Môže exekútor siahnuť na majetok manžela?

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 1. 7. 2013
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva a či investovania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Môže exekútor siahnuť na majetok manžela?

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Uvažujete nad investovaním peňažných prostriedkov? Máte problém zorientovať sa v ponuke kapitálového trhu? Aké úskalia prináša investovanie v podielových fondoch? Investovali ste cez obchodníka s cennými papiermi a neviete si rady? Pýtajte sa v našej investičnej poradni.

Môže exekútor siahnuť na majetok manžela?

Otázka:

Dobrý deň, mám zrušené bezpodielové spoluvlastníctvo manželov na základe § 148a ods. 2 OZ. Manžel má bankové i nebankové úvery vedené na svoje meno, nie na firmu. Môže mi v prípade neplatenia týchto úverov siahané na môj majetok alebo príjem? Ďakujem za odpoveď.

 

Odpoveď:

Dobrý deň, Pokiaľ máte zrušené BSM (bezpodielové spoluvlastníctvo manželov) počas manželstva a nevlastníte žiadny majetok, ktorý by bol spoločný a patril do BSM, tak potom dlhy manžela vzniknuté počas manželstva nemôžu byť uspokojené zo spoločného majetku patriaceho do BSM. Rovnako to platí aj pre príjem zarobený počas manželstva, pretože Váš príjem nepatrí do BSM. Na Váš majetok, ktorý patrí iba Vám, exekútor nemôže siahnuť, pretože nepatrí do BSM a nemohol by ani vtedy, ak by ste nemali zrušené BSM počas manželstva.

Nedoplatok u správcu bytového domu a premlčanie

Otázka:

Dobrý deň, prosím Vás o radu. Správca nášho bytového domu, prevzal minulý rok všetky pohľadávky a záväzky predošlého správcu, pričom vedenie zostalo to isté. Tento rok sme dostali vyúčtovanie za rok 2012 s údajným nedoplatkom. Pri osobnom stretnutí nám bolo povedané, že sa jedná o nedoplatok z roku 2005. Prosím Vás je možné, že túto platbu od nás chcú uhradiť teraz v roku 2013? Nie je tam doba premlčania? Pritom každý rok sme mali preplatky. Ale prišli na to údajne len teraz keď je nový správca. Musíme uhradiť tú dlžnú sumu, keď je vo vyúčtovaní napísané,že je to nedoplatok za rok 2012, hoci to nie je pravda? Nemá tam byť uvedené,že je to nedoplatok za rok 2005? Podotýkam, že nám to bolo oznámené len ústne.

Odpoveď:


Dobrý deň, správa Vám nemôže vyúčtovať ako nedoplatok za rok 2012 nedoplatok za rok 2005. Napíšte správcovi doporučený list a žiadajte ho o písomné upresnenie z čoho nedoplatok pozostáva. Premlčanie sa týka aj nedoplatkov, preto tento nárok správcu už môže byť premlčaný.

Výživné na dieťa počas manželstva

Otázka:

{

Dobrý deň! Od októbra 2008 máme uzavretú rodičovskú dohodu s manželom - výživné vo výške 100Eur a neobmedzený styk s dieťaťom. Tento mesiac som podala návrh na rozvod, nežijeme spolu. Moja otázka je: od toho roku 2008 sme viackrát boli zvlášť, najviac 9 mesiacov po sebe, on ani raz nezaplatil výživné. Nehovorím o čase, keď medzi nami bolo všetko ,,OK´´, vtedy som považovala túto dohodu za bezpredmetnú, no teraz je nášmu manželstvu naozaj koniec a na malú samozrejme ani teraz neplatí výživné. Lenže už mám toho plné zuby, ja som dohodu vždy dodržiavala, aj teraz bere malú, kedy sa mu zachce, nebránim mu v tom. A teraz už naozaj tá otázka: dá sa dlžná suma od neho vymáhať aj za tie obdobie, kt. sme nežili spolu? Ide o výživné v sume približne 1400Eur, možno aj viac. ďakujem za odpoveď.

Odpoveď:

Dobrý deň, pokiaľ ste podali návrh na rozvod manželstva, súd bude rozhodovať iba o výživnom na čas po rozvode. V rozvodovom konaní sa nerozhoduje o výživnom za obdobie do rozvodu. Pokiaľ chcete, aby manžel platil výživné aj za obdobie na čas do rozvodu, musíte podať osobitný návrh. Nakoľko máte dohodu, túto dohodu pripojte k návrhu. Súd jednoduchšie rozhodne o jeho povinnosti. Súd Vám bez problémov prizná výživné najskôr od podania návrhu na súd (mám na mysli návrhu na určenie výživného na čas do rozvodu). Ak by ste chceli výživné aj spätne, je to možné iba za obdobie 3 rokov spätne od podania návrhu, avšak musia byť splnené dôvody hodné osobitného zreteľa. Tie budete musieť v konaní preukázať (čo nie je vôbec jednoduché). Odporúčam Vám obrátiť sa na advokáta minimálne s jednou konzultáciou, ktorý Vám túto problematiku objasní, prípadne skontroluje Vaše podanie. Pokiaľ si netrúfate na súdne konanie sama, advokát Vás môže v konaní aj zastupovať.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok