Kedy vám colnica môže zadržať zásielku zo zahraničia a ako môžete postupovať

Roland Regely | rubrika: Článok | 7. 6. 2018
Objednali ste si tovar zo zahraničia, no váš balík bol zadržaný? Poradíme vám, ako v takej situácii postupovať.
Kedy vám colnica môže zadržať zásielku zo zahraničia a ako môžete postupovať

Zdroj: Shutterstock

Objednávate si tovar z Ameriky alebo Ázie, ktorý vám doručí kuriér? Dnes už nie je pre mnohých problém nakúpiť na Aliexpress, Amazon, eBay, Good takmer čokoľvek a lacnejšie ako v našich obchodoch či e-shopoch. Lenže, čo sa na prvý pohľad zdá lacné, môže nakoniec skončiť omnoho drahšie. Colné poplatky sú nočnou morou mnohých Slovákov, ktorí nakupujú cez internet lacnejšie a častejšie, než v kamenných predajniach.

Kedy vám zadržia zásielku

Ak dostanete informáciu, že vasa zásielka bola zadržaná v súlade s Colným zákonom č. 199/2004 Z. z. resp. dostanete poštové oznámenie z Medzinárodného výmenného strediska a Vyclievacieho oddelenia, viete, že vasa zásielka bola zadržaná. Niekedy sa tak udeje náhmatkovo, niekedy colníci idú na istotu.

Popis vychádza z údajov na obálke, ale colníci majú právo nazrieť aj dovnútra a uviesť o aký typ tovaru v zásielke ide. V záujme ochrany známok, autorských práv, ale aj v záujme ochrany trhu sa tieto kontroly dejú v každom štáte. Rozdielna je možno forma a podoba kontrol, či následných dokazovaní.

Mohlo by vás zaujímať:

Ako postupovať, keď vám zadržia zásielku

Z vašej strany sa očakáva, že na toto poštové oznámenie budete reagovať a dokážete výšku platby a ďalšie náležitosti. Vyriešiť zadržanie zásielky, ktorá by nemala podliehať precleniu, môžete aj pohodlne emailom.

Doklady potrebné pri zadržaní zasielky:

  • Doklad o hodnote tovaru, ktorú ste uhradili v plnej miere
  • Účel dovozu (osobná spotreba alebo ďalší predaj)
  • Skladové číslo zásielky uvedené v dodanom liste pri čiarovom kóde pre rýchlu identifikáciu
  • Telefonický a mailový kontakt

Dlho to bolo tak, že ak vám prišiel tovar, ktorý bolo treba precliť, na colnicu ste priniesli vytlačenú faktúru a všetky vyhlásenia ste vybavili v papierovej forme. Od minulého roka sa systém zmenil. Vybavuje sa to najmä electronicky.

Potrebujete nový občiansky preukaz s čipom

 Ak si objednáte oblečenie, či elektroniku napríklad z Ameriky alebo Číny, tovar príde na medzinárodné letisko, najčastejšie do Bratislavy alebo do Košíc. Clo si sami vybavíte už len v tom prípade, ak máte aktívny elektronický občiansky preukaz s čipom. Najprv vás však čaká zložitý proces registrácie.

Čiže musíte ísť na www.cep.financnasprava.sk a po dvoch registráciách, si prejdete ďalšie kroky a vyplniť ešte niekoľko formulárov a následne potom je možné absolvovať toto konanie electronicky. Ak elektronický občiansky ešte nevlastníte alebo to máte na letisko ďaleko, balík sa k vám určite dostane. Naďalej o jeho preclenie môžete požiadať prepravnú spoločnosť.

Táto elektronická tortúra sa týka iba tovaru, ktorý má hodnotu viac ako 22 eur a doručený bude inak ako Slovenskou poštou. Za to, že kuriér vybaví preclenie za vás, si vypýta poplatok. Pokuta vám pri neregistrovaní na finančnej správe nehrozí.

Dá sa to vybaviť aj osobne

Vybaviť sa dá vec aj osobne. V tom prípade potrebujete všetky vyššie uvedené informácie, celé poštové oznámenie, preukaz totožnosti, ak nie ste priamo vy adresát a osoba, voči ktorej je vedené preclenie zásielky, musíte mať pri sebe aj splnomocnenie na takéto zastupovanie a samozrejme peniaze na uhradenie colného dlhu, pokiaľ sa na zásielku vzťahuje. Obchodný tovar sa riadi inými pravidlami, ktoré sú pochopiteľne prísnejšie.

Dokladom o hodnote tovaru je exportovaný dokument, alebo dáta z internetového bankovníctva, výpis z Paypal.com platobnej služby z detailu konkrétnej platby, kde je uvedené meno odosielateľa aj prijímateľa, kontakty a výška sumy vrátane konkrétneho sortimentu, ktorý bol uhrádzaný.

Poplatky za preclenie tovaru

Daň z pridanej hodnoty a clo vyrubujú pracovníci colného úradu pri kontrole zásielok z krajín mimo Európskej únie. Ako sa vymeriava clo a DPH?

  • do 22 eur (26 amerických dolárov) sa neplatí DPH ani clo
  • DPH sa vymeriava u zásielok nad hodnotu 22 eur (26 amerických dolárov) a tvorí 20% z jej celkovej hodnoty (celková hodnota zásielky = hodnota tovaru + poštovné + poistenia).
  • Clo sa vymeriava u zásielok nad 150 eur (175 amerických dolárov) a tvoria 3-11% z jej celkovej hodnoty (presná výška cla závisí od typu tovaru).
  • Pri zásielkách v hodnote nad 150 eur je teda nutné zaplatiť clo aj DPH.

Dopravcovia si účtujú poplatok za vybavenie

  • Slovenská pošta (uskladnenie a overenie zásielok): 3,40 eur
  • Slovenská pošta (preclenie): 6,40 eur
  • UPS (odmena komisionára): 9,20 eur

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+18
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok