Niektorým domácnostiam od januára zdražela voda, na vine sú vodomery

Roland Regely | rubrika: Článok | 6. 2. 2017
Vodárenské spoločnosti vydali od nového roka cenníky, v ktorých po novom zaviedli dvojzložkovú cenu vodného a stočného pre svojich odberateľov.
Niektorým domácnostiam od januára zdražela voda, na vine sú vodomery

Zdroj: Shutterstock

Novinka nepochádza z dielene vodárenských spoločností, na svedomí ju má Úrad pre reguláciu sieťových odvetví a jeho nová výhlaška. Spomínanú dvojzložkovú cenu tvorí variabilná zložka za množstvo dodanej vody a množstvo vyprodukovanej odpadovej vody a tzv. fixná zložka za služby súvisiace s pripojením.

Plán "byť spravodlivý" neplatí pre všetkých

Regulačný úrad sa minulý rok vyjadril v zmysle, že zmena prinesie spravodlivejšie rozdelenie nákladov medzi všetkých odberateľov. Vodárenské spoločnosti tvrdili presne to isté.

Argumentovali tým, že náklady na prevádzku boli nespravodlivo zahrnuté do celkovej ceny vodného a stočného. Spotrebitelia totiž takto platili aj za tých klientov, ktorí majú k dispozícii vodnú sieť a kanalizáciu, no využívajú ju v minimálnom rozsahu, ak vôbec. Priemerná cena na obyvateľa sa teda zvýšiť nemala. Prax však potvrdila, že dvojzložková cena niektorých používateľov negatívne ovplyvnila.

Čo po novom rozhoduje o cene za vodu

Rozhodujúcim kritériom pri platbách je veľkosť vodomeru. Na základe neho sú domácnosti zaradené do tarifných skupín. Celkovo ich je šesť.

Drvivá väčšina odberateľov po novom roku spadá do tarifnej skupiny T1 (rodinné domy a menšie bytovky), v ktorej je výška fixnej zložky na úrovni deväť eur ročne bez DPH za vodné a deväť eur bez DPH ročne za stočné. Pri veľkých priemyselných pripojeniach môže byť cena až do výšky 800 eur bez DPH.

Sumy fixnej zložky sa v prípade bytových domov rozrátajú na celkový počet bytov. To znamená, že ročne za vodomer by takto mali zaplatiť okolo 20 eur (fixný poplatok), pričom poplatok za spotrebovanú vodu sa zníži tak, aby spolu spotrebiteľ zaplatil v tomto roku toľko ako vlani.

Obavy sa naplnili

Zmenu, ktorá mala priniesť spravodlivosť negatívne pocítili už dve skupiny spotrebiteľov. V prvej skupine sú ľudia, ktorí sa snažia šetriť vodu, prípadne jej spotrebujú málo. Ako dobrý príklad možno uviesť spotrebiteľov, ktorí majú záhradku či chatu a trvalo nízky odber vody. Namiesto toho, aby ich štát odmenil za ich šetrnosť im touto novinkou poškodil.

Druhou skupinou spotrebiteľov, ktorým novinka robí vrásky na čele sú majitelia rodinných domov, ktorí majú z rôznych dôvodov väčšie vodomery, ako by podľa spotreby vody mali mať. Dôvodom je ich presun do inej tarifnej skupiny, keďže majú väčší vodomer.

Riešenie je na ceste

Odborníci uvádzajú, že riešením by mohol byť odchod spotrebiteľov do inej tarifnej skupiny. Otázka je, ako rýchlo sa to vodárenským spoločnostiam podarí uskutočniť, pretože už naznačili, že by radi spotrebiteľom uľahčili situáciu. Udeje sa tak na základe množstva podnetov, ktoré dostala napríklad aj Bratislavská vodárenská spoločnosť.

Otázka znie, kedy to bude a kto zaplatí spotrebiteľom nové vodomery.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok