Finančné mobilné aplikácie: používajú ich štyria z desiatich Slovákov

Roland Regely | rubrika: Článok | 29. 5. 2018
Slováci začínajú vo veľkom využívať finančné aplikácie, v mobile ich má takmer polovica ľudí.
Finančné mobilné aplikácie: používajú ich štyria z desiatich Slovákov

Zdroj: Shutterstock

Čoraz viac Slovákov používa aplikácie, ktoré im pomáhajú lepšie sa orientovať pri nákupoch a platbách cez internet. Takmer 40 percent ľudí má v mobiloch stiahnutú niektorú z aplikácií na porovnávanie cien vo viacerých obchodoch. Nejde pritom o doménu žien. Práve naopak, vo väčšej miere to využívajú muži. Na popularite u nás naberajú aj aplikácie na vyhľadávanie akciového tovaru, na správu vernostných kariet či elektronické peňaženky.

Dve tretiny z tých Slovákov, ktorí s takýmito službami majú osobnú skúsenosť, tvrdia, že s ich pomocou získali tovar alebo službu za lepšiu cenu. Na druhej strane, približne štvrtina opýtaných takéto mobilné aplikácie nevyužíva preto, že sa obávajú o bezpečnosť svojich osobných údajov. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry STEM/MARK*, ktorý bol realizovaný v spolupráci so spoločnosťou Home Credit.

Aplikácie Slovákom predovšetkým šetria peniaze a čas

Väčšina Slovákov sa v dnešnej dobe bez mobilného telefónu nepohne ani na krok. Ten už pritom dávno nevyužívajú len na telefonovanie alebo na surfovanie na internete. Stále väčšie uplatnenie v mobiloch nachádza spojenie moderných technológií a finančných služieb. „Aj na slovenskom trhu už existuje veľké množstvo aplikácií, ktoré dokážu ľuďom reálne zjednodušiť život a zároveň ušetriť peniaze. Či už ide o internetové bankovníctvo, správu úverov alebo možnosti nakúpiť lacnejšie, finančné aplikácie si získavajú čoraz väčšiu dôveru a uplatnenie“, komentuje výsledky prieskumu analytik trhu Jaroslav Ondrušek, zo spoločnosti Home Credit.

Mohlo by vás zaujímať:

Štyria z desiatich používajú aplikácie na porovnávanie cien

Štyria z desiatich Slovákov majú vo svojich mobilných telefónoch stiahnutú niektorú z aplikácií na porovnávanie cien u viacerých predajcov. Je zaujímavé, že medzi týmito užívateľmi dominujú muži, ktorých je o 10  percent viac ako žien. „Čo už nie je také prekvapujúce, je fakt, že tieto mobilné aplikácie využívajú predovšetkým mladšie ročníky. Vo vekovej kategórii od 15 do 29 rokov je ich takmer o 100 percent viac, ako v kategórii od 45 do 59 rokov“,  približuje zistenia z prieskumu J. Ondrušek.

Čoraz viac priaznivcov si získavajú aj ďalšie aplikácie, predovšetkým na vyhľadávanie akciového tovaru, ktoré má vo svojom mobile každý piaty Slovák. Takmer rovnako je už rozšírená aj elektronická peňaženka. Potom sú to aj stále populárnejšie aplikácie na spravovanie vernostných kariet či správu financií.   

Pre mnohých ľudí je využívanie finančných aplikácií rutinnou každodennou záležitosťou, čo im prináša viaceré benefity. Dve tretiny respondentov sa vyjadrili, že vďaka nim získavajú tovar a služby za lepšiu cenu. Takmer polovica užívateľov si zase pochvaľuje pohodlnejšie a rýchlejšie nakupovanie, tretina spomína uľahčenie výberu toho správneho tovaru. Ďalší ocenili prínos aplikácií pre lepšie plánovanie nákupov, zlepšenie prehľadu o akciách a zľavách ale aj dobý pocit z modernosti a neustálej aktuálnosti.  

Niektorých odrádzajú obavy o bezpečnosť osobných údajov

Hoci finančné aplikácie aspoň čiastočne pozná väčšina Slovákov, nie všetci ich aj reálne používajú. Hlavnou prekážkou je predovšetkým fakt, že jednoducho nevyužívajú na nákupy svoje mobilné telefóny a nemajú záujem si aplikácie nainštalovať. „Ďalší majú zase rôzne obavy a pochybnosti. Približne štvrtina ľudí takéto mobilné aplikácie totiž nevyužíva preto, že sa obávajú o bezpečnosť svojich osobných  údajov a boja sa ich zneužitia,“ hovorí J. Ondrušek.

Na druhej strane sa však šiesti z desiatich opýtaných v prieskume vyjadrili, že ak by mali istotu dostatočnej ochrany osobných údajov, začali by takéto aplikácie využívať. Z ďalších dôvodov, ktoré by motivovali Slovákov stiahnuť si ch do mobilov, sú to predovšetkým úspora času a peňazí pri nakupovaní či rýchla orientácia v cenách a ponuke hľadaného tovaru.       

* Prieskum vo februári 2018 realizovala agentúra STEM/MARK exkluzívne pre Home Credit Slovakia, a.s. na reprezentatívnej vzorke slovenskej populácie 510 respondentov.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok