Príjmy a právomoci najvyšších ústavných činiteľov SR: Andrej Danko

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 16. 3. 2018
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky je druhým najvyšším ústavným činiteľom v našom štáte. Túto funkciu momentálne zastáva predseda strany SNS Andrej Danko. Od svojho nástupu na túto pozíciu a účasti vo vláde mu je vyčítané jeho slovné vyjadrovanie. Aké má táto funkcia právomoci, akou finančnou čiastkou je ohodnotená a aké kauzy má za sebou Andrej Danko?
Príjmy a právomoci najvyšších ústavných činiteľov SR: Andrej Danko

Zdroj: Shutterstock

Právomoc a povinnosti

Jeho hlavnou úlohou je predsedať zasadnutiam Národnej rady Slovenskej republiky. V prípade, že sa nemôže týchto zasadnutí zúčastniť, môže poveriť touto úlohou niektorého z podpredsedov. Funkciu predsedu NR SR vykonáva aj po zvolení nového parlamentu až do tej doby, kým nie je zvolený jeho nástupca.

Aj na predsedu NR SR prechádza niekoľko prezidentských právomocí v čase, kedy prezident nie je s nejakých vážnych dôvodov schopný vykonávať svoju funkciu alebo nie je zvolený. V takomto prípade môže predseda NR SR napríklad menovať alebo odvolávať členov vlády. Je potrebné spomenúť aj to, že predsedu a podpredsedov volí a odvoláva národná rada v tajnom hlasovaní a to nadpolovičnou väčšinou.

Ďalšou pôsobnosťou predsedu je prijímanie sľubov poslancov, podpisovanie ústavy a zákonov, vyhlasovanie volieb do NR SR a voľbu prezidenta SR, vyhlasuje hlasovanie o odvolaní prezidenta, zvoláva porady predsedov výborov a plní iné úlohy, ktoré mu dovoľuje zákon a poverí ho nimi národná rada.

Jeho právomoc siaha aj za hranice štátu a to hlavne v reprezentovaní postojov Slovenska na stretnutiach so zahraničnými predstaviteľmi iných štátov. Pri oficiálnych stretnutiach sa pokúša o budovanie medziparlamentnej spolupráce, zároveň zastáva a prezentuje postoje Slovenska v rámci svetových a európskych inštitúcií.

Zúčastňuje sa aj na vrcholnom zasadnutí predsedov európskych parlamentov, respektíve na Konferencií predsedov parlamentov Európskej únie.

TIP: Právomoci, príjmy a kauzy Andreja Kisku

Aké sú právomoci predsedu NR SR

Zdroj: shutterstock

Príjmy

Okrem prezidentovho a premiérovho platu, zverejnil parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií aj príjem predsedu NR SR za rok 2016. Andrej Danko za výkon svojej funkcie získal 22 897 eur, pričom obdržal aj paušálne náhrady vo výške 12 059 eur. V ostatných príjmoch sa uvádza suma 236 077 €.

V zozname bol vypísaný aj nehnuteľný majetok, medzi ktorý patrí trvalý trávnatý porast, 3 iné plochy, 11 zastavaných plôch a nádvorí, 2 vinice, 2 záhrady, jeden rozostavaný rodinný dom, jeden postavený rodinný dom, 2 nebytové priestory a 3 garážové státia.

V hnuteľnom majetku sa nachádza obchodný podiel v spoločnosti, osobný automobil, pohľadávky z peňažnej pôžičky a voči tretím osobám, osobný majetok, pôžička, kontokorentný úver, iný úver, hypotéka, výživné, peniaze na bankovom účte, šperky vysokej hodnoty, zariadenie domácnosti, úspory a umelecké diela.

Výroky

Demagog.sk dokumentuje aj výroky predsedu Národnej rady SR. S celkových 200 výrokov je 98 hodnotených ako pravda, 56 nepravdivých, 24 zavádzajúcich a 22 nie je možné overiť.

V prípade nepravdivých výrokov bol problém najmä v nepresných informáciách alebo neznalosti historických krokov vlády Slovenskej republiky.

„Prvýkrát sme znížili daň z príjmu, (…).“

Andrej Danko, 14.1.2018, podľa demagog.sk - NEPRAVDIVÉ

„…OĽaNO nemá ani svoju budovu (…)?“

Andrej Danko, 14.1.2018. podľa demagog.sk - PRAVDIVÉ

Koľko zarába predseda Národnej rady SR

Zdroj: NR SR

Problémové kauzy Andreja Danka (počas výkonu funkcie a účasti vo vládnej koalície)

Vojenská hodnosť (2017)

Kauza sa týkala povýšenia Andreja Danka z hodnosti desiatnika na kapitána. Podľa expertov a kritikov je to veľmi neobvyklé. Preskočil 8 oficiálnych hodností a to sa vo svete nikdy predtým nestalo. Andrej Danko to však ohodnotil ako zaslúžené povýšenie a nepokladá to za nič neobvyklé. Téma bola pomerne dosť medializovaná a dodnes sa teší nelichotivej pozornosti.

Štátna duma (2017)

Vlna kritiky sa na Andreja Danka zniesla aj kvôli prejavu, ktorý mal v ruskej Štátnej dume. V prejave vychvaľoval a velebil Rusko ako krajinu, bez ktorej nie je možný mier vo svete a ocenil ich schopnosť riešiť problémy korektným dialógom. Za rozpoltený postoj bol kritizovaný európskymi aj slovenskými predstaviteľmi. Andrej Danko to opäť zhodnotil ako prehnanú reakciu, neľutuje ani jedno slovo a vraj mu bolo cťou vystúpiť v ruskom parlamente.

Slovné vyjadrovanie (2016 - doteraz)

Andrej Danko je od začiatku výkonu svojej funkcie a účasti vo vláde pomerne dosť kritizovaný, respektíve zosmiešňovaný kvôli štylistickej stavbe svojich monológov. Mnohokrát je veľmi problematické pochopiť zmysluplnosť jeho vyjadrení a aj skúsení odborníci si nad jeho vyjadreniami lámu hlavu.

Zdroje: demagog.sk, NR SR

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok