Prečo sa oplatí byť živnostník v roku 2017

Roland Regely | rubrika: Článok | 13. 1. 2017
Vláda v minulom roku schválila novú legislatívu a zásadne zmenila podmienky pre živnostníkov. Mnohí tvrdia, že živnosť bude v roku 2017 omnoho atraktívnejšia.
Prečo sa oplatí byť živnostník v roku 2017

Zdroj: Shutterstock

Po takmer piatich rokoch vládnutia vláda Roberte Fica priniesla lepšie podmienky pre živnostníkov. Tvrdí to opozičný poslanec strany SAS, Jozef Mihál. Najzásadnejšou úpravou je zvýšenie tzv. paušálnych výdavkov z doterajších 40% na 60%.

Ako to bolo doteraz

Zákon č. 595/2004 Z. z. o dani z príjmov platí od 1.1.2004, pričom počas tejto doby došlo k niekoľkým zásadným zmenám. Spočiatku si SZČO mohli znížiť svoje príjmy o paušálne výdavky vo výške 25% z príjmov, remeselníci až do výšky 60% svojich príjmov. Od roku 2006 sa hranica 25% zvýšila na 40% a v roku 2011 zase Vláda SR zjednotila obe skupiny a všetkým SZČO aj remeselníkom zaviedla 40% paušálne výdavky. V roku 2013 prišiel ďalší nepopulárny krok, kedy paušálne výdavky síce dosahovali 40%, no strop mohol byť maximálne 5040 eur ročne.

Od roku 2017 paušálne výdavky po novom

Od 1.1.2017, teda prvýkrát v daňovom priznaní za rok 2017, ktoré sa bude podávať na jar 2018, sa paušálne výdavky zvyšujú na 60% z príjmov a súčasne najviac na 20000 eur ročne.

  • Bude vás zaujímať aj: Zoznam voľných živností

Pozor však na odvody

Netreba však zabúdať ani na odvody, keďže to je ďalší pomerne veľký náklad pre živnostníkov. A tie sú pomerne vysoké aj pri nižších príjmoch. Tzv. minimálne v praxi vyzerajú tak, že živnostník odvedie do zdravotnej i Sociálnej poisťovne spolu 208,16 eur.

Ktorí živnostníci zaplatia v roku 2017 viac

Zvýšenie paušálnych výdavkov potešilo mnohých, no niektorí budú musieť na odvodoch zaplatiť viac. Ak bude priemerný hrubý mesačný príjem živnostníka do 875 eur, zaplatí o 70,80 eura navyše na daniach a odvodoch.

Ak bude príjem živnostníka medzi 875 eur až 927 eur zaplatí v roku 2017 vyššiu sumu, 70,80 eura.

Ktorí živnostníci zaplatia v roku 2017 menej

Najvýhodnejšie vychádza živnosť pre tie SZČO, ktorých mesačný príjem presahuje hranicu 927 eur. Čím vyšší príjem takýto živnostník v roku 2017 bude mať, tým menej odvedie na dani. Živnostníci s priemerným mesačným príjmom v rozmedzí od 1094 eur do 1640 eur pocítia profit nielen vďaka nižšej dani ale aj vďaka nižším odvodom. Vymeriavací základ sa totiž zníži na minimum. Živnostníci s príjmom nad sumu 1640 eur budú maximálne profitovať z tejto úpravy zákona.

Mnohí prejdú z s.r.o. na živnosť

I napriek zrušeniu maximálnych zdravotných odvodov môžu byť zmeny v paušálnych výdavkoch pre niektorých podnikateľov motivujúce k zmene právnej formy podnikania. Prejsť z s.r.o. na živnosť by sa mohlo oplatiť tým podnikateľom, ktorí dosahujú vysoké príjmy pri nízkych skutočných výdavkoch.

Živnosť bude atraktívna aj pre zamestnancov

Pri tisíc eurách mesačne rozdiel medzi čistým príjmom zamestnanca a živnostníka nie je ešte zásadný a ani sa to nezmení. Pri vyššom príjme sa však vďaka vyšším paušálnym výdavkom rozdiel zväčší.

Čo robiť v prípade, že príjem bude vyšší ako 20 000 eur

Mihál upozorňuje aj na to, že podľa nových pravidiel sa niektorým živnostníkom oplatí v budúcom roku pozastaviť si živnosť. Strop pre výdavky je 20-tisíc eur a to bez ohľadu na to, koľko mesiacov bola živnosť aktívna.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nová éra peňazí: Čo je digitálne euro a ako bude fungovať

21. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nová éra peňazí: Čo je digitálne euro a ako bude fungovať

Digitálne euro, projekt vedený Európskou centrálnou bankou, je v plnom prúde príprav. Táto digitálna verzia hotovosti, na rozdiel od kryptomien, bude centralizovaná a kontrolovaná ECB.... celý článok

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

20. 5. 2024 | Redakcia

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

Dane sa zvyšovať nebudú, ale je možné že pribudnú úplne nové dane. Povedal to minister práce Erik Tomáš. Zároveň prisľúbil, že vláda nebude brať ľuďom nasporené peniaze v druhom pilieri.... celý článok

BMG Invest: Príbeh najväčšieho podvodu na Slovákoch. Ľudia prišli o peniaze i životy

20. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

BMG Invest: Príbeh najväčšieho podvodu na Slovákoch. Ľudia prišli o peniaze i životy

Jozef Majský, muž, ktorý sa stal symbolom podvodov a finančných škandálov na Slovensku, zomrel vo veku 78 rokov. Mnohí si ho pamätajú ako človeka, ktorý tuneloval nebankovky a obral... celý článok

5 vecí, ktoré sú v Česku lepšie ako na Slovensku

20. 5. 2024 | Barbora Magočová

5 vecí, ktoré sú v Česku lepšie ako na Slovensku

Česi a Slováci žili dlhý čas v spoločnom štáte. Po rozdelení si ale obe krajiny začali spravovať svoje záležitosti samy. Hoci to nepočúvame radi, treba si priznať, že nás Česko v mnohých... celý článok

Dubaj je rajom špinavých peňazí a kamarátov Smeru

15. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Dubaj je rajom špinavých peňazí a kamarátov Smeru

Investigatívni novinári spracovali uniknuté dáta o vlastníkoch nehnuteľností v Dubaji. Úniky odhalili nielen svetových zločincov, ale aj niekoľko známych mien zo Slovenska. Napríklad... celý článok