Ako zrušiť objednávku služby cez internet, ktorá už bola zaplatená?

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 24. 4. 2012
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva, investovania a či financovania bývania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Ako zrušiť objednávku služby cez internet, ktorá už bola zaplatená?

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Chcetesi obstarať nehnuteľnosť a pri hľadaní vhodného finančného produktu nazískanie prostriedkov ste narazili na problém? Neváhajte a opýtajte sav našej poradni Financovanie bývania!

Uvažujete nad investovaním peňažných prostriedkov? Máte problém zorientovať sa v ponuke kapitálového trhu? Aké úskalia prináša investovanie v podielových fondoch? Investovali ste cez obchodníka s cennými papiermi a neviete si rady? Pýtajte sa v našej investičnej poradni.

 

Ako zrušiť objednávku služby cez internet, ktorá už bola zaplatená?

Otázka:

Pán advokát, objednala som si službu cez internet - zdravotné vyšetrenie prístrojom. Zaplatila som za ňu vopred.  Neskôr som získala informácie, na základe ktorých som začala pochybovať o kvalite danej služby a chcela som objednávku zrušiť, zástupca firmy zrušenie objednávky odmietol, komunikoval so mnou mailami. Doporučený list so žiadosťou o zrušenie objednávky a vrátenie peňazí firma neprebrala, vratil sa mi späť. Aj keď ide "len" o 19 eur, nechcem im peniaze darovať, predpokladám, že nie som sama, kto chce objednávku zrusiť. Je nejaká šanca získať peniaze naspäť?

Odpoveď:

Dobrý deň, na Váš prípad sa vzťahuje zákon č. 108/2000 o ochrane spotrebiteľa pri podomovom predaji a zásielkovom predaji.

Predávajúci bol povinný písomne upozorniť spotrebiteľa najneskôr pri uzavretí zmluvy na jeho právo písomne odstúpiť od zmluvy do siedmich pracovných dní odo dňa uzavretia zmluvy o poskytnutí služby a uviesť meno a adresu alebo názov a sídlo osoby, u ktorej môže toto právo uplatniť.

Lehota na odstúpenie od zmluvy podľa odseku je zachovaná, ak sa písomné odstúpenie od zmluvy odovzdá najneskôr posledný deň lehoty na poštovú prepravu. Ak predávajúci nesplní informačné povinnosti podľa § 10 ani dodatočne, spotrebiteľ je oprávnený odstúpiť od zmluvy do troch mesiacov od prevzatia tovaru alebo od uzavretia zmluvy o poskytnutí služby.

Podľa § 10 platí, že pri zásielkovom predaji je predávajúci povinný pred uzavretím zmluvy na diaľku súčasne s ponukou tovaru alebo služby spotrebiteľovi oznámiť :

  • a) svoju totožnosť, trvalý pobyt a živnostenské oprávnenie, ak zásielkový predaj vykonáva fyzická osoba, 15) obchodné meno a sídlo, ak zásielkový predaj vykonáva právnická osoba,
  • b) opis tovaru alebo služby,
  • c) cenu tovaru alebo poskytnutej služby,
  • d) dodacie podmienky a náklady na dodanie tovaru,
  • e) platobné podmienky,
  • f) poučenie o práve spotrebiteľa odstúpiť od zmluvy,
  • g) cenu za použitie prostriedkov komunikácie na diaľku, ak sa cena určuje inou ako základnou sadzbou,
  • h) lehotu, počas ktorej je predávajúci viazaný svojou ponukou vrátane ceny,
  • i) minimálnu lehotu, na ktorú možno zmluvu uzavrieť, ak ide o zmluvu o predaji tovaru alebo o poskytnutí služby, ktoré sa dodávajú alebo vykonávajú nepretržite alebo opakovane.
Ak ste odstúpili od zmluvy včas, predávajúci je povinný Vám vrátiť peniaze. Pokiaľ sa na adrese zdržoval a zásielku si neprevzal, bude mať táto zásielka účinky doručenej zásielky. Pokiaľ Vám predávajúci nevráti peniaze, budete musieť vec riešiť súdnou cestou.

Je možné počas poberania materskej podnikať?

Otázka:

Dobrý deň p. advokát,chcela by som sa informovať aké možnosti a či vôbec môže mamička na materskej podnikať? Aké podmienky sa vzťahujú na takúto osobu,aké výhody a nevýhody k tomu náležia?Vopred ďakujem a teším sa na skoré odpovede.Ostávam s pozdravom.

Odpoveď:

Dobrý deň, podľa platnej právne úpravy v súčasnosti je možné počas poberania materskej vykonávanie samostatne zárobkovej činnosti (podnikať). Nesleduje sa, či počas poberania materskej žena podniká. Rovnako to platí aj pre prípady rodičovského príspevku..

 

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dubaj je rajom špinavých peňazí a kamarátov Smeru

15. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Dubaj je rajom špinavých peňazí a kamarátov Smeru

Investigatívni novinári spracovali uniknuté dáta o vlastníkoch nehnuteľností v Dubaji. Úniky odhalili nielen svetových zločincov, ale aj niekoľko známych mien zo Slovenska. Napríklad... celý článok

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

Väčšinový vlastník bývalého diamantového monopolu sa chce sústrediť na ťažbu medi a železa. Slávna firma, ktorá má na konte pravidlo troch výplat za snubný prsteň, môže zmeniť majiteľa... celý článok

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

Po rozvode v roku 2021 prichádza k deleniu slávnej nadácie. Melinda Gates už v dobročinnej organizácii pôsobiť nebude. Berie si so sebou aj svoj podiel, ktorý podľa vlastných slov chce... celý článok

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

14. 5. 2024 | Redakcia

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Časy enormného zdražovania sú preč. Inflácia v apríli spomalila na na 2,1 %. Ceny potravín boli rovnaké ako pred rokom.

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok