Ako štát podporuje študentov: sociálne štipendium pre študentov vysokých škôl

Roland Regely | rubrika: Článok | 12. 9. 2016
Ste študentom vysokej školy na Slovensku? Alebo sa na štúdium ešte len pripravujete? Pozrite si, ako sa môžete uchádzať o sociálne štipendium, resp. podporu od štátu k vášmu štúdiu.
Ako štát podporuje študentov: sociálne štipendium pre študentov vysokých škôl

Zdroj: Shutterstock

Sociálne štipendium poskytuje štát študentom denného štúdia I. a II. stupňa štúdia na ktorejkoľvek vysokej škole so sídlom na Slovensku. Podmienky určuje ministerstvo školstva a sú rovnaké na všetkých vysokých školách.

Sociálne štipendium je teda vyplácané študentom vysokých škôl, ktorí pochádzajú z menej majetných rodín alebo ich príjem k životnému minimu. Vysoké školy môžu udeliť štipendium aj z vlastných finančných zdrojov, ale aj tie spadajú pod výdavky verejnej správy.

Posudzuje sa študent aj rodičia

Výška sociálneho štipendia teda závisí aj od príjmu rodinných príslušníkov, ktorí su posudzovaní spoločne so študentom. Posudzuje sa vždy aktálna situácia v čase podania žiadosti. Ak je štipendium priznané, vypláca sa v mesačných čiastkach od mesiaca v ktorom bola žiadosť podaná. Spätné vyplatenie štipendia nie je možné.

Sociálne štipendium v číslach

  • Minimálna výška štipendia je 10 eur
  • Škola je vzdialená od miesta trvalého bydliska menej než 30 km, maximálne 230 eur
  • Škola je vzdialená od miesta trvalého bydliska viac než 30 km, maximálne 275 eur

Nárok na sociálne štipendium majú študenti, ktorí splnia tieto podmienky

Sociálne štipendium možno získať len v prípade, že študent je študentom prvého alebo druhého stupňa vysokoškolského štúdia DENNOU formou na škole so sídlom na Slovensku. Priznanie štipendia nie je vekovo ohraničené, možno ho získať aj po uplynutí veku 26 rokov.

Študent nemá vysokoškolský titul. Ak študento dosiahol vysokoškolské vzdelanie v práve študovanom stupni štúdiu, už nemá nárok na štipendium v uvedenom roku. Ak teda študent získa štipendium v prvom stupni štúdiu a získal titul Bc., najbližšie môže o štipendium požiadať až počas štúdia na druhom stupni. Študent ktorý získa titul v druhom stupni, už celkovo stratil nárok na získanie štipendia.

Štipendium možno získať iba v prípade, že študent neprekročí štandardnú dĺžku štúdia - napríklad štúdium na prvom stupni neprekročí tri roky. Upozornenie: prekročenie štandardnej dĺžky štúdia pre účely sociálneho štipendia sa počíta úplne inak ako pre účely platenia školného.

Sociálne štipendium je podmienené trvalým pobytom na Slovensku, štátne občianstvo môže mať študent pokojne aj maďarské, alebo iné.

Sociálne štipendium môže byť priznané iba tým študentom, ktorých rodinné príjmy sa približujú sumám životného minima. Suma životného minima sa už tretí rok po sebe nemení. Od 1.júla 2016 zostáva v rovnakej výške v akej bola nastavená v roku 2013. Prvá plnoletá osoba - 198,09 eur/mesačne, ďalšia plnoletá osoba - 138,19 eur/mesačne, nezaopatrené dieťa alebo neplnoleté dieťa - 90,42 eur/mesačne. Posudzovať sa môžu rodičia študenta, súrodenci, manžel, príp. vlastné deti. Rodič sa neposudzuje len v prípade, že súd určil vyživovaciu povinnosť voči študentovi ešte pred prvým nástupom na vysokú školu

Písomnú žiadosť o sociálne štipendium je potrebné podať u študijného referenta na fakulte študenta. Žiadosť možno podať kedykoľvek počas akademického roka, od septembra až do júna. Zložitosť postupu závisí od dokladov, ktoré si študijný referent vypýta. Pri každom prípade sa postupuje individuálne, preto nemožno presne povedať, aké doklady bude študent pri posudzovaní potrebovať.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok