5 týždňov dovolenky aj pre rodičov mladších ako 33 rokov. Toto sú zmeny pre rok 2020

Roland Regely | rubrika: Článok | 5. 11. 2019
5 týždňov dovolenky aj pre rodičov mladších ako 33 rokov. Toto sú zmeny pre rok 2020
5 týždňov dovolenky aj pre rodičov mladších ako 33 rokov. Toto sú zmeny pre rok 2020

Zdroj: Shutterstock

Január 2020 poteší všetkých mladých rodičov, po novom získajú o 5 dní dovolenky navyše. Nárok na dlhšiu dovolenku o jeden týždeň totiž budú mať aj zamestnanci, ktorí nedovŕšili 33 rokov a trvalo sa starajú o dieťa. Vyplýva to z novely Zákonníka práce, ktorú predložili poslanci koaličnej SNS Tibor Jančula a Magdaléna Kuciaňová. Následne ju odobril aj parlamentný sociálny výbor.

Na osem týždňov dovolenky budú mať nárok riaditelia škôl, učitelia, pedagogickí asistenti, majstri odbornej výchovy, tréneri športových tried či vychovávatelia.

Za novelu, ktorá bude platiť od januára 2020, hlasovalo 91 poslancov. Okrem prítomných poslancov koalície ho podporili aj poslanci z klubov Sme rodina, ĽSNS a 5 nezaradených poslancov.

Doposiaľ len 4 týždne

V súčasnosti Zákonník práce určuje základnú výmeru dovolenky pre zamestnanca na najmenej štyri týždne. Ak však do konca kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov, má nárok na päťtýždňovú dovolenku.

Poslanci navrhujú zvýšiť dĺžku základnej výmery dovolenky na päť týždňov aj pre zamestnancov, ktorí nedovŕšili 33 rokov, ale trvalo sa starajú o dieťa. "To je v súčasnosti už platným sociálnym štandardom pre zamestnancov aj v iných členských štátoch Európskej únie, ako aj platným zamestnaneckým zvýhodnením u mnohých zamestnancov v Slovenskej republike," tvrdia poslanci.

Kolektívna zmluva umožňuje aj teraz dohodnúť dlhšiu výmeru. Niektoré firmy na Slovensku takéto úpravy uplatňujú.

Minimálna dĺžka dovolenky v Európskej únii

  1. Luxembursko - 34 dní
  2. Malta - 26 dní
  3. Rakúsko - 25 dní
  4. Dánsko - 25 dní
  5. Fínsko - 25 dní
  6. Francúzsko - 25 dní
  7. Švédsko - 25 dní
  8. Portugalsko - 25 dní
  9. Španielsko - 25 dní
  10. Belgicko - 20 dní
  11. Bulharsko - 20 dní
  12. Česko - 20 dní
  13. Taliansko - 20 dní
  14. Maďarsko - 20 dní
  15. Poľsko - 20 dní
  16. Slovensko - 20 dní

Zmeny začnú platiť od januára 2020

Táto zmena by podľa nich mala pozitívny vplyv na manželstvo, rodičovstvo, rodinu, samotnú výchovu detí, ale aj na cestovný ruch. Novela Zákonníka práce by mala nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2020.

Nezaradený poslanec Jozef Mihál upozornil na pripomienky zamestnávateľov k tejto zmene. Tiež sa obáva aplikačnej praxe, lebo v zákone nie je podľa neho zadefinovaná "trvalá starostlivosť o dieťa". "Bude to spôsobovať v aplikačnej praxi problémy, zamestnanec si bude chcieť uplatniť dovolenku, ale názor zamestnávateľa bude iný. Čo napríklad starostlivosť po rozvode, striedavá starostlivosť?" upozornil Mihál pre TASR.

Kuciaňová je však presvedčená o tom, že je upravené v zákone, akým spôsobom rodičia vykonávajú starostlivosť o dieťa po rozvode, preto problém v tejto oblasti nevidí. Ak by vznikli problémy v praxi, je ochotná sa nimi zaoberať. "Zamestnávateľ je povinný poskytnúť minimálne dva týždne, pri ostatných dňoch dovolenky sa hovorí o vzájomnej dohode zamestnanca a zamestnávateľa. Každý rozumný zamestnávateľ, ak chce byť úspešný, musí mať spokojného zamestnanca," dodala Kuciaňová.

Výhrady majú zamestnávatelia i rezort financií

S návrhom SNS zásadne nesúhlasia zamestnávatelia, informuje agentúra SITA. Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) tvrdí, že prijatie novely Zákonníka práce bude mať zásadne negatívny dopad na podnikateľské prostredie na Slovensku.

„Návrhom dochádza opätovne relatívne krátkom období k de facto navýšeniu nákladov práce. Vo vzťahu k výmere dovolenky dávame tiež do pozornosti fakt, že Slovensko má najvyšší počet poskytovaných sviatkov a dní pokoja (15) v porovnaní s okolitými štátmi, čo má v konečnom dôsledku rovnaký efekt, ako väčšia výmera dovolenky,“ odkázala RÚZ národniarom.

Rovnaký efekt majú podľa zamestnávateľov ustanovenia Zákonníka práce o dôležitých osobných prekážkach v práci. Tie totiž predpokladajú uvoľnenie zamestnanca počas ošetrovania chorého člena rodiny a počas starostlivosti o dieťa mladšie ako desať rokov, ktoré nemôže byť z vážnych dôvodov v starostlivosti detského výchovného zariadenia.

Opatrenie pravdepodobne zníži produkciu firiem a slovenská ekonomika klesne. V pripomienkovom konaní k návrhu novely Zákonníka práce od národniarov na to upozornilo Ministerstvo financií SR. "Za predpokladu, že aspoň polovica výpadku produkcie sa dobehne, ekonomika poklesne o 84,9 miliónov eur, teda 0,09 % hrubého domáceho produktu," tvrdí rezort financií.

Chcú podporiť cestovný ruch

„Očakáva sa pozitívny vplyv napríklad v oblasti cestovného ruchu a mierne negatívny vplyv na produktivitu tých zamestnancov u zamestnávateľov, ktorým sa navýši základná výmera dovolenky o jeden týždeň,“ tvrdí dvojica národniarov.

Prečítajte si tiež:

Anketa

Podporuje štát rodičov na materskej (rodičovskej) dovolenke dostatočne?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok