Cenová úroveň sa naprieč Európskou úniou líši až trojnásobne

Marián Belko | rubrika: Článok | 18. 7. 2011
Chystáte sa v lete na dovolenku do niektorej z členských krajín EÚ?Pripravte sa na výrazné cenové rozdiely. Najvyššie ceny vás čakajúv Dánsku a naopak najnižšie v Bulharsku.
Cenová úroveň sa naprieč Európskou úniou líši až trojnásobne

Zdroj: Shutterstock

Štatistický úrad Európskej únie EUROSTAT zverejnil koncom minulého mesiaca aktuálny prieskum úrovne spotrebiteľských cien tovarov a služieb naprieč európskymi krajinami založený na porovnaní cien približne 2500 položiek. Výskum pritom zahŕňal nielen členské krajiny EÚ, ale tiež štyri kandidátske krajiny (Čierna hora, Chorvátsko, Macedónsko, Turecko), členov EFTA (Island, Nórsko, Švajčiarsko) a tri krajiny západného Balkánu (Albánsko, Bosna a Hercegovina a Srbsko).

Sever Európy je drahší než juh

Výsledky prieskumu potvrdili predpoklady podľa ktorých nás v severských krajinách čakajú výrazne vyššie ceny, než na juhu Európy. Najdrahšou krajinou Európskej únie bolo v sledovanom období Dánsko, kde cenová hladina dosahuje úroveň 143% priemeru EÚ, nasledované Fínskom (123%), Švédskom (120%), Luxemburgom (120%) a Írskom (118%). Z  krajín mimo EÚ dosiahli vyššiu úroveň ešte Švajčiarsko (148%) a Nórsko (147%).

Naopak najnižšie ceny platia spotrebitelia v nových členských krajinách – v Bulharsku (51% priemeru EÚ) a v Rumunsku (59%). Ak by sme mali zohľadniť aj krajiny mimo EÚ, úplne najnižšia cenová hladina je v Macedónsku (44%), nasledovanom Albánskom (50%) a Srbskom (52%).

Slovensko - najlacnejšia krajina EU, kde sa  platí eurom

Slovensko sa v cenovom rebríčku umiestnilo ako najlacnejšia krajina eurozóny a  siedma najlacnejšia krajina celej únie (71% priemeru EÚ). V rámci regiónu V4 platia slovenský spotrebitelia približne rovnaké ceny ako v susednej Českej republike (72%) a súčasne o niečo viac než v Maďarsku (65%) a Poľsku (63%).

Okrem celkových výsledkov sa prieskum zameral i na porovnanie hladín v 12 špecifických kategóriách, kde sa výsledky jednotlivých krajín výrazne odlišovali.

Približne rovnaké rozdiely v cenách sa vyskytujú v segmente potravín a nealkoholických nápojov a to hlavne z toho dôvodu, že zastúpenie tejto kategórie v celkovom súhrne bolo najpočetnejšie.

Najväčšie rozdiely v cenách vykazujú segmenty alkoholických nápojov, tabaku, ďalej reštauračných a hotelových služieb a energií a pohonných hmôt. Je to spôsobené tým, že práve produkty v týchto kategóriách podliehajú výrazne rozdielnej miere zdanenia na národnej úrovni, ktorá určuje ich výslednú cenu.

V Írsku ceny alkoholických nápojov a tabaku dosahujú až 170% priemeru EÚ, zatiaľ čo v Bulharsku iba 66%. Ak by sme zahrnuli i krajiny mimo EÚ je tento rozdiel ešte markantnejší – výrazne sa prejavuje povestná razantná regulácia alkoholu v Nórsku, kde ceny v tomto segmente dosahujú 237% priemeru EÚ, naopak najlacnejší alkohol a tabakové výrobky môžu spotrebitelia kúpiť v Macedónsku (41%), Albánsku (51%) a Srbsku (49%).

Na druhej strane, cenové rozdiely sú menej výrazné v oblasti spotrebnej elektroniky, vybavenia domácností a oblečenia. Tieto produkty sú vďaka jednotnému trhu veľmi ľahko dostupné naprieč celou EÚ. Ich takmer identický charakter v ktorejkoľvek krajine (v kombinácií s existenciou jednotnej meny) umožňuje spotrebiteľom ľahšie porovnávanie cien a rozvoj elektronického obchodovania zase zjednodušuje samotnú realizáciu nákupu v krajine, v ktorej je daná položka najlacnejšia. Rozdiel medzi najdrahším Švédskom (115%) a najlacnejším Bulharskom (89%) je teda minimálny. Faktorom, ktorý naopak umožňuje pretrvávanie rozdielov v cenách sú náklady na dopravu a doručenie.

Z dlhodobého hľadiska možno porovnaním každoročne zverejňovaného rebríčka konštatovať, že cenové rozdiely sa udržujú na približne rovnakej úrovni čo sa týka tzv. starých členských krajín. Naopak ak zahrnieme aj členské krajiny, ktoré do EÚ vstupovali v roku 2004 (resp. 2007 v prípade Bulharska a Rumunska), tak výsledky potvrdzujú určitú cenovú konvergenciu. Cenová úroveň krajín strednej a východnej Európy sa postupne blíži úrovni Západu.

Tabuľka: Porovnanie úrovne spotrebiteľských cien tovarov a služieb v krajinách Európskej únie

KrajinaIndex*KrajinaIndex*KrajinaIndex*
Dánsko143Nemecko104Estónsko75
Fínsko123Taliansko104Česká republika72
Luxemburg120Veľká Británia100Slovensko71
Švédsko120Španielsko97Lotyšsko69
Írsko118Grécko96Maďarsko65
Francúzsko112Cyprus89Litva63
Belgicko112Portugalsko88Poľsko63
Rakúsko107Malta79Rumunsko59
Holandsko106Slovinsko84Bulharsko51
* Index vyjadruje hodnotu miery cenovej hladiny v porovnaní s priemerom Európskej únie (EÚ = 100)
Zdroj: EUROSTAT

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok