Najbohatší ľudia v roku 2023

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 21. 3. 2024
Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard Arnault. Ktorí ľudia mali v minulom roku najväčší majetok a kto sa v rebríčku objavil prvýkrát?
Najbohatší ľudia v roku 2023

Zdroj: Shutterstock

Bernard Arnault

Majetok francúzskeho podnikateľa Bernarda Arnaulta podľa Forbes v roku 2023 dosiahol hodnotu 211 miliárd dolárov, čo ho umiestnilo na prvé miesto rebríčka najbohatších ľudí na svete. Arnault je zakladateľom, predsedom a generálnym riaditeľom najväčšej svetovej spoločnosti v oblasti luxusného tovaru, LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton).

LVMH vlastní približne 60 dcérskych spoločností a 75 luxusných značiek, medzi ktoré patrí Louis Vuitton, Tiffany & Co., Christian Dior, Fendi, Givenchy, Marc Jacobs, Stella McCartney, Kenzo, Celine, Sephora a mnohé ďalšie.

Arnault vstúpil na trh s luxusným tovarom v roku 1984. Je známy svojimi agresívnymi obchodnými stratégiami, vďaka ktorým získal prezývku „Terminátor“.

Elon Musk

Elon Musk sa v prvej desiatke rebríčka najbohatších ľudí sveta objavuje už niekoľko rokov po sebe. Je známy predovšetkým založením spoločnosti SpaceX a ako ústredná postava značky Tesla. Okrem toho má na konte aj mnohé ďalšie spoločnosti, ako napríklad X Corp., ktorá prevádzkuje známu sociálnu sieť X (Twitter), The Boring Company, Neuralink, OpenAI či xAI.

Koncom roka 2023 bola hodnota Muskovho majetku odhadovaná na 180 miliárd dolárov, čo ho umiestnilo na druhú priečku rebríčka.

Jeff Bezos

Jeff Bezos, podobne ako Elon Musk, obsadzuje prvé priečky rebríčka najbohatších ľudí už niekoľko rokov. Časopis Forbes ho zaradil medzi miliardárov prvýkrát už v roku 1999, keď bola hodnota jeho majetku odhadovaná na 10,1 miliardy dolárov. V roku 2023 obsadil tretie miesto s hodnotou majetku 114 miliárd dolárov.

Jeff Bezos je americký podnikateľ, investor a zakladateľ spoločnosti Amazon a Blue Origin. Podnikanie začal v roku 1994, keď založil Amazon ako online kníhkupectvo. Spoločnosť sa však neskôr rozšírila o celý rad produktov a služieb.

Larry Ellison

Larry Ellison je americký podnikateľ a spoluzakladateľ softvérovej spoločnosti Oracle Corporation. Od roku 1977 do 2014 bol jej generálnym riaditeľom a v súčasnosti zastáva pozíciu výkonného predsedu.

Ellisonov majetok začal výrazne rásť v roku 2021, keď sa zvýšil z 59 miliárd dolárov na 93 miliárd dolárov. Aktuálne je jeho majetok odhadovaný na 107 miliárd dolárov, čo ho umiestňuje na štvrté miesto v rebríčku najbohatších ľudí sveta.

Warren Buffett

Warren Buffett je americký investor, podnikateľ a filantrop. Je tiež spoluzakladateľom, predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom spoločnosti Berkshire Hathaway. V roku 2007 bol dokonca časopisom Time zaradený do zoznamu 100 najvplyvnejších ľudí sveta.

Hodnota majetku Warrena Buffetta dosiahla v roku 2023 106 miliárd dolárov, čo predstavuje mierny pokles v porovnaní s rokom 2022, keď jeho majetok dosahoval 118 miliárd dolárov.

Bill Gates

Pokles v hodnote majetku zaznamenal tento rok aj Bill Gates. Jeho majetok klesol zo 129 miliárd dolárov v roku 2022 na 104 miliárd dolárov v roku 2023, čím obsadil šiestu priečku v rebríčku najbohatších ľudí sveta.

Bill Gates je americký podnikateľ a spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Corporation. Je známy tiež tým, že sa podieľal na napísaní interpretra Altair BASIC pre architektúru prvého komerčne úspešného počítača Altair 8800, ktorý bol predstavený v decembri 1974.

Michael Bloomberg

Michael Bloomberg je americký podnikateľ, filantrop a zakladateľ spoločnosti Bloomberg LP, ktorá poskytuje finančné služby, informácie o dianí na burzách a podobne. Spoločnosť vlastní aj televíziu Bloomberg TV.

Bloomberg je tiež známy tým, že v rokoch 2002 až 2013 bol 108. primátorom mesta New York.

Hodnota jeho majetku dosiahla v roku 2023 hodnotu 94,5 miliardy dolárov.

Carlos Slim Helu

Carlos Slim Helu je mexický podnikateľ, ktorý bol v rokoch 2010 až 2013 najbohatším človekom na svete. V roku 2023 dosiahla hodnota jeho majetku 93 miliárd dolárov, čím sa zaradil na ôsmu priečku.

Helu je v súčasnosti generálnym riaditeľom telekomunikačných spoločností Telmex, América Móvil a Grupo Carso. Od roku 2016 je tiež najväčším samostatným akcionárom spoločnosti The New York Times Company.

Nováčikovia

V rebríčku najbohatších ľudí podľa Forbes za rok 2023 sa objavilo aj niekoľko nováčikov. Medzi nimi sú napríklad:

  • Mark Mateschitz – rakúsky miliardár, jediné dieťa zosnulého Dietricha Mateschitza, zakladateľa firmy na výrobu energetických nápojov Red Bull. Mark Mateschitz vlastní 49 % spoločnosti Red Bull GmbH, pričom jeho majetok v roku 2023 dosiahol hodnotu 34,7 miliardy dolárov. V rebríčku Forbes sa tak umiestnil na 37. mieste.
  • Rick Cohen – vlastník a výkonný predseda najväčšieho veľkoobchodníka s potravinami C&S Wholesale Grocers. Hodnota jeho majetku bola v roku 2023 9,6 miliardy dolárov, čím sa zaradil na 195. priečku.
  • Arthur Dantchik – spoluzakladateľ jednej z najväčších a najúspešnejších obchodných firiem na Wall Street, Susquehanna International Group. Hodnota jeho majetku dosiahla v roku 2023 7,2 miliardy, čo mu zabezpečilo 317. miesto.
  • Rohiqa Cyrus Mistry – manželka zosnulého Cyrusa Mistryho, ktorý bol synom stavebného magnáta Pallonjiho Mistryho. S majetkom 7 miliárd dolárov sa umiestnila na 332. mieste.
  • Shapoor Mistry – indický podnikateľ a zakladateľ strojárskeho a stavebného gigantu Shapoorji Pallonji Group. S majetkom v hodnote 7 miliárd dolárov sa tiež umiestnil na 332. priečke.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok