platnosti neobmedzene prestupovať. Ďalšia možnosť platenia cestovného v meste Nitra je prostredníctvom tzv. bezkontaktnej zálohovej čipovej karty, ktorá sa dá zaobstarať v predajniach MHD v Nitre. Na kartu si nahráte finančný kredit a ten používate priamo vo vozidle na zaplatenie cestovného. Pri čipovej karte viete výraznejšie ušetriť. Navyše, druhá jazda pri prestupe do 40 minút je zadarmo. 

Pokuta za cestovanie bez platného lístka aj v Nitre závisí od toho, ako rýchlo ju viete zaplatiť. Ak zaplatíte priamo v autobuse, alebo do 3 pracovných dní v doplatkovej pokladni, výška pokuty je 20 eur. Ak zaplatíte od 4 pracovných dní do 30 dní od porušenia predpisov, výška pokuty je stanovená na 40 eur. V prípade, že cestujúci nezaplatí pokutu ani do 30 dní, dopravca bude vymáhať od cestujúceho pokutu 70 eur.

Trenčín

Aj Trenčín má svoju vlastnú cenovú politiku v prípade pokút za MHD. Ak vás chytí revízor bez označeného lístka, pri okamžitej úhrade zaplatíte sumu 25 eur. Po dohode s revízorom možno odložiť túto pokutu od 24 hodín do 3 dní od incidentu. Od 3 do 30 dní sa pokuta navyšuje na 35 eur. Po 30 dňoch od uloženia pokuty musí zaplatiť cestujúci 40 eur. 

Ak máte lístok, ale zabudli ste ho označiť, zaplatíte pokutu 5 eur od 24 hodín do 3 dní. Od 3 do 30 dní platíte 7 eur a po 30 dňoch pokuta dosahuje už 40 eur.

Banská Bystrica

Pokuta v Banskej Bystrici zaplatená priamo vo vozidle vás vyjde na 25 eur. Ak nezaplatíte ihneď, do 30 pracovných dní v dopravnej kancelárii budete musieť zaplatiť 50 eur. Ak je vám aj mesiac málo, budete si musieť pripraviť 70 eur. 

Rovnako, za zneužitie neprenosnej dopravnej karty a za cestovanie so zľavneným cestovným lístkom bez nároku na zľavu je sankčná úhrada stonásobok základného cestovného bez príplatkov a zliav.

Ak sa rozhodnete falšovať SMS lístok, v Banskej Bystrici vám hrozí pokuta vo výške 300 eur.

V prípade, že si kúpete zľavnený lístok a nemáte naň nárok, zaplatíte pokutu 10 eur. V tej istej výške zaplatíte pokutu, ak máte SMS lístok, ale kvôli chybe mobilného telefónu či vybitej batérii ho revízor nevie skontrolovať.

  • Nejazdíte MHD ale autom? Porovnajte si ceny parkovania v mestách po Slovensku

Žilina

Ak v Žiline jazdíte bez platného cestovného lístka, zaplatíte cestovné vo výške 0,65 eur a 100-násobok stanoveného základného cestovného vo výške 65,65 eur. Pri zaplatení pokuty vo vozidle alebo do 3 dní cestujúci zaplatí 40,65 eur, do 30 dní zaplatí 50,65 eur. 

Ak ste si zabudli preukaz na zľavnený cestovný lístok, hradíte pokutu 3 eurá. Za zviera a batožinu bez potrebného lístka platíte v Žiline 3 až 6,50 eur.

Košice

Výška sankčnej úhrady za cestovanie bez platného cestovného lístka v Košiciach je stanovená vo výške 60 eur.

Pri dobrovoľnej úhrade do 4 pracovných dní je pokuta znížená na sumu 50 eur a pri úhrade priamo vo vozidle na sumu 40,00 eur.

Cestujúci, ktorý nemá označený cestovný lístok za batožinu alebo bicykel, zaplatí poplatok 5 eur.

Mesto Pokuta zaplatená na mieste Pokuta od 3 do 30 dní Pokuta po 30 dňoch
Bratislava 50€ do 10 dní 50€, potom plná výška 70€ 70€
Trnava 20€ 25€ 50€
Nitra 20€ 40€ 70€
Banská Bystrica 25€ 50€ 70€
Žilina 40€ 50€ 65€
Trenčín 25€ 35€ 40€
Košice 40€ 50€ 60€

Zdroj: imhd.sk

Ktoré poľahčujúce okolnosti berú revízori do úvahy?

Dopravné podniky naprieč Slovenskom rátajú s najčastejším faktorom, ktorý sa na cestách vyskytuje. Sú ním zápchy. Ak totiž grafikon informuje, že vaša cesta má trvať 15 minút a vy stojíte v zápche kdesi - a tým pádom váš lístok prestáva byť platný - nemusíte sa obávať pokuty. Jeden 15 minútový lístok vám na takúto cestu stačí aj v prípade, že ďalších 20 minút stojí autobus v zápche. Revízori si takéto meškanie overujú priamo u vodiča MHD.

Ak nefungujú označovače, máte opäť navrch. Treba si však dať pozor na to, aby ani jeden z označovačov nebol funkčný. V takom prípade treba o danej situácii upovedomiť šoféra. Na druhej strane ešte môže byť chyba u vás - ak je totiž lístok mokrý alebo pokrčený, môžete mať problém s jeho označením.

Ak na zastávke nefunguje automat na lístky a vy si prostredníctvom SMS správy alebo mobilnej aplikácie neviete z nejakého dôvodu zakúpiť lístok, máte smolu. Tento prípad sa totiž považuje za vedomú jazdu na čierno a koledujete si o pokutu.

Nestihli ste si poslať SMS správu alebo zakúpiť lístok v aplikácii? Ak tak urobíte až po príchode vozidla dopravy a nastúpite so síce odoslanou SMS správou alebo zakúpením lístku v aplikácii - aj toto sa považuje za jazdu na čierno. Pravidlá totiž hovoria, že do vozidla musíte nastupovať s platným cestovným lístkom. Výnimkou sú samozrejme cestujúci, ktorí si označujú lístok na označovači a tiež cestujúci, ktorí si lístky zakupujú priamo vo vozidle na označovacom zariadení (napr. v Bratislave).

Za nezaplatenie hrozí až exekúcia

Za nezakúpenie lístka v hodnote desiatok centov sa viete dostať až na exekúciu. Ak cestujete na čierno a chytia vás revízori, máte dve možnosti. Zaplatíte pokutu na mieste a ušetríte alebo pokutu zaplatíte až o pár dní a v plnej sume. 

V prípade neuhradenia pokuty môže DPB začať vymáhať pokutu súdnou cestou, kde môže cena za jednu jazdu na čierno vystúpiť do závratných výšin. Takisto ak odmietnete revízorom ukázať doklady alebo ich pri sebe nemáte. V tomto prípade si revízor môže zavolať na pomoc políciu. A aj keď polícia podľa zákona nemôže poskytnúť vaše osobné údaje tretej strane, dopravný podnik si môže vaše údaje po tridsiatich dňoch vyžiadať súdnou cestou. A takýmto spôsobom sa pokuta vie predražiť niekoľkonásobne a môže skončiť až exekúciou.

Ak ste presvedčení o tom, že vám pokuta neprináleží, môžete sa odvolať. Pokutu však tak či onak zaplaťte. Dopravný podnik totiž bude vašu žiadosť posudzovať ďalších 30 dní. Dovtedy sa môžete kvôli nezaplatenej pokute pokojne dostať aj do exekučného konania. Ak sa preukáže, že ste mali pravdu, peniaze za pokutu aj za dodatočne zaplatený lístok vám vrátia.

Anketa

Ako si kupujete lístky na MHD či vlak?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok