Zamestnanecké výhody novej generácie: 5 hodín denne a neobmedzená dovolenka

Hana Bartušková | rubrika: Článok | 9. 2. 2017
Znie to trošku ako rozprávka (pre zamestnancov) a trošku ako nočná mora (pre zamestnávateľov).Ale pravdepodobne to funguje.Hovoria tí, čo to už vyskúšali.
Zamestnanecké výhody novej generácie: 5 hodín denne a neobmedzená dovolenka

Zdroj: Shutterstock

Medzi zamestnanecké výhody možno bude skoro úplne bežne patriť napríklad kratšia pracovná doba počas dňa alebo neobmedzený počet dovolenky počas roku.  Zamestnanci sú tak spokojnejší. A menšie množstvo práce nemusí mať ani zásadné dopady na zisk.

Ako získať a udržať zamestnanca?  Starajte sa o nich, dajte im viac než konkurencie  a hlavne nejaké tie zamestnanecké výhody.  Na Slovensku sú to hlavne stravné lístky, dni dovolenky navyše alebo napríklad príspevky na aktivity vo voľnom čase. 

Medzi tie menej tradičné benefity patrí  napríklad jedlo a pitie zdarma na pracovisku, firemná škôlka, voľná pracovná doba, možnosti home office a ďalšie. Ako hlavný pracovný benefit ponúkajú napríklad skrátenú pracovnú dobu (za rovnakú výšku platu), alebo neobmedzenú dovolenku. Znie to trošku neobvykle, ale ono to vlastne funguje.

Vďaka tomu sú zamestnanci spokojnejší, lojálnejší a v práci sú tak akosi radšej. A možno aj pracujú viac.

5-hodinový pracovný deň

Päťhodinová pracovná doba vznikla ako experiment. Jej „vynálezca“ to najskôr vo svojej firme zaviedol na skúšku na tri mesiace. A po obede išli zamestnanci  skrátka domov. Alebo na pláž, alebo do kina, alebo kamkoľvek len nie späť do práce.

K tomuto kroku ho priviedli vlastné osobné skúsenosti s efektivitou práce. Vlastne aj prieskumy ukazujú, že človek  v práci pracuje väčšinou omnoho menej, než je jeho oficiálna pracovná doba.

Napríklad prieskumy medzi korporátnymi zamestnancami,  ktoré boli realizované vo Veľkej Británii poukázali na to, že až 61 % pracovnej doby trávia zamestnanci neefektívnymi činnosťami, ktoré nemajú vplyv na pracovné výstupy.

Iné prieskumi zase ukazujú na to, že zamestnanec väčšinou trávi iba zhruba 45 % pracovnej doby s činnosťami, ktoré sú náplňou jeho práce. Päťhodinová pracovná doba tak neznie úplne nelogicky.

Bolo to síce len na skúšobnú dobu, ale päťhodinový pracovný deň sa nakoniec osvedčil. Takže dnes už ho majú vo firme Tower Paddle Boards nastálo skoro dva roky. 

Tento systém sa samozrejme neobíde bez pravidiel. Pracovný deň je od 8 ráno do 1 hodiny poobede. Podmienkou pre jeho zachovanie aj po skúšobnej dobe bolo, že firme neklesnú zisky. A je tiež nutná celkom výrazná zodpovednosť zamestnancov, ktorí chodia do práce skutočne pracovať. Navyše pokiaľ je nárazovo potrebné, môže sa pracovať aj dlhšie.

A zamestnanci získali tiež nový benefit a to podiel na zisku spoločnosti. Tak sú skutočne zainteresovaní na tom, aby pracovali efektívne a mali výsledky. A päthodinový pracovný deň dlhodobo funguje k spokojnosti všetkých.

Dovolenka neobmedzene

Ďalšia spoločnosť v USA (napríklad Netflix alebo Linkedln) zase začínajú ponúkať ako hlavný zamestnanecký benefit neobmedzenú dovolenku. 

V praxi to funguje tak, že zamestnanec smie kedykoľvek čerpať dovolenku a nie je obmedzený celkovým množstvom dní platenej dovolenky.

Rovnako ako u päťhodinového pracovného dňa, tak aj neobmedzený počet dovolenky väčšinou spoločnosti zavádzajú najskôr len na skúšobnú dobu. A potom predlžujú na neurčito.

Pri vyhodnocovaní skúseností sa ukázalo, že zamestnanci si vyberajú skoro rovnaký počet dovolenky ako predtým.  Ale zároveň sú v práci spokojnejší.  Ako to tak vypadá, hlavné nie je si dovolenku vybrať, ale vedieť o tom, že kedykoľvek si dovolenku vybrať môžu.

To hodnotia zamestnanci ako veľmi pozitívne a vďaka tomu rastie aj spokojnosť v zamestnaní a znižuje sa fluktuácia zamestnancov.

Neobmedzená a nesledovaná dovolenka totiž dáva zamestnancom voľnosť, že si môžu sami plánovať svoj vlastný život, a tiež určitú mieru dôvery. Zamestnanci si nepripadajú sledovaní a neustále pod dohľadom, namiesto toho sú hodnotení na základe dosiahnutých výsledkov.  Neobmedzená dovolenka ako firemná politika tiež pomáha individualizovať prístup ku každému jednému zamestnancovi.

Ako to funguje?

  • Firma tým vlastne hovorí, že zamestnancovi verí. Verí tomu, že odvedie svoju prácu a dosiahne výsledkov bez toho, aby mu niekto stál za chrbtom a kontroloval množstvo odpracovaných hodín.
  • Platí, že 80 % zisku je väčšinou generované 20 % činnosti. Ak sa teda zamestnanci budú sústrediť predovšetkým na tie činnosti, ktoré generujú väčšinou zisk, tak ani skrátenie pracovnej doby na polovicu nebude mať vplyv na celkový zisk. Krátka pracovná doba pomáha organizovať čas efektívne.
  • Zvyšuje sa produktivita práce a rastie tiež energia, ktorú zamestnanci vkladajú do každej jednej odpracovanej hodiny. Vlastne energiu, ktorú predtým vynaložili počas ôsmych až desiatich hodín počas celého dňa sú počas kratšej doby ochotní vynaložiť na prácu za päť hodín.

 

Hana Bartušková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok