Čo znamená brexit pre Slovákov v Británii: takto tam môžu zostať žiť a pracovať

Roland Regely | rubrika: Článok | 20. 7. 2018
Najjasnejšiu budúcnosť z približne stotisíc našich občanov majú tí, ktorí tam sú aspoň päť rokov.
Čo znamená brexit pre Slovákov v Británii: takto tam môžu zostať žiť a pracovať

Zdroj: Shutterstock

Keď Veľká Británia ešte v roku 2004 ako jedna z mála krajín otvorila svoj pracovný trh pre nové krajiny EÚ, prišli tam pracovať desaťtisíce až státisíce Slovákov. Táto otvorenosť však už čoskoro skončí, a udeje sa tak takmer presne po pätnástich rokoch.

„Dostaneme pod kontrolu počty prichádzajúcich z Európskej únie,“ povedala britská premiérka Theresa Mayová v januári 2017 pred diplomatmi mnohých krajín. Zároveň počas svojho prejavu stihla spomenúť aj to, že brexit bude veľmi tvrdý. Že sa nejedná o žiadne čiastočné úpravy.

Chcete rovnaké práva ako Briti? Dá sa to

Najjasnejšiu budúcnosť z asi 100-tisíc Slovákov žijúcich v Británii majú tí, ktorí tam žijú aspoň päť rokov. Britská vláda sa vyjadrila, že takýmto ľuďom chce ponechať všetkych ich práva. Mali by mať teda približne rovnaké postavenie ako Briti, teda rovnaký prístup k zdravotníctvu, školstvu, či penziám.

Tí, ktorí žijú v Británii kratšie, dostanú dvojročné prechodné obdobie, aby požiadali o štatút rezidenta. Práve ten im zaistí práva ako majú Briti. Kým Británia neurčí tzv. referenčný dátum, nevieme, kto všetko bude mať v budúcnosti nárok na štatút rezidenta.

Čo to znamená v praxi? Neistotu budú mať napríklad Slováci, ktorí sú v Británii rok. Ak referenčný dátum stanovia skôr ako Veľká Británia odíde z únie - je jasné, že občania budú mať kratší čas, ktorý určí ich práva do budúcnosti.

Mohlo by vás zaujímať:

Prvé problémy spôsobil brexit Slovákom už minulý rok

Brexit spôsobil problémy najmä v peňaženkách Slovákov v Británii. Od jeho vyhlásenia zaznamenala libra obrovské prepady. Kým ešte v januári 2016 sa podľa údajov Národnej banky Slovenska dalo za 1000 libier dostať 1324,50 eur, krátko po referende, v ktorom si Briti odhlasovali vystúpenie z únie, to bolo už len 1189,10 eur. Dnes to je 1128,70 eur.

Ubúda aj pracovných ponúk do Británie

Pracovný portál Profesia.sk prednedávnom priniesol zaujímavú informáciu. Ubudlo totiž pracovných ponúk, ale aj záujem o ne výraznejšie klesal.

“V prvom polroku sme zaznamenali 462 inzerátov, v ktorých zamestnávatelia ponúkali prácu vo Veľkej Británii,” zhrnula Nikola Richterová z pracovného portálu pre Aktualitysk. Oproti prvým šiestim mesiacom 2016 ponuka klesla o 25 percent.

Ako zostať v Británii po brexite – postup v skratke

Občania Európskej únie, ktorí majú v úmysle žiť v Spojenom kráľovstve po Brexite, budú musieť získať nový status a príslušný dokument.

Postup podania dokumentov by mal byť maximálne jednoduchý a mal by byť omnoho jednoduchší ako je tomu dnes podľa európskeho práva. V prípade zamietnutia žiadosti budú mať Európania právo odvolať sa voči rozhodnutiu.

Občania krajín Európskej únie a ich rodiny budú musieť podať žiadosť o nový status rezidenta počas dvoch rokov do 29. marca 2019 roka.

Dôležitá info je, že aj tí, ktorí nestihnú podať žiadosť z vysvetliteľných dôvodov, budú môcť požiadať o nový status aj po termíne.

Ako získať povolenie na pobyt (po brexite)

Aby ste získali nové povolenie na pobyt, budete musieť predložiť dokumenty potvrdzujúce legálny pobyt v Británii do 29. marca 2019.

Žiadatelia, ktorí nepracovali, nebudú musieť ukazovať dokument o zdravotnom poistení (angl.: comprehensive sickness insurance).

Pri registrácii bude kontrolované, či sa žiadateľ nedopustil nejakéh trestného činu. Pokiaľ boli trestné činy spáchané v období do odchodu Británie z EÚ, pri vyšetrovaní sa budú uplatňovať právne predpisy EÚ. Za zločiny spáchané po Brexite, budú uložené tresty v súlade s britským právom.

Deportácia môže hroziť všetkým tým, ktorí boli odsúdení na odňatie slobody na 12 mesiacov a viac.

Koľko stojí žiadosť

Cena podania žiadosti nebude vyššia ako pri získaní britského pasu, čo je pre dospelú osobu približne 73 britských libier a pre dieťa 46 libier.

Slováci a Česi, ktorí už majú doklad o trvalom pobyte, získaný na základe európskej legislatívy, budú platiť za nový dokument menej a získajú ho rýchlejšie.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok