Nezamestnanosť v eurozóne je najvyššia od doby vzniku jednotnej meny

Marián Belko | rubrika: Článok | 8. 11. 2011
Podľa aktuálne zverejnených údajov sa ekonomická kríza prehlbuje.Priemerná miera nezamestnanosti v krajinách eurozóny dosiahla až 10,2%.Vbudúcich mesiacoch môže dôjsť k ďalšiemu nárastu počtu ľudí bez práce.
Nezamestnanosť v eurozóne je najvyššia od doby vzniku jednotnej meny

Zdroj: Shutterstock

Na konci mesiaca zverejnil Štatistický úrad Európskej únie EUROSTAT najnovšie čísla o počte nezamestnaných v členských krajinách za september 2011. Priemerná sezónne očistená miera nezamestnanosti v krajinách platiacich eurom dosiahla 10,2 %, čo predstavuje nárast oproti predchádzajúcemu mesiacu (a tiež v porovnaní s predchádzajúcim rokom v rovnakom období) o desatinu percentného bodu. V rovnakej miere vzrástla aj priemerná miera nezamestnanosti naprieč celou EÚ na aktuálnych 9,7%.

V absolútnych číslach to znamená, že za posledný mesiac sa počet ľudí bez práce v krajinách eurozóny zvýšil o približne 188 tisíc (pričom ak by sme zahrnuli všetky krajiny EÚ, jednalo by sa o približne 174 tisíc stratených pracovných miest). Podľa týchto údajov je v členských krajinách eurozóny najväčší počet nezamestnaných od obdobia vzniku jednotnej meny. Tento fakt dokladá akou hlbokou krízou v súčasnej dobe Európa prechádza.

Najvyššia a najnižšia miera nezamestnanosti

Situácia je najhoršia v krajinách prudko zasiahnutých krízou. Najväčšiu mieru nezamestnanosti v poslednom mesiaci vykázali Španielsko (22,6%), Grécko (17,6%) U oboch dopad krízy na trh práce dokazuje fakt, že sa súčasne jedná o krajiny, ktoré v priebehu posledného roku v tomto kritériu zaznamenali v rámci EÚ najväčšie zhoršenie. V Grécku vzrástla nezamestnanosť o 5 p. b., v Španielsku o 2,1 p. b.

Naopak najnižšia miera nezamestnanosti bola v Rakúsku (3,9%), Holandsku (4,5%) a Luxemburgu (4,8%). Jedná sa o krajiny, ktoré z hľadiska efektivity pracovného trhu vykazujú dlhodobo stabilné výsledky. V prípade Rakúska sa navyše nepotvrdili obavy, že po uplynutí sedemročného obdobia platnosti dočasného opatrenia, na základe ktorého nemali na rakúsky trh práce prístup občania z tzv. „nových členských krajín“, by pod vplyvom prudkého nárastu uchádzačov o prácu z východu došlo k dramatickej destabilizácií pracovného trhu.

Najúspešnejšie v boji proti nezamestnanosti bolo v poslednom roku Estónsko (zníženie o približne 5 p. b.) a paradoxne tiež Lotyšsko (zníženie o 3,3 p. b.), ktoré ale patrí po Grécku a Španielsku ku krajinám s najvyššou mierou nezamestnanosti vôbec (aktuálne 16,1%). Celkovo vzrástla v porovnaní s minulým rokom miera nezamestnanosti v trinástych členských krajinách a naopak klesla v štrnástych.

Najviac nezamestnaných na Slovensku je medzi mladými ľuďmi

Podľa údajov poskytnutých EUROSTATu možno konštatovať, že Slovensko patrí ku krajinám, v ktorých je vyšší podiel ľudí bez  práce než priemer EÚ a eurozóny. V mesiaci september dosiahla miera nezamestnanosti na Slovensku 13,5%, čo predstavuje 6. najhorší výsledok v rámci EÚ a 4. najhorší v rámci eurozóny. Dlhodobo je miera nezamestnanosti v porovnaní s inými krajinami EÚ stabilná. V porovnaní s minulým rokom dokonca jedná o zlepšenie o takmer jeden percentný bod (aj keď za posledný mesiac došlo k nárastu nezamestnanosti o jednu desatinu p.b.).

Zaujímavé zistenia poskytuje i hlbší pohľad na štruktúru nezamestnaných. Varovným znamením pre budúci vývoj je, že kríza pôsobí negatívne najmä na mladých ľudí vo veku do 25 rokov bez potrebnej praxe. V porovnaní s minulým rokom vzrástla miera nezamestnaných v tejto vekovej skupine o pol percentného bodu na 21,4% (priemerný údaj za EÚ).

Z jednotlivých členských krajín pôsobí alarmujúco predovšetkým bezvýchodisková situácia mladých ľudí v Španielsku (kde je vo vekovej kategórii do 25 rokov nezamestnaný skoro každý druhý človek – 48%) a Grécku (podľa údajov za posledný štvrťrok z júla 2011 to bolo 43,5%).

Slovensko tiež patrí medzi krajiny, kde dosahuje miera nezamestnanosti medzi mladými ľuďmi výrazne presahuje celorepublikovú hodnotu. V poslednom mesiaci bolo medzi ľuďmi do 25 rokov nezamestnaných 30,7%. Na druhej strane oproti minulému roku sa jedná o zníženie o približne 3,1 p.b., čo je pozitívna správa.

 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok