Kedy poisťovňa prepláca genetické vyšetrenie

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 11. 2017
Lekár vám odporučí genetické vyšetrenie. Ste nútený si ho hradiť sám, alebo to hradí poisťovňa?
Kedy poisťovňa prepláca genetické vyšetrenie

Zdroj: Shutterstock

Genetické vyšetrenie je v podstate súbor lekárskych úkonov, ktoré sa vykonávajú pri diagnostike a v prevencii výskytu dedičných chorôb. Takéto vyšetrenia vykonávajú špecializované genetické poradne a ambulancie.

Genetické testy zatiaľ nie sú na Slovensku úplne bežnou záležitosťou a spájajú sa tiež s pomerne vysokými nákladmi. Na základe chorôb rodinných príslušníkov často vzniká obava o vlastný zdravotný stav. Vtedy by mohli byť vhodným riešením a lekári ich vo všeobecnosti v takomto prípade odporúčajú.

Ich výsledky sú však určené len pre oko testovaného človeka, ktorý sa do poslednej chvíle môže rozhodnúť, že ich ani sám nechce vedieť, prípadne, že o nezriedka stresujúcom zistení nebude nikoho informovať.

Kedy sa človek stane adeptom na genetické vyšetrenie

Dnes pomaly niet rodiny, v ktorej by sa nenašiel ktosi s nádorovým ochorením. Kedy sa však stávame adeptmi na genetické testovanie? Najčastejšie sa v prípade rakovinových ochorení testuje predispozícia na rakovinu prsníka a vaječníkov - zisťuje sa mutácia génov BRCA1, BRCA2 a CHEK2. Toto testovanie sa robí nielen ženám, ale v niektorých prípadoch aj mužom, a ak sa prítomnosť poškodeného génu potvrdí, urobia sa aj testy zamerané na rakovinu prostaty a hrubého čreva.

Napríklad v prípade rakoviny prsníka sa genetické vyšetrenie vykonáva v prípadoch, ak má pacientka najmenej tri prvostupňové pozitívne príbuzné - mama, sestru, dcéru. Ak sú v rodine tri príbuzné s rakovinou prsníka, pacientku bezodkladne odosielajú na genetické vyšetrenie. Genetik urobí anamnézu celej rodiny, zistí prítomnosť rakovinových ochorení a či išlo o dedičné typy.

Genetické testy sa často využívajú aj v prenatálnej diagnostike. Slúžia napríklad aj na určenie príbuznosti a rodičovstva. Okrem toho sa využívajú aj v súdnom lekárstve.

Mohlo by vás zaujímať: 

Poisťovne vyšetrenie preplácajú len zo zdravotných dôvodov

Komerčné poisťovne genetické testy v súčasnosti nepreplácajú a genetické ústavy spolupracujú len so zdravotnými poisťovňami, ktoré preplácajú testy v legislatívne upravených prípadoch. Podľa platnej legislatívy je teda možné na základe verejného zdravotného poistenia hradiť len tie zdravotné výkony, ktoré sú indikované zo zdravotných dôvodov.

Cena genetického vyšetrenia

Ak vás na vyšetrenie pošle odborník a genetik tieto testy odporučí, sú plne hradené zo zdravotného poistenia. Ak je pacient samoplatiteľ alebo má záujem o niektoré špeciálne genetické testy bez odporúčania špecialistu, zaplatí za ne od 1000 eur a viac.

Ovplyvňujú genetické testy výšku poistného?

Ak sa chystáte uzavrieť živnotnú poistku, genetické vyšetrenie na to nemá dosah. Prečo? Rada Európy v roku 1997 prijala Európsky dohovor o ľudských právach a biomedicíne (následne v roku 2008 dodatok k tomuto dohovoru), ktorý zakazuje akúkoľvek formu diskriminácie proti človeku na základe jeho genómu. Použitie genetických testov je povolené výlučne pre zdravotné alebo vedecké účely. V krajinách, ktoré tento dohovor ratifikovali, Slovensko nevynímajúc, poisťovne nie sú oprávnené požadovať výsledky genetických testov.

V prípade, že by v budúcnosti poisťovne brali do úvahy genetické testy, odrazilo by sa to na výške poistného, ktoré by sa mohlo výrazne navýšiť v prípade dokázania predispozície poistenca na chorobu, na ktorú sa chce poistiť, alebo by mohlo dôjsť k úplnému vylúčeniu poistného krytia pre prípad prepuknutia danej choroby. V tomto prípade by mohlo poistenca vysoké poistné odradiť a prišiel by tak o prostriedky, ktoré by v budúcnosti pravdepodobne vynaložil na zabránenie prepuknutia choroby.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok