Ktorá krajina EÚ je najlacnejšia?

Roland Regely | rubrika: Článok | 20. 8. 2018
V ktorej krajine Európskej únie platíte najmenej za tovary a služby? Slovensko je siedmou najlacnejšou krajinou Európskej únie. Ceny tovarov a služieb v únii sú až o 45 % vyššie ako na Slovensku. Pozrite si porovnanie.
Ktorá krajina EÚ je najlacnejšia?

Zdroj: Shutterstock

V krajinách Európskej únie sú ceny rozdielne vysoké. Závisí to od viacerých faktorov a vplyvov. Hodnotenie ponúka každoročne Eurostat. Hodnotia sa ceny v šiestich rôznych kategóriách ako je jedlo a nealkoholické nápoje, alkoholické nápoje a tabak, oblečenie, spotrebná elektronika, reštaurácie a hotely a osobná doprava.

Slovensko je siedmou najlacnejšou krajinou EÚ

Slovensko je siedmou najlacnejšou krajinou Európskej únie. Ceny tovarov a služieb v únii sú až o 45 % vyššie ako na Slovensku. V rámci celej EÚ je najlacnejšou krajinou Bulharsko, kde sú priemerné ceny nižšie o 30 % ako na Slovensku. 

„Aj napriek tomu sa Slovensko zaraďuje medzi najlacnejšie krajiny EÚ. Nižšie ceny tovarov a služieb v porovnaní so SR sú v krajinách V4, v Litve a Chorvátsku,“ približuje analytička Poštovej banky Lucia Dovalová. V rámci krajín V4 však slovenskí spotrebitelia za potraviny platia najviac

Spomedzi susedných krajín je najvýraznejší cenový rozdiel medzi SR a Poľskom, kde sú priemerné ceny tovarov a služieb o 19 % nižšie ako na Slovensku. „Menej ľudia zaplatia aj v Maďarsku, a to o 10 %, Česi majú už porovnateľnú cenovú hladinou so SR,“ doplnila Dovalová.

Pozrite si aj:

Koľko vás vyjde nákup (porovnanie)

Ak Slováci v roku 2017 zaplatili za košík plný potravín sto eur, v Dánsku za ten istý nákup dali spotrebitelia 166 eur, Taliansku 128 eur a Chorvátsku 107 eur. Naopak, v Poľsku vyšiel takýto nákup potravín zákazníkov na 72 eur, Maďarsku 91 eur a Českej republike 95 eur. Spomedzi krajín V4 aj naďalej platia Slováci za potraviny najviac.

Podľa Eurostatu sú najväčšie rozdiely v cenách za reštauračné a hotelové služby, alkohol a tabakové výrobky, pričom sa odlišujú často krát až trojnásobne.

Z krajín V4 sme na tom najhoršie, platíme najviac

Českej republike sú potraviny lacnejšie o 5,1 %, v Maďarsku o 8,8 %. V Poľsku za ten istý nákup potravín zaplatia miestni obyvatelia dokonca až o 28,4 % menej. V Českej republike sú lacnejšie predovšetkým ovocie a zelenina, chlieb a pečivo, ale i mlieko, syry a vajcia. Naopak, mäso a ryby zaťažujú peňaženky Čechov via. V Maďarsku a Poľsku sa platí menej za všetky potraviny.

„Toto je zrejme jeden z dôvodov, prečo kroky Slovákov, najmä z prihraničných oblastí, smerujú za nákupmi potravín do zahraničia. V prípade ekonomicky nie veľmi uznávanej nákupnej turistiky zohráva rolu aj aktuálny vývoj domácej meny voči euru. Oslabovanie forintu, zlotého či českej koruny voči euru totiž zlacňuje nákupy v zahraničí a zväčša, na základe skúseností z minulosti, zvyšuje aj záujem našincov o nákupy v okolitých ekonomikách,“ uviedla Eva Sadovská, analytička Slovenského farmárskeho, družstva.

Najdrahšie sú severské krajiny

Najviac si Slováci priplatia v severských krajinách. „V Dánsku sú cenovky tovarov a služieb až dvojnásobné v porovnaní so slovenskými. Podobnú cenovú úroveň majú aj Nóri, no vo Švajčiarsku si v obchodoch priplatíme až o 130 %. Na Islande je najdrahšie, tam sú ceny vyššie až o 140 %. Medzi najdrahšie krajiny patrí aj Švédsko, Fínsko, Írsko a Británia,“ uviedla Dovalová.

Potraviny a nealko nápoje patria na Slovensku k tým najlacnejším v rámci únie. Potraviny sú najlacnejšie v Rumunsku. V porovnaní s krajinami V4 sú však potraviny a nápoje najdrahšie," podotkla analytička.

Najlacnejšia dovolenka vás čaká v Bulharsku

Z hľadiska dovoleniek je tiež pre Slovákov najlacnejšie Bulharsko. „Na dovolenke v tejto destinácii zaplatíme v hoteloch a reštauráciách v priemere až o 40 % menej ako na Slovensku. Najdrahšie hotely a reštaurácie sú na Islande, vo Švajčiarsku, Nórsku, a taktiež v Dánsku, kde sú ceny viac ako dvojnásobné v porovnaní so slovenskými,“ vyčíslila Dovalová.

Slováci majú k dispozícii lacný alkohol

Pitný režim je na Slovensku drahší ako vo väčšine krajín EÚ. V Európskej únii nealkoholické nápoje stoja o 9,3 % menej ako na Slovensku. Najdrahšie je nealko v Dánsku, a to o vyše polovicu v porovnaní so SR. Naopak, najlacnejšie nealkoholické nápoje evidujú v Rumunsku (o -36,8 % v porovnaní so SR) a Poľsku (o -28,9 %). Aj u ostatných susedov z V4 zaplatia za nealko menej ako u nás.

Naopak, iba v troch krajinách EÚ majú lacnejší alkohol ako na Slovensku. V najlacnejšom Bulharsku vyjde alkohol lacnejšie o takmer pätinu. Naopak, vo Fínsku a Írsku je alkohol raz toľko drahý. Aj v prípade alkoholu predávaného na pultoch poľských obchodov sú cenovky v priemere o 5,3 % vyššie. V prípade ČR je cena alkoholu vyššia o takmer 7 %.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

euro, Európska únia, eurozóna

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok