Môžete rozkladať stan a oheň kdekoľvek? Aké hrozia pokuty

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 8. 2018
Letná sezóna kempingu a stanovania je v plnom prúde. Poznáte však všetky potrebné pravidlá aj postihy, ktoré sa vás týkajú, ak stanujete v prírode?
Môžete rozkladať stan a oheň kdekoľvek? Aké hrozia pokuty

Zdroj: Shutterstock

Mnohým ľuďom leto pod stanom nič nehovorí, no mnohí naň nedajú dopustiť. Dnes už však stanovanie nie je to, čo bývalo. Doby, kedy si každý mohol postaviť stan kdekoľvek, sú nenávratnou minulosťou. Dnes už stanovať nadivoko môžeme len s pevnými nervami a peňaženkou pripravenou na pokuty.

Kde si možno rozložiť stan

Podľa zákona si dnes stan na súkromnom pozemku môžeme postaviť len so súhlasom majiteľa pozemku. A nie je žiadnou povinnosťou majiteľa nás o zákaze táborenia informovať pomocou nejakej informačnej značky. Bohužiaľ je len a len povinnosťou každého táborníka zistiť si, komu pozemok patrí a či nám dovolí na jeho pozemku stanovať. Žiadny táborník sa nemôže vyhovárať, že on nevedel alebo si myslel niečo iné. Neznalosť zákona žiaľ neospravedlňuje.

Zákaz stanovania platí aj v národných parkoch, chránených krajinných oblastiach a národných prírodných rezerváciách. V prípade odhalenia porušenia zákazu stanovania strážcom parku hrozí pokuta až 200 eur. Aj keď sa to posudzuje individuálne, buďte si istí, že takmer vždy dostanete plnú výšku – najmä v prípade majetku štát. Táborenie je v týchto oblastiach umožnené len na vyhradených miestach, v tzv. kempoch. Verejné táboriská sú označené tabuľkou a disponujú obvykle zdrojom pitnej vody aj základnými hygienickými zariadeniami.

Stan teda oficiálne možno rozložiť na vašom súkromnom pozemku či v kempingu – teda miesto na tom určenom. V niektorých krajinách je aj množstvo bezplatných kempingov, dokonca so sociálnymi zariadeniami.

Je spanie pod šírym nebom táborenie?

Tu je na mieste odpovedať, ako pre koho. Zákon síce spanie pod širákom za táborenie nepokladá, pretože táborením sa podľa neho rozumie činnosť umožňujúca pobyt v prírode s možnosťou prespania, a to zvyčajne v stanoch, s možnosťou prípravy jedla, hygieny a pod. Ale slovíčko obvykle neveští nič dobré, najmä ak ste si "pod širákom" rozbalili spanie veľkosti bytu. Aj tu platí skautské pravidlo – nie je ma vidieť, neexistujem, netáborím.

Mohlo by vás zaujímať:

Pravidlá pre zakladanie ohňa

S ohňom je to podobné ako s táborením alebo stanovaním. Asi je aj otázkou slušnosti zistiť si u majiteľa pozemku, či mu okrem stanu nebude vadiť aj malý oheň na opečenie špekáčikov či ohrievanie hotového jedla. Inak platí, že oheň nesmiete rozoberať bližšie než 50 metrov od okraja lesa, v dostatočnej vzdialenosti od všetkého, čo by sa mohlo vznietiť. Teda ani vo vysokej tráve alebo na suchom strnisku. V lese si môžete oheň rozrobiť vo výnimočných prípadoch len na miestach na to určených, niekedy preto bývajú v lese pripravené ohniská.

Pokiaľ hrozia požiare zo sucha, bývajú tieto lokality označované letákmi alebo vyhlásené všeobecne záväznou vyhláškou. Ale k tej sa nemusíte, ak idete v kanoe alebo na bicykli, vôbec dostať. Takže v každom prípade sa spoliehajte na váš zdravý úsudok. Ak sami cítite, že je okolo všetko vyprahnuté, tak snáď ani nie je nutné chodiť čítať na radnicu obecnú vyhlášku a namiesto ohrievanej konzervy je vhodnejšie zvoliť iný spôsob stravovania. Účet za opekanie bude určite rádovo nižší ako platba za výjazd požiarnej techniky k lesu.

Na požiare upozorňujú aj Lesy SR

To, že je nebezpečenstvo požiarov vo vyprahnutom lete naozaj vysoké, potvrdzujú aj Lesy Slovenskej republiky. Na ich webe nájdete informácie o tom, že už len jeden odhodený ohorok z cigarety môže behom pár minút zničiť mnohoročnú prácu niekoľkých generácií lesníkov. Mnohé z lesných požiarov sú skutočne spôsobené nedbanlivosťou a porušením predpisov z oblasti požiarnej ochrany.

Opakovanie je matka múdrosti. Všeobecne známa vec je, že v lese je zakázané zakladať alebo udržiavať otvorený oheň. To možno najmenej 50 metrov od kraja lesa. V lese sa však nesmie ani fajčiť. Práve odhodený ohorok je najčastejšou príčinou vzniku lesného požiaru. Následkom môžu byť mnohomiliónové škody na lese aj tragické následky pre lesnú zver či návštevníkov lesa. Aj z tohto dôvodu sa v lese nesmie ani táboriť mimo miesta na to určeného.

Táborenie a zakladanie ohňa v otvorenej prírode síce sľubuje romantiku, ale ak chcete mať pokoj na duši, radšej využite ku stanovanie ponuky kempingov pri cestách. Máte potom istotu, že vás v noci nezobudí majiteľ pozemku alebo polícia a nebudete búrať stan za svitu mesiaca a nadávať vám a vašim spolukempujúcim.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok