Ktoré jazdené autá najčastejšie kupujú Slováci

Roland Regely | rubrika: Článok | 12. 6. 2017
Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko: zákazníci chcú iné autá, ale stále novšie.
Ktoré jazdené autá najčastejšie kupujú Slováci

Zdroj: Shutterstock

Slováci kupujú autá s motormi s najnižším objemom, Česi najsilnejšie vozidlá, Poliaci dávajú ako jediní prednosť striebornej farbe auta a Maďari sa skôr vyhýbajú dieselom. Vyplýva to zo štatistík najväčšieho autobazáru na Slovensku - AAA AUTO.

Štatistiky štyroch krajín hovoria o trendoch v krajinách V4

"Prvá zahraničná a zároveň aj slovenská pobočka skupiny AAA AUTO bola otvorená v Košiciach v roku 2004. Od tejto doby si vedieme presné štatistiky, ktoré odrážajú zaujímavé regionálne rozdiely spotrebiteľských preferencií a dokladajú, že dopyt sa nemení iba s časom, ale i podľa jednotlivých lokalít," uviedla generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová.

"To, že je na Slovensku a v Čechách takmer dvojnásobný podiel vozidiel s pohonom 4x4 ako v rovinatom Maďarsku je celkom logické, rovnako ako to, že v oboch krajinách bývalej federácie vedie značka Škoda. Ale prečo ide napríklad v Maďarsku najlepšie k odbytu Opel Astra, zatiaľ čo v Poľsku sa najviac predáva Ford Focus, na to žiadnu racionálnu odpoveď nemáme," komentuje Topolová porovnanie predajných štatistík ojazdených vozidiel v jednotlivých krajinách.

 

Na Slovensku Fabia, v Čechách Octavia

Na čele rebríčka najobľúbenejších ojazdených vozidiel, v ktorých odchádzajú zákazníci z pobočiek AAA AUTO, je na Slovensku Škoda Fabia, v Českej republike šedá Škoda Octavia, v Maďarsku Opel Astra a v Poľsku strieborný Ford Focus. Vo všetkých štyroch krajinách vedie prevedenie hatchback pred combi, v prípade Maďarska, pred sedanom.

Napriek regionálnym rozdielnostiam sú však vo všetkých štyroch krajinách viditeľné aj spoločné trendy, napríklad stále vyššia obľuba zánovných vozidiel. Aj keď v minulom roku tvorili zánovné vozidlá na Slovensku 9,8 % celkového predaja, v Čechách 14,9 %, v Poľsku 6,9 % a v Maďarsku iba 3,4 %, dynamika nárastu je vo všetkých krajinách podobne vysoká. "Najdynamickejšie sa v tomto smere vyvíja Český trh, na ktorom sú zákazníci aj najnáročnejší. Iba za tri roky sa na ňom podiel zánovných vozidiel zvýšil viac ako dvojnásobne. Preto tiež všetky nové služby najskôr "testujeme" v Čechách a až potom aplikujeme na ďalšie trhy," hovorí Topolová.

  • Jazdenky na Slovensku? Najdrahšie spomedzi V4 krajín

 

Na Slovensku 14 pobočiek, v Čechách 22

Na Slovensku počet pobočiek AAA AUTO narástol od roku 2004 na 14, v Českej republike sa zvýšil od založenia v roku 1992 na 22. V tomto roku skupina plánuje najväčšiu expanziu v Poľsku, kde vidí najväčší potenciál ďalšieho rastu. Minulý rok sa takmer štyridsaťmiliónové Poľsko, na ktorého trh AAA AUTO vstúpilo iba pred dvomi rokmi, na celkovom obrate podieľalo iba z 5,6 percenta. Medziročne však obrat v Poľsku vzrástol o 145,6 %. "Postupne chceme byť aj v Poľsku zastúpení s podobnou hustotou pobočiek ako v Českej republike, kde sme už veľa rokov prítomní minimálne jednou v každom kraji. Ak sa všetko podarí, tento rok by sme mohli počet poľských autocentier zdvojnásobiť zo štyroch na osem," uviedla Topolová. "V Čechách sme spustili testovaciu prevádzku novej pobočky v Mladej Boleslavy, ktorá už spustila výkup vozidiel. Predávať začína dnes," uzavrela Topolová. 

Tabuľka: Najobľúbenejšia konfigurácia vozidiel v jednotlivých krajinách

 CZ  HU PL   SK
 Značka 1. Škoda  Opel  Ford   Škoda
2.  VW  Suzuki  VW  VW 
 Model 1. Octavia  Astra Focus   Fabia
2.  Fabia  Swift Astra  Octavia 
3.  Passat  Focus Octavia  Passat 
 Karoséria 1.   hatchback hatchback  hatchback  hatchback 
2.   kombi sedan/saloon  kombi  kombi 
 Farba 1. šedá   strieborná šedá  šedá 
2.  modrá   čierna  čierna   čierna 
 Náhon  2x2  88,4% 94,4%  91,2%   88,4%
4x4  11,6% 5,6%   8,8%  11,6%
 Motorizácia 2,0 TDI   1,3 1,6 16V  1,2 
 Palivo benzín 53,0%  67,0%   62,6%  50,8%
diesel 46,8%  33,0%  36,7%  49,0%
LPG 0,06%   0,00% 0,70%  0,10% 
hybrid  0,08%  0,00% 0,02%  0,03%
CNG  0,02%  0,02% 0,00%   0,05%
 Prevodovka manuál  87,1%  89,2% 88,6%  89,5% 
automat  12,9% 10,8%   11,4% 10,5%

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok