Čo môže ohroziť rast ekonomiky v roku 2017?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 28. 12. 2016
Slovenskej ekonomike sa v roku 2016 darilo. Už ku koncu roka však strácala dych a rok 2017 vôbec nemusí byť tak dravý!
Čo môže ohroziť rast ekonomiky v roku 2017?

Zdroj: Shutterstock

Otázniky nad budúcnosťou

Obzretie sa za uplynulým rokom vyvoláva dôvod na spokojnosť. Ekonomika nám počas dvoch tretín roka vzrástla o 3,4 percenta a hoci to bolo spomalenie o 0,4% oproti minulému roku, stále išlo po pozitívne čísla. Celkovo sa predpokladá, že rok 2016 zaknihuje s rastom na úrovni 3,3%. V budúcom roku sa otvorene hovorí o spomalení na 3,1, ale v roku 2019 by sme podľa odhadov mali vystreliť na 4,6%. Tak to predpovedá Národná banka Slovenska. No ide len o odhady, s ktorými je už dnes spojených viacero otáznikov. Ani nie tak u nás doma, ako v globálnom meradle. 

Rozhodnutia od zeleného stola

Slovensko ženú dopredu hlavne automobilky. Pre ekonomiku bude kľúčovým momentom nabehnutie výroby Jaguar Land Rover. Práve na tom sa stavajú aj odhady o výnosnosti ekonomiky do roku  2020. Už dnes sa však otvorene hovorí o otázke kvalifikovaných zamestnancov, ktorí sa hľadajú stále ťažšie. Jaguar je zatiaľ udomácnený na našej pôde aj po neslávnom Brexite, no odhady, ako sa odluka Európskej únie s Britániou udeje a aký to bude mať vplyv na obchodné dohody, je stále otázny.

Brexit je aj jedna z dôležitých udalostí, ktoré môžu mať na slovenskú ekonomiku vplyv a nielen v spojitosti s Jaguarom. Briti totiž tohtoročným hlasovaním o vystúpení krajiny z EÚ podráždili akciové trhy a z tých sa v priebehu dňa stratila hodnota okolo 2,3 bilióna dolárov. Libra sa voči doláru prepadla na 31-ročné minimum, čím spravila najväčší denný pokles v histórii. Ukázala tak jasne, že aj tá najvýkonnejšia ekonomika môže raz - dva naraziť na múr politického rizika vyvolávajúceho globálne turbulencie. Hoci väčšina aktív dokázala straty vymazať, pre rok 2017 stále ostáva Británia veľkou neznámou. Záležať bude, ako dopadnú rokovania Británie s európskymi predstaviteľmi o Brexite a či prioritou zostane prístup na európsky voľný trh.

Politické ohrozenia

Brexit však nie je jediným strašiakom, ktorý nedáva ekonómom pokoj. Politika je jedným z dôležitých pilierov, na ktorom stojí a padá ekonomická stabilita sveta,  Európy a tým pádom aj Slovenska. Podľa svetovej skupiny Coface sa v súčasnosti indikátor politického rizika v Európe zvýšil o 13 bodov za necelých 10 rokov. Ekonomický rast a politické riziká sú pritom neoddeliteľne prepojené. Ak sú vysoké, následne obmedzujú výdavky aj investície. Vysoké skóre politickej neistoty pre rast ekonomiky neznamená aktuálne najlepšie vyhliadky. 

Ako ďalej Európa?

Ešte stále budú mať v roku 2017 dosť významné slovo centrálni bankári. V aktuálnom stave ekonomiky stále považujú extrémne uvoľnenú menovú politiku za nevyhnutnú. „Ekonomický rast je jednak príliš krehký a ostáva globálnym problémom nenaplnenie inflačných cieľov potrebných k stabilnému progresu ekonomiky,“ hovorí  Andrej Arady, makroekonóm VÚB a dodáva, že neistoty nad prognózami pre rok 2017 plynú predovšetkým z politického spektra. Miesto pozitívnej a odvážnejšej novej krvi sa na scénu dostáva skôr radikalizmus. Otázky ako ďalej budú zodpovedať nové rozloženia európskych síl. „V Európe je veľká pravdepodobnosť na zmenu vlády vo Francúzsku, ktorú v budúcom roku čakajú parlamentné aj prezidentské voľby. Politické sily sa drobia aj v Holandsku, k slovu sa dostávajú euroskeptické strany, akcieschopnosť vlády k racionálnym opatreniam sa môže znižovať. V Nemecku stratila na otázke utečencov veľkú časť popularity Angela Merkelová, sily sa tak môžu v októbrových voľbách 2017 drobiť aj tu. Ak teda niečo môžeme očakávať z týchto nadchádzajúcich udalostí, tak to, že menová politika v roku 2017 nedostane potrebnú odpoveď od vlád a bude ju pravdepodobne nutné opäť len viac uvoľniť. Vyskočiť z tejto pasce v roku 2018 potom bude ešte ťažšie. Na seriózny rast sadzieb sa tak ešte zrejme pripravovať nemusíme,“ hodnotí A. Arady. Ako teda vidieť, najbližšie roky budú plné turbulentných čias a  očakávať jasný rast ekonomiky a číry optimizmus by bolo šialenstvo.

Skryté hrozby

Politika je v súčasnosti asi najdôležitejší „regulátor“ ekonomiky a otázniky budú viať aj spoza oceánu. O Donaldovi Trumpovi sa toho veľanahovorilo, vystrašil trhy, ale reálne dôsledky jeho politiky ukáže nástup do úradu v januári 2017, kedy aktivita začne byť viac viditeľná pri plnom mandáte. Už dnes však hovorí o prehodnocovaní dohôd v rámci obchodu a to ekonómov straší najviac. „Obmedzenie platnosti obchodných dohôd spomalí globálny ekonomický rast a zvýšenie fiškálnych výdavkov a zníženie daní povedie k nárastu deficitu verejných financií. Volebný program D. Trumpa môže mať na americkú ekonomiku krátkodobo pozitívny vplyv, zároveň však môže zabrzdiť globálny ekonomický rast,“ odhaduje Maroš Ďurik, CEO Across Private Investments a dodáva, že aj omnoho bližšie ako za Atlantikom máme isté tiché riziká: „ Hodnota talianskych bánk sa prepadla od začiatku roka o viac ako 50 %. V Talianske banky držia v bilanciách rizikové úvery v objeme 360 miliárd eur a získanie dodatočného kapitálu závisí od externej pomoci.“ Lenže pomoc je ohrozená a záleží aj od toho, ako sa Taliansko pozviecha po porážke Mattea Renziho.

To všetko sú najhorúcejšie želiezka v ohni, ktoré budú, hoci niekedy stovky a tisíce kilometrov od našich hraníc, ovplyvňovať aj to, ako sa bude dariť našej životnej úrovni a ekonomike. Posledné slovo však zdá sa aj v otázke financií nebude mať v najbližších rokoch slobodný trh, ale politika.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok