Čo sa dnes dá kúpiť za bitcoin

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 1. 2018
Virtuálna mena bitcoin má za sebou šialené obdobie. Jeho hodnota prudko vzrástla, no zažila už aj niekoľko pádov. Čo si vlastne za tieto virtuálne peniaze môžete kúpiť?
Čo sa dnes dá kúpiť za bitcoin

Zdroj: Shutterstock

Aj napriek pádom a vzostupom, bitcoin aktuálne zažíva svoj najväčší boom. Na začiatku minulého roka sa jeho cena pohybovala v hraniciach od 800 až 1 150 amerických dolárov za jeden bitcoin (BTC). V čase písania tohto článku je jeho hodnota na úrovni 14 882 dolárov. 

Nestabilita je problém

Z dôvodu väčších výkyvov a nestability je bitcion z pohľadu platenia problém. Pretože každá mena potrebuje byť čo najstabilnejšia voči domácej mene, aby bola využiteľná v praxi. Taktiež je potrebné, aby platby prebiehali čo najrýchlejšie s čo najmenšími poplatkami. A tieto hodnoty vzrástli bohužiaľ tiež.

Sendviče, autá, domy

Ponuka výrobkov, ktoré sa dajú za Bitcoin kúpiť neustále rastie. Táto virtuálna mena mala totiž pôvodne slúžiť na platenie, nie na špekulatívne investovanie. Úplne prvá transakcia v Bitcoine sa odohrala v roku 2010. Kalifornský programátor Laszlo Hanyecz si objednal Pizzu v hodnote asi 25 dolárov. Vtedy za ňu zaplatil desaťtisíc Bitcoinov. Odvtedy hodnota Bitcoinu niekoľkonásobne vzrástla, no stále sa používa aj na menšie transakcie, vďaka deleniu na jednotky Satoshi.

Bitcoiny akceptuje viac ako 250 000 obchodníkov, medzi nimi napr. Microsoft, Dell, Subway, Dobrý anjel, viaceré letecké spoločnosti a internetové obchody. Bitcoinom môžu bežne platiť napr. aj poslucháči Brazílskej univerzity. Za Bitcoin sa tak dnes dá kúpiť naozaj všetko, od sendviča v reťazci Subway až po luxusný dom. A Slovensko nie je výnimkou.

Bitcoin je digitálna mena, ktorá existuje, na rozdiel od fyzických mien ako dolár alebo euro, takmer úplne iba vo virtuálnom priestore. 

bitcoin virtualna mena

Bitcoin bankomaty na Slovensku

Na Slovensku už nájdete bankomaty na kryptomenu v takmer všetkých väčších mestách. Vo svete sú ich tisícky. Bitcoin bankomaty nájdete dokonca aj na ostrove Honolulu, či na opačnej strane zemegule – na Novom Zélande. Bitcoin bankomat vlastní aj jedna zo štyroch najväčších účtovníckych spoločností na svete - Deloitte. Ďalších 5 000 bitcoin bankomatov plánuje na začiatku roka 2018 umiestniť v Európe Londýnska spoločnosť Bitlish.

Na Slovensku z kryptomien jednoznačne najviac dominuje bitcoin. Medzi najznámejších predajcov, ktorí ho akceptujú, patrí Alza.sk. Z virtuálnej peňaženky nakúpite aj hudobné nástroje v predajniach Muziker, zaplatíte súkromný odvoz po Európe na Triptown.eu alebo nábytok a bytové doplnky na Modant.sk.

Ale akceptujú ju aj tucty ďalších menších podnikov, od masážneho salónu v Piešťanoch, cez ubytovanie v oravskom Zuberci až po predajňu pomôcok pre jógu v Humennom.

O aktuálnych možnostiach platby sa treba radšej dopredu informovať. Taktiež je potrebné dobre si prečítať obchodné podmienky v prípade reklamácie a vrátenia peňazí. Alza.sk napríklad vráti hodnotu tovaru v mene štátu a nie v kryptomene, ktorá bola použitá pri kúpe.

Ako platiť s bitcoin

Pre tých, ktorí doposiaľ bitcoin bankomat nevyužili, stačí si stiahnuť svoju bitcoin peňaženku (aplikácia) alebo vytlačiť jej papierovú verziu priamo z bankomatu. Každá peňaženka má jedinečný QR kód, na základe ktorého systém identifikuje užívateľa a vklad prevedie na jeho účet. Postup je jednoduchý, stačí naskenovať QR kód, vložiť hotovosť v eurách, prípadne v inej mene a vklad bude po prepočítaní na bitcoiny odoslaný do peňaženky, s ktorou potom môžete platiť.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok