Slováci v Čechách zarábajú viac ako domáci, hovorí štatistika

Roland Regely | rubrika: Článok | 7. 2. 2017
Čísla Českého štatistického úradu hovoria, že Slováci pracujúci v Čechách majú lepší plat ako domáci zamestnanci. Dokonca o tretinu.
Slováci v Čechách zarábajú viac ako domáci, hovorí štatistika

Zdroj: Shutterstock

Ak ste pri čítaní tohto nadpisu neveriacky krútili hlavou, zrejme ste neboli jediní. Po rozpade Československa totiž Česi zarábali vždy lepšie ako Slováci a boli považovaní za bohatšieho suseda. Slováci zväčša dochádzali za prácou do Čiech alebo tam priamo žili za vidinou lepšieho platu ako na Slovensku. Aj keď išlo o menej kvalifikované miesto a horšiu platené miesto v porovnaní s domácimi.

V súkromnej sfére plat vyšší až o tretinu

Ako sme v úvode uviedli, s informáciou prišiel Český štatistický úrad (ČSÚ). V roku 2015 totiž zamestnanci s českým občianstvom poberali v komerčnej sfére priemernú mesačnú mzdu 27 520 (1 018 eur) českých korún, čo je v prepočte 1 018 eur a Slováci 33 226 českých korún, čo v prepočte vychádza 1 229 eur. Pre zaujímavosť, Na Slovensku bola v roku 2015 priemerná mzda 964 eur (26,5 tisíca korún).

Štát platí Slovákov ešte lepšie

V prípade, že je zamestnávateľom štát alebo verejná inštitúcia, plat je výrazne lepší v porovnaní s domácim obyvateľstvom pracujúcim v tej istej oblasti alebo na rovnakej pozícii. Zatiaľ, čo českí občania zamestnaní na úradoch a v školách v roku 2015 zarobili 27 928 korún (1 033 eur) za mesiac, ich slovenskí kolegovia poberali v priemere 35 604 korún (1 317 eur). Rozdiel v prepočte je teda viac ako 280 eur.

  • Prečítajte si: aké platy očakávajú absolventi na Slovensku

Čím väčšia špecializácia, tým väčší rozdiel

Pri nižšom pracovnom zaradení, teda napr. pri pracovníkoch ako robotník či montážnik sú platy porovnateľné. Markantný rozdiel je cítiť až pri kvalifikovanejších a dobre ohodnotených prácach, ako je špecializovaná medicína a IT. Tu sa platový rozdiel medzi Slovákmi a Čechmi zvyšuje až na polovicu v prospech Slovákov.

Za čísla môže demografia pracujúcich Slovákov

V Českej republike pracuje približne 165-tisíc Slovákov. Tí u našich západných susedov pracujú ako zamestnanci alebo živnostníci. Polovica z uvedeného počtu sú muži vo veku do 34 rokov a dve tretiny z celkového počtu tvoria muži, čo značne ovplyvňuje štatistiku, nakoľko tí berú vo všeobecnosti vyšší plat ako ženy.

Svoju úlohu zohráva aj fakt, že viac ako štvrtina Slovákov pracuje v hlavnom meste Českej republiky, kde sú pozície ohodnotené výrazne lepšie v porovnaní s ostatnými mestami. Majú tu dokonca trvalé alebo prechodné bydlisko. Slováci teda pracujú najmä v Prahe a Stredočeskom kraji a veľká časť z nich pracuje v informatike, kde sú vyššie platy.

Ešte jedna zaujímavosť. Každý štvrtý Slovák pracujúci v Čechách má vysokoškolské vzdelanie kým celkový podiel zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním bol v Českej republike 16 percent. A ako potvrdzujú analytici, lepšie výsledky úzko súvisia aj s lepším vzdelaním a vysokou kvalifikáciou pracovníkov.

Prečo sa Slováci nebránia práci v Čechách

V prvom rade hovoria analytici o tom, že medzi Slovenskom a Českou republikou neexistujú takmer žiadne jazykové či kultúrne bariéry. Zatiaľčo ľudia z "tretích krajín" sa musia povinne registrovať na cudzineckej polícii, pre Slovákov platí sloboda pohybu a práce v EÚ. Pokiaľ od nich potvrdený pobyt nevyžadujú úrady alebo ho nemusia dokladovať napríklad v žiadosti o úver, je pre nich cesta na cudzineckú políciu zbytočným úkonom.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok