Banky na Slovensku rušia pobočky: Čo stojí za tým?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 29. 11. 2023
Koronakríza ovplyvnila viaceré sektory vrátane bánk, ktoré počas nej pristúpili k masívnemu rušeniu svojich kamenných pobočiek. Tento trend pokračuje aj naďalej. Za necelých deväť mesiacov tohto roka už z trhu zmizlo 19 pobočiek.
Banky na Slovensku rušia pobočky: Čo stojí za tým?

Zdroj: Shutterstock

Čísla klesli pod tisíc už minulý rok

Vo februári minulého roka obletela Slovensko správa, že počet pobočiek slovenských bánk sa medziročne znížil o 90, čím klientom zostalo k dispozícii 984 obchodných miest.

Hlavným dôvodom tohto výrazného poklesu bolo spojenie OTP Banky s ČSOB. Na konci roka 2020 mala ČSOB 126 pobočiek a OTP 68. Po ich zlúčení však zostalo iba 132 pobočiek, čo znamená, že až 62 zaniklo.

Trend v zatváraní pokračuje

Trend zatvárania pobočiek pokračuje aj tento rok. Ku koncu septembra mali banky na Slovensku celkovo 923 obchodných miest, z ktorých 743 boli klasické pobočky a 180 nižšie organizačné jednotky. Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) od konca roka 2022 ubudlo 19 pobočiek.

S najväčším počtom pobočiek sa na prvom mieste drží Slovenská sporiteľňa, ktorá ku koncu septembra zatvorila 5 a prevádzkovala 186 pobočiek. Hneď za ňou nasleduje VÚB banka, ktorá oproti minulému roku zatvorila tri a prevádzkovala 167 pobočiek. Trojicu uzatvára Tatra banka s jednou zatvorenou pobočkou a celkovým počtom 134.

Aktuálny počet pobočiek v jednotlivých krajoch

Počet pobočiek bánk sa v jednotlivých krajoch líši. Vo väčšine z nich si svoje prvenstvo drží Slovenská sporiteľňa, nasledovaná VÚB bankou a Tatra bankou. Pre lepší prehľad prikladáme tabuľku.

Kraj

ČSOB

Tatra banka

Prima banka

Poštová banka

VÚB

SLSP

Bratislavský

21

23

14

12

24

25

Trnavský

14

10

12

8

18

17

Trenčiansky

12

6

14

8

19

22

Nitriansky

15

9

15

7

20

21

Žilinský

12

8

16

5

22

23

Banskobystrický

12

5

15

6

22

24

Prešovský

12

7

16

9

24

27

Košický

13

9

16

6

18

27


Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Dôvody zrušenia pobočiek sú rôzne

Banky rušia svoje pobočky z viacerých dôvodov. Prvým je šetrenie financií. Obchodné miesta predstavujú finančnú záťaž a nie všetky sú naplno využívané. Okrem toho sa niektoré nachádzajú v tesnej blízkosti jedna od druhej, čo je často zbytočné.

Druhým dôvodom je digitalizácia. Väčšina klientov vybavuje čoraz viac jednoduchých úkonov z pohodlia domova prostredníctvom internetbankingu alebo mobilnej aplikácie. Na pobočky tak chodia spravidla len osoby so špecifickými a zložitejšími požiadavkami.

Digitalizácia si hľadala svoju cestu už dávno pred koronakrízou, no naplno sa rozvinula práve počas nej. Umožnila klientom komunikovať s bankou a riešiť záležitosti na diaľku. Jej obľúbenosť neustále stúpala, a preto sa mnohí klienti na pobočky už nevrátili ani po zrušení všetkých opatrení.

Investície do digitalizácie sú síce vysoké, ale v porovnaní s prevádzkovaním veľkého počtu pobočiek sú rozhodne nižšie. Nie je preto prekvapujúce, že banky sa čoraz viac orientujú na túto sféru.

Trend, ktorý prichádza zo zahraničia

Banky zatvárajú svoje pobočky nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Príkladom je Veľká Británia, ktorá prechádza k trendu tzv. centier zdieľaného bankovníctva. Tento trend kombinuje digitálne služby, čím dokáže vyhovieť všetkým klientom.

Centrá zdieľaného bankovníctva poskytujú základné bankové služby vrátane priehradkových služieb a vyhradených miestnosti, kde sa klienti môžu stretnúť s komunitným bankárom svojej banky. Komunitní bankári pritom pracujú v centrách na striedačku, čo znamená, že každý deň v týždni je v centre k dispozícii iný bankár.

Okrem veľkých miest sa centrá zdieľaného bankovníctva budú nachádzať aj na britskom vidieku, ktorý bojuje s nedostatkom priehradkových pracovísk už dlhú dobu.

Digitalizácia nie je všetko

Aj napriek tomu, že digitálne služby sú pre banky dôležité a využívajú ich milióny ľudí po celom svete, nie sú vhodné pre úplne každého. Stále existuje veľké percento klientov, ktorí preferujú osobný kontakt a chcú prebrať dokonca aj tie najjednoduchšie úkony priamo na pobočke.

Banky si uvedomujú potrebu kamenných pobočiek a fyzických stretnutí s bankárom. Toto potvrdzuje aj John Howells, generálny riaditeľ spoločnosti Link, ktorá sa stará o realizáciu nového bankového programu vo Veľkej Británii.

„Prístup k finančnej hotovosti a osobným bankovým službám je naďalej dôležitý pre milióny ľudí v celom Spojenom kráľovstve. Nie každý môže alebo je schopný prejsť na digitálne služby, preto s potešením oznamujeme nové hotovostné služby na podporu týchto komunít,“ hovorí.

Anketa

Zrušili banky aj vo vašom meste?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

banka, ekonomika, Slovensko

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok