Doba splatnosti úveru – kratšia alebo dlhšia?

Roland Regely | rubrika: Článok | 26. 9. 2016
Akú dobu splatnosti úveru si zvoliť? To je otázka, ktorú musíte vyriešiť predtým, než sa rozhodnete vziať si úver z banky či inej finančnej inštitúcie. Oplatí sa splácať kratšiu dobu alebo radšej "natiahnuť" splácanie úveru na dlhšie obdobie?
Doba splatnosti úveru – kratšia alebo dlhšia?

Zdroj: Shutterstock

Základná otázka pri výbere spotrebného úveru sa týka doby splatnosti úveru. Treba si uvedomiť, že každý úver bude mesačne zaťažovať váš súkromný alebo rodinný rozpočet na niekoľko rokov. Preto si ľudia často vyberajú takú možnosť, ktorá ich rozpočet mesačne zaťaží čo najmenej, aj za cenu toho, že úver niekoľkonásobne preplatia. Správne riešenie tejto otázky sa ale nachádza niekde uprostred.

Nižšia splátka verzus kratšia doba splácania

Lehota splácania úveru neovplyvňuje len výšku vašej splátky ale aj to, ako veľmi úver preplatíte. Logicky čím dlhšia doba splatnosti, tým viac úver preplatíte na úrokoch. Napríklad ak si z banky požičiate 5 000 eur a vyberiete si dobu splácania 4 roky pri úrokovej sadzbe 9%, vaša mesačná splátka bude 124,43 eur a úver preplatíte o 972,41 eur. Ak si tú istú sumu s rovnakou úrokovou sadzbou požičiate s dobou splácania 7 rokov, vaša mesačná splátka razom klesne na pohodlných 80,45 eur, no úver za roky navyše preplatíte omnoho viac - celkovo o 1 757,41 eur.

Tip redakcie: Dobu splatnosti úveru si nastavte podľa výšky splátky, ktorú ste schopní splácať tak, aby ste neohrozili rodinný rozpočet. Ak je to možné, určte si splatnosť úveru kratšiu, pretože, ak by nastali problémy, dĺžku splácania úveru si budete môcť predĺžiť.

Mať príliš dlhú dobu splácania úveru, pokiaľ to nie je nutné z hľadiska rodinného rozpočtu, sa neodporúča ešte z jedného ďalšieho dôvodu. Prax totiž ukazuje, že čím dlhšie úver splácate, tým väčšia šanca je, že raz dôjde k omeškaniu splátok alebo k nedostatku finančných prostriedkov k jeho splácaniu. Odpovedzte si na otázku: koľkokrát za 7 rokov prídete o zamestnanie alebo zmeníte prácu či ochoriete a nebudete schopní úver splácať? Do úvahy je potrebné vziať aj tieto varianty.

Na tieto skutočnosti myslí aj Národná banka Slovenska, ktorá po novom odporúča komerčným bankám na Slovensku poskytovať spotrebné úvery s maximálnou dĺžkou splatnosti 8 rokov. Zároveň k splateniu úveru musí dôjsť pred dovŕšením veku 65 rokov.

Ani málo, ani vela - ideálne v strede

A prečo si teda myslíme, že správne riešenie otázky nájdete niekde uprostred? Pretože skrátiť dobu splácania úveru za každú cenu sa nemusí vždy vyplatiť. To, že ste dnes v dobrej finančnej situácii ešte neznamená, že v nej automaticky budete aj o 4-5 rokov. Preto finanční poradcovia často svojim klientom dávajú všeobecné odporúčanie, aby výšku splátky nastavili do takej výšky, aby ju dlžník bol schopní uhradiť aj pri strate zamestnania alebo neočakávaných finančných problémoch. Po celý čas splácania sa vám bude "ľahšie dýchať" a ušetrené peniaze môžete odložiť na kritické obdobie, alebo ho jednoducho niekoľkokrát do roka použiť na mimoriadnu splátku úveru a postupne si tak skracovať dobu splácania úveru alebo znižovať výšku splátky. Väčšina bank totiž predčasné splatenie úveru alebo mimoriadne splátky poskytuje svojim klientom bezplatne.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok