Neodišla vám splátka hypotéky. Akú pokutu za to zaplatíte?

Roland Regely | rubrika: Článok | 19. 9. 2016
Meškať so splátkou úveru alebo hypotéky sa neoplatí - zabudnúť zaplatiť alebo nemať v čase platby na účte peniaze môže vyjsť v niektorých prípadoch veľmi draho. Prinášame vám prehľad poplatkov za omeškanie úveru.
Neodišla vám splátka hypotéky. Akú pokutu za to zaplatíte?

Zdroj: Shutterstock

Mať na účte v čase platenia splátky hypotéky nedostatočný finančný zostatok sa neoplatí. Ak peniaze nepošlete v deň splátky, banka vám v najlepšom prípade naúčtuje pokutu v sume niekoľkých desiatok eur.

Upozornenie na nezaplatenie splátky dostanete obvykle už po 2 pracovných dňoch formou sms správy alebo e-mailom, v závislosti od toho, ako tento mechanizmus máte nastavený v banke. Ak na takéto upozornenie nebudete reagovať, do 7 dní obdržíte z banky aj pozdrav vo forme doporučeného listu, v ktorom máte pevne určenú lehotu, dokedy musíte splátku spolu s úrokmi z omeškania zaplatiť.

Za podobné prehrešky si banky účtujú od 15 až do 25 eur.

Ak budete aj túto výzvu ignorovať, môže to byť už veľmi nepríjemné. Za ďalšiu takúto výzvu na zaplatenie totiž dostanete ešte väčšiu pokutu, v niektorých prípadoch až do výšky 50 eur.

To už sa samozrejme zapisuje aj do úverových registrov, čo pre váš kredit v očiach banky neznamená nič dobré. Na ďalší úver môžete z veľkej pravdepodobnosti v dohľadnej dobe zabudnúť. Prípadne vám to žiadosť o úver dokáže veľmi nepríjemne skomplikovať a získate ho len za veľmi nevýhodných podmienok.

Meškáte so splátkou hypotéky? Toľkoto si pýtajú jednotlivé banky

  • Prima banka - upomienka 15 eur, výzva na splatenie úveru 30 eur
  • ČSOB - upomienka 20 eur, výzva na splatenie úveru 40 eur
  • Tatra banka - upomienka 15 eur, výzva na splatenie úveru 30 eur
  • VÚB - upomienka 1 eur, každá ďalšia upomienka 40 eur
  • SLSP - upomienka 25 eur, výzva na splatenie úveru
  • Sberbank - upomienka 25 eur
  • Unicredit bank - upomienka 17 eur, ďalšie upomienky 50 eur,
  • OTP bank - upomienka 25 eur
  • Poštová banka - upomienka 25 eur
  • mBank - SMS upomienka 1 eur, telefonická 3,32 eur, upomienka v liste 23 eur
  • ZUNO bank - upomienka 15 eur
  • Oberbank - upomienka 18 eur, 2. upomienka 38 eur, 3. upomienka 48 eur
  • Raiffeisen bank - upomienka 10 eur, výzva na splatenie úveru 40 eur

Banky si okrem poplatkov účtujú aj sankčné úroky. Tie sa pohybujú vo výške päť až 5,5 percenta p.a. z každej nezaplatenej splátky.

Každá banka sa snaží o to, aby jej úvery boli splácané načas. V opačnom prípade jej vznikajú nemalé náklady súvisiace s vymáhaním splátok a tvorbou opravných položiek. Splácanie každého jedného úveru sledujú veľmi pozorne a preto sa neoplatí splácať ich v omeškaní čo i len jeden deň.

Čo v prípade, že nezaplatíte ani jednu výzvu či upomienku

Prvú upomienku dostanú neplatiči behom niekoľkých dní. Ďalšia nasleduje v horizonte týždňa alebo dvoch týždňov. Ak nedôjde ani potom k vyrovnaniu dlhu, nasleduje zosplatnenie úveru. To znamená, že banka vás v poslednom kroku vyzve, aby ste splatili celý úver. Aj táto operácia je spoplatnená navyše, zväčša sumou 40 eur. Výzva na predčasné splatenie úveru závisí od výšky a druhu úveru, ale orientačne do troch či štyroch mesiacov.

Niektoré banky, ako napríklad Prima banka, si účtuju poplatok aj za porušenie zmluvných podmienok úveru. A táto suma je bezkonkurenčne najvyššia. Za takéto porušenie si totiž Prima banka pýta až 200 eur.

Tip redakcie: vždy majte kontrolu nad stavom účtu, ak viete, že 2 dni pred splatnosťou nemáte dostatok financií na účte, ešte stále môžete prostriedky vložiť na účet, predídete tým zbytočným problémom.

Ak viete, že nebudete dlhodobo schopní splácať úver, banke to oznámte čo najskôr. V prípade, že banka uzná vaše dôvody omeškaní alebo neschopnosti splácať úver, môže sa s vami dohodnúť na nových podmienkach resp. odklade splátok istiny. Základom je vždy informovať včas a pravdivo.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok