Bezúčelový úver na Vianoce: aká je ponuka?

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 30. 10. 2017
Blížia sa Vianoce a to je aj čas veľkých finančných výdavkov. Na akú banku sa obrátiť, ak chcete financovať sviatky z úveru?
Bezúčelový úver na Vianoce: aká je ponuka?

Zdroj: Shutterstock

Dnes je len málo ľudí, ktorí majú dostatok finančnej rezervy na pokrytie väčších výdajov, ako sú napríklad kúpa nového auta alebo prerábanie bytu. V prípade Vianoc sú to finančne náročnejšie darčeky, jedlo alebo, ak chcete toto obdobie stráviť v zahraničí. Oslava nového roku býva tiež častým dôvodom. V takom prípade asi každý začne uvažovať nad úverom. Najrozumnejšia cesta je obrátiť sa na banku. Nebankové subjekty síce majú menej prísne podmienky, ale vyššie úrokové sadzby.

Ďalšou vecou, ktorú treba brať do úvahy je aj fakt, že v banke máte väčšie zabezpečenie a istotu v prípade, že nebudete môcť úver istý čas splácať. Dôležité je aj dobre si rozmyslieť nutnosť takéhoto zadĺženia. Bezúčelový úver je teda pôžička, ktorej využitie netreba banke alebo nebankovej spoločnosti dokladovať. Na trhu je široká paleta ponúk, ale nie každá je výhodná pre spotrebiteľa. Pozrieme sa na niektoré bankami ponúkané spotrebné úvery.

Slovenská sporiteľňa - spotrebný úver na čokoľvek

Jednou z možností je pôžička na čokoľvek od Slovenskej sporiteľne. Tento úver má niekoľko výhod. Maximálna výška úveru je až do 30 000 eur a úroková sadzba je od 5,9 %. Konečný výsledok sa, samozrejme, odvíja individuálne od každého klienta. Úrok môže byť menší, ak splníte niekoľko podmienok. Ak máte v Slovenskej sporiteľni účet s pravidelným príjmom, pravidelné minimálne sporenie a poistenie k úveru, úrok vám znížia o 2 %. Všetky potrebné formality vybavíte relatívne rýchlo. Jednou z najhlavnejších vecí je pravidelný príjem, z ktorého budete schopní splácať úver. Neplatíte žiadne poplatky za spracovanie a ani za predčasné splatenie. Nie je potrebný ručiteľ, či zabezpečenie úveru nehnuteľnosťou a, samozrejme, nepredkladáte účel úveru.

Vianoce na úver: akú pôžičku si vybrať?

VÚB Banka – flexipôžička na čokoľvek

Ponuka od VÚB Banky je podobná. Výška úveru je od 500 do 25 000 eur. Neudávate účel úveru a splátky sú po celú dobu splácania nemenné. Začiatočný úrok je už o niečo vyšší, a to od 6,9 %. Značkou tejto ponuky je rýchle a jednoduché vybavenie bez zbytočných dokladov. Klient musí mať pravidelný príjem a veková hranica je od 18 do 73 rokov. Tiež je možnosť využitia zľavy z úrokovej sadzby o 2 %. Podmienkou získania tejto zľavy je poistenie úveru. Splatnosť dlžnej sumy je od 13 do 96 mesiacov. Výsledok žiadosti a výsledný úrok sa tak isto odvíja od každého klienta individuálne. Poplatok za predčasné splatenie alebo mimoriadnu splátku úveru je 1 % z predčasne splatenej čiastky úveru.

Tatra Banka – bezúčelový úverTB Classic

Všetky ponuky sa vyznačujú práve tým, že nie je potrebné dokladovať účel. Tatra banka nie je výnimkou. Vybavenie úveru a rozhodnutie o žiadosti sa dozviete do 24 hodín, a to aj noví klienti. Úroková sadzba sa začína od 5,9 % ročne a je nemenná po celú dobu splácania. Peniaze sú na účet pripísané hneď po podpise zmluvy, ale takéto možnosti majú už všetky banky zavedené. Samozrejmosťou je poistenie úveru a je tu aj možnosť získať kreditnú kartu k úveru s odpustením poplatku za kartu až na 12 mesiacov. Tatra banka tiež ponúka zaplatenie 1. splátky za vás.

Prima banka – bezúčelová pôžička

Prima banka má vo svojej ponuke zaujímavú položku a síce, že vám vrátia poplatok za poskytnutie pôžičky po 18 mesiacoch od začiatku splácania. Táto položka je však podmienená istými pravidlami. Nikdy sa nesmiete omeškať so splátkou, pôžičku nesmiete čiastočne a ani predčasne splatiť a splácate ju z osobného účtu v Prima banke. Maximálna a minimálna výška úveru je však o niečo menšia a to od 1000 do 15 000 eur. Požiadať o bezúčelový úver od Prima banky môže každý občan SR, ktorý je zamestnaný, má živnosť minimálne 12 mesiacov alebo je na starobnom dôchodku.

Poštová banka – dobrá pôžička

Poštová banka je na trhu rovnocenným súperom v poskytovaní bankových služieb. Spotrebný úver od tejto banky má v podstate rovnaké podmienky poskytnutia. K žiadosti o úver vám stačí aj občiansky preukaz, ak ste zamestnaný v SR a pôžičku budete čerpať na účet poštovej banky. Nie je potrebný spolužiadateľ a ani založenie nehnuteľnosti. V ponuke je aj odklad splátok až na 6 mesiacov bez poplatku. Žiadateľ musí spĺňať základné podmienky stanovené bankou a to je vek od 18 do 69 rokov, s trvalým pobytom v SR a akceptovateľným trvalým zdrojom príjmov. V ponuke je aj možnosť získať zľavu z úrokovej sadzby. Ak splácate pôžičku inkasom s užitočného účtu, vedeného v Poštovej banke, získate zľavu 1 % z úrokovej sadzby. Rozdiel vo výške mesačnej splátky vám bude každý mesiac vrátený na účet. Neplatíte ani poplatok za poskytnutie alebo predčasné splatenie. Splatnosť dobrej pôžičky je 1 až 8 rokov.

ČSOB – spotrebiteľský úver

Spotrebiteľský úver od ČSOB je takmer rovnaký ako ostatné. Podmienky sú nemenné a vždy sa prihliada na pravidelný príjem klienta. Spracovanie úveru je bez poplatku. Aj tu si môžete znížiť úrokovú sadzbu o 1 %. Stačí mať príjem na účet ČSOB aspoň 400 eur, zavedené 3 pravidelné platby a realizovať 5 platieb debetnou alebo kreditnou kartou. Už klasicky je to bez ručiteľa a povinnosti zakladať majetok. Zvýhodnenú úrokovú sadzbu ponúka banka aj klientom, ktorí už majú hypotéku od ČSOB. Splatnosť je od 1 do 8 rokov s možnosťou predčasného splatenia alebo vloženia mimoriadnych splátok.

OTP Banka Slovensko – otp IDEAL úver

OTP Banka má niekoľko typov spotrebných úverov, ale ak aj nie ste klientom tejto banky, je otp IDEAL úver rozumnejším riešením. Úver je spracovaný pomerne rýchlo aj na počkanie a nie je potrebné dokladať účel alebo zakladať nehnuteľnosť. Lákavá je aj úroková sadzba , ktorá je už od 3,5 %. Splatnosť je 1 až 8 rokov a výška úveru je od 3000 do 25 000 eur. V prípade, že si banka overí príjem klienta cez Sociálnu poisťovňu, nie je potrebné predkladať potvrdenie o príjme. Vekovú hranicu si určili od 18 do 65 rokov s trvalým pobytom v SR a pravidelným príjmom. Predkladajú sa aj dva doklady totožnosti. Už tradične je aj možnosť zľavy na úrokovej sadzbe. Pri aktívnom využívaní bežného účtu v OTP Banke získate zľavu z úroku o 1 % a ak si úver aj poistíte, získate ešte zníženie o ďalšie 0,2 %.

Prehľad mesačnej splátky a úrokov pri úvere na čokoľvek v sume 1000 eur

Banky Názov úveru Zaplatené celkom Mesačná splátka Úroková sadzba Poplatok za poskytnutie

Slovenská sporiteľňa

Spotrebný úver na čokoľvek 1378 € 22,96 € 13,40 % 0 €
VÚB Banka Flexipôžička 1419 € 23,32 € 14,10 % 20 €
Tatra Banka Bezúčelový úverTB Classic 1177 € 19,29 € 5,90 % 20 €
Poštová banka Dobrá pôžička 1174 € 19,57 € 6,50 % 0 €
ČSOB Spotrebiteľský úver 1202 € 20,04 € 7,50 % 0 €
Prima banka Bezúčelová pôžička 1382 € 22,19 € 11,90 % 50 €
OTP Banka Slovensko otp IDEAL úver 1130 € 18,28 € 3,70 % 33 €

Tabuľka zobrazuje, koľko zaplatíte úrokov pri úvere 1000 eur na 5 rokov.

Údaje platné k 24.10.2017

Zdroj foto: shutterstock

Anketa

Splácate nejaký úver?

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok