Sahl Hasheesh – neobjavená perla Červeného mora

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 16. 8. 2017
Dokonalý pokoj, relax a krásne pláže výmenou za úspornejší nočný život. Tak by sa v skratke dala poňať recenzia egyptskej oblasti Sahl Hasheesh.
Sahl Hasheesh – neobjavená perla Červeného mora

Zdroj: Shutterstock

Obavy so sebou baliť netreba

Cestovať do Egypta sa dnes považuje za rizikové. Na druhej strane omnoho viac Slovákov zahynie v Chorvátsku, ako práve v Egypte. Oblasť Sahl Hasheesh (čítaj Sal Hašíš), pätnásť minút jazdy od letiska v Hurghade, má vstup cez stráženú bránu a je vysoko bezpečná. Ak preto nehľadáte hlučné centrum, ale skôr pokoj, určite vám oblasť prirastie k srdcu.

Navyše cenovo sa tu pohybuje All inclusive dovolenka priemerne na úrovni 700 – 1000 eur na osobu. To nie je tak veľa, ak spočítate, že cesta, pobyt a stravovanie sa v prímorských reštauráciách minimálne trikrát denne, plus alko a nealko pitný režim napríklad v Chorvátsku je už cenovo porovnateľné.   

Sahl Hasheesh pláž, bar a samotný hotel

Otravných obchodníkov tu nenájdete

Ak ste sa spoliehali, že si v Egypte nakúpite voňavky, suveníry, pyramídy a podobne, do Sahl Hasheesh rozhodne nechoďte.

Ak ale chcete mať pokoj od predavačov, túžite sa prejsť po námestí Arrival Piaza plného farebných fontán bez zvedavých pohľadov, tak je to presne to, čo hľadáte. Pokojne sa vám môže stať , že sa na námestí ocitnete aj sami.

Nečakajte preľudnenie.

Aj preto, že mnoho hotelov tu má ešte len územná plány. Objavíte zopár obchodov so suvenírmi a malé potraviny, ale nejaké zaujímavosti na kúpu nehľadajte, obzvlášť ak ste v Egypte už niekoľkýkrát.

Na druhej strane absenciu masového turizmu oceníte aj na pláži, kde vás rozhodne nebudú každých desať minút otravovať predajcovia zájazdov. Slušne sa spýtajú a nechajú vás na pokoji. 

Stvorené pre dovolenku

Ceny hotelov sa v tejto lokalite pohybujú približne od 200 eur vyššie ako v centre Hurghady, ale okamžite po vystúpení z transferu viete, za čo si platíte. Hotely sú najvyššej kvality a spĺňajú medzinárodné štandardy hodnotenia počtu hviezdičiek.

Oblasť je vystavaná na vyše 12 kilometrovej promenáde, ktorá sa dá brázdiť golfovými autíčkami, ktorých požičanie na hodinu stojí 20 eur, alebo na bicykli, ktorý vám zadarmo požičajú často priamo v hoteli. Z

adarmo je síce na hodinu, ale pravda je taká, že stopky nikto v ruke držať nebude. Ak sa nebudete na bicykli tárať celé doobedie, nikto si nevšíma, ako dlho ste jazdili. Prirodzene to nie sú všetky aktivity.

Sahl Hasheesh ponúka bežné vodné atrakcie, tie však treba hľadať viac v oblasti hotelov s deťmi, nie v adult oblastiach, kde vás neruší nič, ani hlasná hudba, ani animátori. Hotely ponúkajú však bezplatné transfery do Hurghady, kam to trvá približne 20 minút. 

Sahl Hasheesh Námestie Arrival Piaza po zotmení

Adult hotely aj raj pre deti

Oblasť a promenádu popred hotely v súčasnosti otvára na severnej strane hotel Pyramisa a na druhej ju uzatvára Tropitel. Odtiaľ je už len na skok do oblasti Makadi Bay, ktorú máte zo Sahl Hasheesh na dohľad.

Adult hotely sú vybavené luxusnými ležadlami, slnečníkmi, nadštandardnými službami a hotely pre deti ponúkajú množstvo animačného programu, vodné svety, tobogany, všetko, kvôli čomu si vy oddýchnete, deti sa zabavia  všetci budete spokojní. 

  • Adult z angličtiny "dospelý". Jedná sa o hotely pre dovolenkárov bez detí, ktorí ani nechcú byť rušení deťmi. V takýchto hoteloch deti obvykle ako hostia nebývajú ubytované.
Sahl Hasheesh Interiér Espresso Cafe bar v Premier Romance Boutique & SPA

Pozor na odliv, nie je však všade

Ani Sahl Hasheesh nemá len kladné vlastnosti. Samotné pláže nie sú tak uzatvorené ako v Hurghade, čiže si môžete vychutnávať krásnu panorámu, no záliv nedisponuje tak obrovskými koralovými ostrovmi, ako napríklad Hurghada alebo Port Ghalib. Azda najviac ich nájdete pred hotelom Pyramisa. 

Sahl Hasheesh je v podstate zátokou a preto patrí k málo miestam v Egypte, kde necítite výrazný príliv a odliv. To však neplatí pre celú oblasť, ale len od hotela Pyramisa po hotel Premier Le Reve, ktorý už postihuje výrazný odliv.

V praxi to znamená, že kúpanie pred hotelom je v čase odlivu nemožné, niekoľko desiatok metrov mora sa mení na čvachtajúcu bačorinu a je potrebné prejsť po dlhom móle, aby ste sa dostali do hlbokej vody. Komu to nevadí, bude spokojný, kto chce celodenné kúpanie, je vhodné ostať v okolí centra starého mesta.

Najkrajšiu pláž celej oblasti má adult hotel Premier Romance Boutique Hotel and Spa, určený výhradne pre klientov od 16 rokov.

Svetový hotel v centre Sahl Hasheesh

Premier Romance Boutique Hotel and Spa má päť hviezdičiek a pozornosť si zaslúži nielen preto, že je pred ním najkrajšia pláž, ale aj preto, že patrí k najlepším v Egypte. Hotel má kapacitu približne 80 izieb. Vďaka tomu aj napriek veľkému výberu jedál nehrozia tlačenice, čakanie na jedlo, ani žiadne dlhé prestoje v jedálni.

Program All inclusive je široký, bežné sú dostupné miešané drinky ako Mochito, kávy od výmyslu sveta vrátene kapúčína.

Na prvý pohľad môže zaskočiť podpisovanie účtov, no báť sa netreba. Je na nich napísané, že ich neplatíte a skutočne ich platiť nebudete. Ide len o akúsi vnútornú evidenciu hotela.

Barov je niekoľko, najviac oceníte ten na pláži, odkiaľ zamestnanci nosia drinky sami od seba, alebo prejdete pár krokov k nim. Jediným negatívom pláže je podmorský život.

Potápať sa tu môžete, uvidíte pár koralov, krásnych rýb, cítite sa akoby ste plávali v akváriu, ale veľké potápanie s plutvami si nechajte do iných oblastí. Jemné šnorchlovanie postačí na to, čo pláž ponúka. 

Sahl Hasheesh Longue bar a hlavná reštaurácia v hoteli Premier Romance Boutique & SPA

Služby, ktoré prekvapia

V celom hoteli je udržiavaná enormná čistota. Aj vodu si nečapujete do plastových pohárov, na bare po želaní vody dostávate chladené uzatvorené 600 ml fľaše. Aj to prispieva k tomu, že záchody, hoci sú skutočne dobre udržiavané, málokto používa na zažehnávanie faraónovej pomsty.

Na Egypt skutočne nadštandardná hygiena. V hoteli je približne polovica klientov nemeckých, druhú polovicu tvoria bohatší Arabi. Kde tu sa objaví dvojica z Čiech, Slovenska, Bieloruska, alebo Anglicka. Ide o miesto, kde sa nemusíte báť, že by vám vedľa na ležadle susedia všetko rozumeli.

Jednoducho absolútna pohoda. Ideál na oddych, svadobnú cestu, romantický pobyt, alebo odstrihnutie sa od európskeho zhonu a hluku.

Sahl Hasheesh Výhľad na promenádu a bar v Premier Romance Boutique & SPA

Aký je rozdiel oproti iným egyptským letoviskám? Čo ho je viac a čoho menej v Sahl Hasheesh?

VIAC MENEJ
 vyššie ceny hotelov ako v centre Hurgady  suvenírov a predajcov zájazdov
 vyššia kvalita hotelov  hotelov a uzatvorených pláží
 ticha a pokoja  hluku
 oblasť s výrazným odlivom (more ustúpi aj niekoľko desiatok metrov)  pláží s celodenným kúpaním
 hygieny a čistoty  korálov a priestoru pre šnorchlovanie a potápanie
 nemeckej a bohatšej arabskej klientely  turistov 

Sah Hasheesh pláž Premier Romance Boutique & SPA

Foto: Autor, rezort Sahl Hasheesh

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok