Slovenský trh práce je podľa Svetovej banky pomerne pružný

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 7. 8. 2012
Na základe Indexu rigidity zamestnania sa Slovensko radí medzi krajiny s pomerne pružným pracovným trhom a pozícia krajiny je z hľadiska regulácie pracovného trhu jedna z najpriaznivejších spomedzi krajín Európskej únie.
Slovenský trh práce je podľa Svetovej banky pomerne pružný

Zdroj: Shutterstock

Flexibilizácia pracovných trhov je jeden z kľúčových cieľov krajín EÚ
V súvislosti s rýchlymi zmenami v ekonomike a nepriaznivou situáciou na trhoch práce jednotlivých krajín prebieha celosvetová diskusia na tému potreby rastu flexibility trhu práce. Flexibilizácia pracovných trhov je pre krajiny EÚ jedným z kľúčových cieľov na národnej a medzinárodnej úrovni v rámci Európskej stratégie zamestnanosti. Otázky týkajúce sa flexibility trhu práce priťahujú pozornosť odborníkov z celého sveta. Presná a všeobecne prijímaná definícia tohto pojmu neexistuje, avšak ide o pojem v rámci odbornej literatúry, spoločenskej praxe aj širšej verejnosti veľmi frekventovaný.

Typy flexibility trhu práce
Existuje mnoho pohľadov na kritériá ovplyvňujúce flexibilitu trhu práce a ešte viac jej členení. Okrem mzdovej flexibility, ktorá charakterizuje prispôsobivosť miezd zamestnancov meniacim sa hospodárskym cyklom, rozlišujeme aj numerickú flexibilitu trhu práce, ktorá sa zväčša člení na vonkajšiu a vnútornú. Vnútorná numerická flexibilita predstavuje schopnosť firmy prispôsobiť počet zamestnancov a ich pracovnú dobu aktuálnym potrebám prostredníctvom neštandardných foriem zamestnania alebo dočasných pracovných kontraktov. Vonkajšia numerická flexibilita vyjadruje flexibilitu podmienok zamestnávania, resp. podmienok prepúšťania a najímania štandardných a flexibilných zamestnancov. V praxi sa určuje z hľadiska miery ochrany pracovných miest. Túto oblasť zachytáva Index ochrany zamestnania z dielne OECD a Index rigidity zamestnania, ktorému sa venuje Svetová banka.

Index rigidity zamestnania z dielne Svetovej banky
Oblasť vonkajšej numerickej flexibility sleduje a uskutočňuje medzinárodné porovnanie Svetová banka, ktorá pracuje s tromi čiastkovými indexami, jedným súhrnným indexom a dvomi nákladovými indexami. Čiastkové indexy sledujú, ako zložité je podľa národnej legislatívy prijať nového zamestnanca, ako je upravená práca zamestnanca v rámci pracovnej doby a ako zložité je prebytočného zamestnanca prepustiť. Súhrnný index rigidity zamestnania je priemerom týchto čiastkových indexov doplnený o ukazovateľ nákladov prepúšťania. Dosahuje hodnoty od 0 (maximálne flexibilný pracovný trh) do 100 (maximálne rigidný pracovný trh). Ako je na tom Slovensko? A čo trhy práce ostatných krajín európskej dvadsaťsedmičky? Nasledujúca tabuľka ilustruje hodnoty súhrnného indexu rigidity zamestnania.

Tabuľka: Súhrnný index rigidity zamestnania

KrajinaSúhrnný index rigidity zamestnania
Bulharsko19
Rakúsko24
Belgicko17
ČR11
Dánsko7
Estónsko 51
Fínsko41
Francúzsko52
Nemecko42
Cyprus24
Grécko47
Maďarsko22
Írsko10
Taliansko38
Litva38
Lotyšsko43
Luxembursko56
Holandsko42
Poľsko25
Portugalsko43
Rumunsko46
Slovensko22
Slovinsko54
Španielsko49
Švédsko38
Spojené kráľovstvo10

Zdroj: Svetová banka, údaje sú za rok 2008

Dánsko disponuje najflexibilnejším pracovným trhom, Slovensko ale nezaostáva
Podľa indexu rigidity zamestnania sa Slovenská republika radí medzi krajiny s pomerne flexibilným pracovným trhom a pozícia krajiny je z hľadiska regulácie pracovného trhu jedna z najpriaznivejších spomedzi krajín Európskej únie. Pred Slovenskou republikou je už len Dánsko, ktoré disponuje podľa Svetovej banky najflexibilnejším pracovným trhom, Spojené kráľovstvo, Írsko, Česká republika, Belgicko a Bulharsko, ktoré ho nasledujú. V Dánsku je najmenej náročné prepustiť zamestnanca, avšak prepustený pracovník sa teší štedrej podpore v nezamestnanosti. Práve Dánsko reprezentuje model flexicurity, ktorý má ísť príkladom pre riešenia nepružných pracovných trhov niektorých členských krajín EÚ. Najrigidnejšiu pracovnoprávnu legislatívy spomedzi krajín Európskej únie má luxemburský trh práce s hodnotou indexu rigidity zamestnania 56.

 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok