Euro oslávilo 15. narodeniny: aké vysvedčenie si odnáša zo základnej školy?

Hana Bartušková | rubrika: Článok | 6. 3. 2017
Euro oslávilo pätnáste narodeniny a dostalo svoju prvú občianku. Ako si viedlo celých pätnásť rokov a koľko rokov má ešte pred sebou?
Euro oslávilo 15. narodeniny: aké vysvedčenie si odnáša zo základnej školy?

Zdroj: Shutterstock

Tento rok  sa hotovostné euro dožilo svojich pätnástin. Bezhotovostné euro sa začalo síce používať už v roku 1999, ale hotovostná mena bola do obehu uvedená 1. januára 2002. Dva mesiace sa používala súbežne s národnými menami a od marca 2002 sa stalo euro jedinou menou v  12 krajinách EU.

15 rokov je dlhá doba, v pätnástich dostanete svoju prvú občianku a ukončíte základnú školu. Aké by si euro odnieslo známky za pätnásť rokovo existencie a ako sa mu bude dariť na strednej škole?

Estetika a design: 1

Ak ide o podobu eura a jeho celkový vzhľad, tak si celkom určite zaslúži jednotku.

Pred pätnástimi rokmi stálo pred ťažkou úlohou nahradiť tradičné národné meny jednotným vzhľadom zjednotenej meny. Euro sa vydalo cestou jednotného designu, ktorý môže každá z krajín variovať.  

Mince eura sú rovnaké z jednej strany, z druhej majú potom svoje národné symboly. Bankovky majú zase neutrálny vzhľad a zobrazujú okna a mosty, ktoré zjednocujú zúčastnené štáty.

Aj keď to zo začiatku nebolo ľahké, tak po pätnástich rokoch sa už nikomu necnie po starých nemeckých markách alebo francúzskych frankoch.

Euro bolo prijaté a už s nami zostalo. Za celkovú estetiku, dizajn a prijatie si euro určite zaslúži jednotku.

Popularita: 2-

Prieskum európskeho Eurobarometru  ukázal, že 56 % obyvateľov považuje euro dobrým pre svoju krajinu, 67 % obyvateľov považuje euro dobrým pre EU ako celok a 24 % obyvateľov EU, ktorí platia eurom majú vďaka spoločnej mene väčší pocit spolupatričnosti  a cítia sa viac Európanmi. 

Táto podpora však v posledných rokoch klesá.  Približne tretina obyvateľov, ktorí používajú euro, potom považuje spoločnú menu za zlú pre svoju národnú ekonomiku. 

Podpora eura je ešte menšia v krajinách, ktoré zatiaľ spoločnú menu neprijali.

Iba zhruba asi 40 % respondentov si myslí, že by ich krajina mala prijať euro. Rozširovanie eurozóny je tiež celkom pomalý proces, od roku 2004, teda o východného rozšírenia, prijalo spoločnú menu iba 7 nových členských krajín.

A v súčasnej dobe každý štvrtý investor podľa prieskumu čaká, že do roka z eurozóny minimálne jeden člen vystúpi. Za celkovú popularitu si tak euro vyslúži skôr takú slabšiu dvojku.

Obchod a používanie: 1

Už v sedemdesiatych rokoch sa uvažovalo o spoločnej európskej mene, ktorá mala posilniť obchod na trhu členských štátov. Spoločná mena potom získala presnejšie obrysy pri formovaní jednotného trhu v osemdesiatych rokoch, až nakoniec sa zrodila na začiatku deväťdesiatych rokov spolu s Európskou úniou.

Hlavnou myšlienkou bolo odstránenie kurzových rozdielov medzi členskými štátmi a podpora obchodu na jednotnom trhu EU. Spoločná mena navyše aj uľahčuje život zhruba 240 miliónom obyvateľov EU v 19 členských krajinách. A ďalším mnohým miliónom z celého sveta uľahčuje cestovanie alebo obchodovanie.

V tomto prípade si euro určite zaslúžilo ďalšiu jednotku.

Zdražovanie: 3

Euro má zlú povesť, ktorá ho predchádza. Zavedenie spoločnej meny vraj často vedie k zvyšovaniu cenovej hladiny a k výraznej inflácii

Príklady so zavedením eura v nových členských krajinách však ukázali aspoň občas skôr opak.

Napríklad zavedenie eura na Slovensku malo veľmi malé dopady na cenovú hladinu, v dlhom období skôr viedlo k znižovaniu niektorých cien, čo bol dôsledok stabilizačnej makroekonomickej politiky slovenskej vlády. V tomto prípade by si euro zaslúžilo jednotku.

Na druhú stranu pri prijatí eura v Slovinsku bola inflácia výrazne vyššia než v EU alebo eurozóne. Vplyv na celkovú infláciu  sa totiž odvíja nielen od prijatia eura, ale tiež od celkovej ekonomickej situácie, makroekonomickej politiky národného štátu a inflačných nálad v danej krajine.

Euro si tak v priemere zaslúži lepšiu trojku.

Euro vo svete: 3

Euro je jednou z významných svetových mien, spoločne s dolárom alebo japonským jenom je rezervnou menou a je používané ako oficiálna rezervná mena centrálnymi bankami po celom svete. Ak ide o pozíciu ako rezervnú menu, tak dominantné postavenie má vo svetovej ekonomike stále dolár.

Pritom ešte v roku 2007 bolo často predvídané, že počas nasledujúcej dekády získa dominantné postavenie euro. To sa však nestalo.

Zatiaľ čo v roku 1999, teda pri zavedení bezhotovostného eura, tvorilo asi jednu šestinu svetových rezerv, tak dnes je to len o malinko viac a euro predstavuje jednu petinu všetkých svetových rezerv centrálnych bánk. Oproti doláru tak nejako nemá vo svete šancu.

Za postavenie vo svetovej ekonomike tak v dnešnej dobe lepšiu známku než trojku euro nedostane.

Stabilita: 4

Po zavedení prinieslo euro do Európskej únie stabilitu.

Zmizli menové kurzy, obchodovanie na jednotnom trhu sa zjednodušilo, znížili sa úrokové miery a konvergovali k sebe.

Dlhodobo to však tiež zhoršilo ekonomickú krízu v rokoch 2008 a 2009, v nasledujúcich rokoch prinieslo dlhovú krízu a tiež celkovú krízu menovej únie.

Ešte pred pár rokmi by si euro vyslúžilo za stabilitu jednotku, dnes to vytiahne tak maximálne na štvorku.

Obchod na jednotnom trhu síce euro uľahčuje, ale kríza eura už sa neschová. Z prieskumu dokonca vyplýva, že minimálne štvrtina investorov očakáva, že sa eurozóna skoro rozpadne a minimálne jeden člen do roka vystúpi. Ako dlho tu s nami euro ešte vydrží?

Celkové hodnotenie: priemer 2,33

Takže ako si vedie euro po pätnástich rokoch? Jeho najväčším úspechom je fakt, že bolo prijaté a stalo sa nielen uznávanou svetovou menou, ale predovšetkým veľmi dobre nahradilo aj národné meny v členských krajinách.

Zvýšilo spolupatričnosť obyvateľov členských štátov k EU a tiež uľahčilo obchodovanie na vnútoronom trhu a odstránilo kurzové riziko pri obchodovaní medzi členskými štátmi.

Bohužial však naplniť očakávanie v postavení svetovej meny sa mu úplne nepodarilo. Celkovo si tak euro vyslúžilo slabšiu dvojku.

Celkové hodnotenie eura bude v nasledujúcich rokoch do veľkej miery závisieť jednak na dôvere investorov, tak predovšetkým na ekonomickom spravovaní a celkovom nastavení hospodárskej súdržnosti v eurozóne.

Dlhodobo totiž euro skôr odhaľuje jednotlivé makroekonomické disbalancie a prináša pnutie do celkového fungovania Európskej únie.

Postupne tak skôr dochádza k znižovaniu tohto celkového hodnotenia tak, ako euro narušuje ekonomickú stabilitu členských krajín.

To, akú známku si euro vyslúži vo svojich osemnástich rokoch, až dosiahne plnoletosti, je preto veľmi ťažké odhadovať. A vydrží s nami vôbec tak dlho?

Hana Bartušková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok