Ako sa nestať obeťou počítačovej kriminality

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 14. 2. 2013
Problematika bezpečného využívania internetových platieb a ďalších operácií je stále viac aktuálnejšia a potrebnejšia. Otvorené internetové prostredie láka mnohých podvodníkov k zneužitiu. Poznáte jednotlivé typy počítačovej kriminality a viete ako sa pred nimi chrániť?
Ako sa nestať obeťou počítačovej kriminality

Zdroj: Shutterstock

PHISHING
PHISHING je druh internetového podvodu, ktorým sa podvodníci snažia získať prístupové údaje k cudziemu internetovému bankovníctvu s cieľom zneužiť ich pre svoje vlastné obohatenie. Podvodník sa môže snažiť vylákať z vás napríklad informácie ako číslo karty, kód nad magnetickým prúžkom, tzv. CVV/CVC ochranný kód, ďalej napríklad prístupové údaje do internetového bankovníctva (identifikačné číslo, heslo či iné bezpečnostné údaje). K získaniu týchto dôverných informácií využívajú podvodné e-maily, ktoré na prvý pohľad vzbudzujú dojem, že sú odosielané priamo z e-mailovej adresy vašej banky. Správa obsahuje odkaz na internetové stránky, kde od vás budú požadované osobné bezpečnostné údaje. Ak nebudete dostatočne obozretní a podvodníkom údaje poskytnete, hrozí vám, že sa stanete obeťou podvodníkov!

Aké ďalšie počítačové podvody existujú?
Okrem Phishingu existuje mnoho podvodných techník, ktoré sa bez vedomia užívateľa snažia samovoľne inštalovať do počítača, napríklad počas surfovania na internete, inštalácie neoverených programov či otvárania pochybných príloh. Ide napríklad o nasledujúce podvodné tehniky:

  • PHARMING

Útočníci sa pri tejto technike snažia prostredníctvom upraveného prekladu internetových adries presmerovať užívateľa internetového bankovníctva na vopred pripravené podvodné stránky, ktorých účelom je podobne ako v prípade vyššie uvedeného Phishingu zistiť citlivé osobné údaje a zneužiť ich na vlastné obohatenie.

  • TRÓJSKY kôň

Ide o program, ktorý predstiera užitočnosť, kým popritom prostredníctvom internetu otvorí prístup do vášho počítača. Podvodníci sa často krát pomocou „Trójskeho koňa“ snažia zistiť vaše prihlasovacie údaje, ktoré potom zneužijú. Trójske kone sú často súčasťou rôznych antivírových programov či hier, ktoré pochádzajú z dielne neznámych autorov.
 


Ako sa nestať obeťou podvodníkov alebo ako sa chrániť

  • Na podozrivé maily neodpovedajte
    Banka nemá najmenší dôvod citlivé osobné údaje či prístupové heslá od vás požadovať, a preto e-maily tohto typu rozhodne neposiela! Podvodný email je už teda sám o sebe podozrivý, i keď vyzerá akokoľvek presvedčivo. Môže sa však stať, že zrazu začnete dostávať emaily v mene vašej banky, ktoré sa na prvý pohľad zdajú byť autentické Môžu byť zasielané ako prieskum spokojnosti klientov alebo výzva zo strany banky na aktualizáciu bezpečnostných údajov. Čoraz častejšie sa objavujú ako informácie o neuskutočnení platby
  • Neprihlasujte sa z cudzieho počítača
    Na prácu s internetovým bankovníctvom využívajte počítače, ktoré máte plne pod kontrolou, resp. máte možnosť ovplyvniť ich bezpečnostné nastavenia. Neodporúča sa prihlasovať sa na stránky s citlivými údajmi (ako napríklad internetové bankovníctvo) ani z verejnej kaviarne. Počítače by mohli obsahovať vírusy, ktoré zachytia údaje o karte a odošlú ich inam, ako ste si plánovali. Pozor aj na otvorenú WIFI sieť. Ak ste pripojený cez WIFI, tak si dajte pozor na to, aby ste nezdieľali súbory z vášho počítača. Všetky, ktoré totiž zdieľate, môžu vidieť aj ostatné osoby pripojené na túto sieť.
  • Kvalitný antivírový program
    Aby ste sa vyhli zbytočných komplikáciám a nepríjemnostiam, používajte kvalitný antivírový program. Pravidelne ho aktualizujte, aby sa zvýšila jeho účinnosť.
  • Nesťahujte neznáme súbory, neotvárajte podozrivé prílohy
    Navštevujte iba známe a overené internetové stránky, vyhnite sa najmä sťahovaniu neznámych súborov z internetu do svojho počítača, napríklad súbory s koncovkou .exe. Súbory by tak okrem svojho pôvodného účelu mohli stiahnuť do vášho počítača aj nebezpečné programy. Neotvárajte emaily a správy od neznámych adresátov alebo správy s podozrivým či pochybným obsahom. Tieto správy vymažte bez otvárania.
  • Zapamätajte si svoj PIN kód alebo prístupové údaje do internetového bankovníctva, nikdy ho nemajte napísaný niekde v peňaženke alebo dokonca na svojej platobnej karte. Nevhodné je údaje si zapisovať aj do diára, telefónu alebo počítača. Ak si ich nedokážete zapamätať, využite radšej možnosť zmeny PIN kódu cez bankomaty na číslo, ktoré si ľahko zapamätáte. Takisto ho nikomu neprezrádzajte – ani svojim blízkym či rodinným príslušníkom. PIN kód, heslá a ďalšie prístupové údaje si zvoľte podľa toho, aby nebol príliš jednoduchý a Ľahko odvoditeľný. V žiadnom prípade by nemalo ísť o dátumy narodenia, časti telefónnych čísel či po sebe idúce alebo opakujúce sa číslice.
  • Údaje o karte nie je bezpečné zadávať na stránku, ktorej adresa sa začína http://. V prípade HTTP protokolu sa informácie prenášajú cez nezašifrované pripojenie, a teda ak by niekto údaje pri ich prenose zachytil, ľahko ich môže zneužiť. Na prenos dôverných informácií sa používa HTTPS protokol, kedy počítač údaje zakóduje, odošle ich a obchodník si ich rozkóduje.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Banka, Bankovníctvo, počítač

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok