Prečo sa oplatí mať konto v on-line banke Revolut

Roland Regely | rubrika: Článok | 12. 7. 2017
Elektronická banka Revolut umožňuje posielať a míňať peniaze po celom svete s nulovými poplatkami.
Prečo sa oplatí mať konto v on-line banke Revolut

Zdroj: Shutterstock

Ak obľubujete cestovať mimo eurozóny alebo často zamieňate peniaze, máme pre vás tip na banku s účtom zadarmo a mnohými zaujímavými benefitmi. Ale pekne po poriadku.

Čo je Revolut

Revolut je mobilná aplikácia, ktorá vznikla v Londýne a stoja za ňou dvaja chlapíci ruského pôvodu: Nikolay Storonsky a Vlad Yatsenko. Hlavným cieľom tejto appky je možnosť jednoducho a rýchlo platiť za tovary a služby kdekoľvek na svete a taktiež vyberať peniaze z bankomatov po celom svete. Všetko prostredníctvom platobnej karty MasterCard.

Prečo je to dobrý nápad?

Najväčšou výhodou aplikácie je, že využíva aktuálne najlepšie medzibankové sadzby a vždy tak vyberiete alebo zaplatíte s najlepším kurzom. Základné meny sú euro, libra a americký dolár.

Ako sa dostať k účtu

Aplikácia je dostupná zdarma pre zariadenia s iOS alebo Androidom od verzie 4.2. Ako niektorí používatelia popisujú, zatiaľ chýba podpora pre tablety s operačným systémom Androidu. Taktiež nepotešíme používateľov, ktorí nevedia po anglicky, aplikácia je zatiaľ vedená v angličtine.

Ako si založiť účet Revolut

Pre stiahnutie aplikácie je nutná registrácia a dodatočné nastavenie účtu. Všetko však viete stihnúť pomerne jednoducho a rýchlo do dvoch minút.

V nasledujúcom kroku si objednáte platobnú kartu, ktorá je priamo naviazaná na aplikáciu. Kliknutím na Deliver the Card to Me objednáte kartu - prvé doručenie bolo donedávna bezplatné, po novom sa za kartu platí poplatok približne 6 eur. Ak vám stačí virtuálna karta pre platby na internete, nemusíte si ju objednávať. Karta vám príde do 20 kalendárnych dní, PIN kód si nastavíte jednoducho v aplikácii. Do doby, kedy vám príde fyzicky karta, môžete využívať virtuálnu kartu.

Ako nabiť kartu k účtu Revolut

Svoju novú Mastercard kartu môžete dobiť dvomi spôsobmi. Platobnou kartou alebo prevodom na účet. Odporúčame využiť prvý spôsob, platba je pripísaná okamžite, zatiaľ čo pri prvom spôsobe si počkáte niekoľko dní.

Ak budete svoje konto nabíjať v inej mene ako je euro, dolár alebo libra, budete upozornení na nevýhodnosť tohto prevodu. Všeobecne sa odporúča robiť prevod len v troch spomínaných menách. Nabíjanie peňazí na kartu v librách a eure je zdarma, za dobíjanie v dolároch si priplatíte 3% zo sumy a použitie kreditnej karty namiesto debetnej karty stojí 1% z celkovej platby.

Maličkosti, ktoré vás môžu stáť poplatky

Pri nabíjaní karty prevodom na účet je potrebné poznať váš IBAN a SWIFT kód. Bankový účet musí byť vedený na vaše meno, inak sa platba vráti znížená o transakčný poplatok 5 libier. Pri platbách v eurách neplatíte žiaden poplatok. Prevod trvá spravidla 1 až 3 dni. Ak chcete na svoju kartu nabiť viac ako 1 000 eur, musíte prejsť overením identity. Je to bežný postup pri podobných on-line bankách - banka si tak overuje že neperiete špinavé peniaze alebo nefinancujete terorizmus.

Ako prebieha overenie identity

Týka sa to samozrejme len tých, ktorí budú zasielať na svoju kartu sumy väčšie ako tisíc eur. V tomto prípade je potrebné odfotografovať svoj občiansky alebo vodičský preukaz a následne si spraviť fotografiu tváre. Aplikácia tieto údaje zašifruje a pošle na kontrolu, všetko trvá pár minút.

To najlepšie z Revolutu

Konverziu mien robí Revolut medzibankovou sadzbou, na ktorú sa bežný smrteľník nikdy nedostane. Táto sadzba je typicky o 3 až 5% lepšia než je sadzba vo vašej banke. Kurz transakcie si dokonca môžete predom skontrolovať.

Ako poslať peniaze pomocou appky

Možnosť poslať peniaze ďalšiemu používateľovi služby Revolut je asi najlepšou funkcionalitou celej aplikácie. Peniaze sú prevedené okamžite a zadarmo, bez ohľadu na to kde a kedy sa nachádzate. Vo svojom telefónnom zozname uvidíte všetkých ľudí, ktorí už Revolut používajú - majú pri svojom mene označenie R.

Ak dotyčný, ktorému chcete poslať peniaze, nemá Revolut banku, môžete tak urobiť prostredníctvom SMS, aplikácie WhatsApp alebo e-mailom. Príjemca obdrží správu s odkazom pre zadanie údajov o jeho účte pre prijatie platby. Má na to spravidla 24 hodín. Platbu môžete stornovať až do tej doby, než si ju príjemca vyzdvihne.

Výbery zdarma po celom svete a najlepší kurz

Revolut karta funguje ako akákoľvek iná platobná karta. Možno s ňou platiť v obchodoch alebo on-line na internete a dá sa z nej vyberať z bankomatu. Výbery po celom svete máte k dispozícii bezplatne a vždy dostanete najlepší možný kurz. Všetky transakcie vidíte prehľadne v aplikácii.

Na záver ešte jedna veľká výhoda. Platobnú kartu môžete kedykoľvek zamknúť a odomknúť, je to skvelý spôsob, ak sa napríklad chcete chrániť proti jej zneužitiu na internete.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok