Deficit Slovenska rekordne rastie: Čo čaká novú vládu?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 11. 10. 2023
Deficit Slovenska dosiahol tento rok rekordnú výšku, ktorá momentálne dosahuje 3,9 miliardy eur. V porovnaní s minulým rokom ide o trojnásobné zvýšenie. Aký vplyv to bude mať na rozpočet našej krajiny a aký vývoj očakávajú odborníci?
Deficit Slovenska rekordne rastie: Čo čaká novú vládu?

Zdroj: Shutterstock

Problémom je hospodárenie

Ministerstvo financií Slovenskej republiky tvrdí, že problém so štátnym rozpočtom spočíva hlavne v oblasti hospodárenia. Jeho príjmy totižto tento rok stúpli o 15,8 miliardy eur, najmä vďaka zvýšeným výnosom z daní, ktoré sa zvýšili o 8,9 %.

Na druhej strane sa výdavky Slovenska zvýšili na sumu, ktorá výrazne prevyšuje príjmy, a to na 19,7 miliardy eur. Medzi tie najvyššie náklady patrili:

  • čerpanie eurofondov (+80,7 %),
  • Plán obnovy a odolnosti SR (+685 %),
  • Sociálna poisťovňa (+780 %).

Oproti minulému roku boli príjmy do štátneho rozpočtu vyššie o 16,7 %, čo predstavuje 2,26 miliardy eur. S tým stúpli aj výdavky, ktoré sa zvýšili o 32,7 %, teda o 4,86 miliardy eur. Vo výsledku sa hospodárenie štátneho rozpočtu medziročne zhoršilo o 196,8 %, čo predstavuje približne 2,59 miliardy eur.

Najvyšší deficit od veľkej finančnej krízy

Deficit verejnej správy Slovenskej republiky dosahoval v posledných rokoch rôzne hodnoty. Podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky dosiahol v roku 2022 sumu 2,23 miliardy eur, čo predstavovalo 2,04 %. Ide o výrazne nižšiu hodnotu v porovnaní s rokmi 2021, kedy dosiahol 5,43 %, a 2020, kedy predstavoval 5,35 %. Naopak, v roku 2019 dosahoval 1,21 % a v roku 2018 presahoval len niečo cez 1 %.

Rok 2023 však pre Slovensko nevyzerá z pohľadu verejných financií príliš ružovo. V tomto roku očakávame najväčší deficit od veľkej finančnej krízy spred 15 rokov. Jeho výška sa odhaduje na 5,5 %. Štatistický úrad SR dokonca počíta s ešte väčšou hodnotou, a to 6,44 %. Túto hodnotu vypočítal na základe schváleného štátneho rozpočtu.

V udržateľnosti verejných financií sme najhorší

Udržateľnosť verejných financií je oblasťou, v ktorej Slovensko výrazne zaostáva. V porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie sme na chvoste rebríčka. Táto skutočnosť má veľký dopad na zraniteľnosť našej ekonomiky a následne aj na konečný deficit.

Na tému udržateľnosti financií sa vo svojej správe vyjadrila aj Národná banka Slovenska: „Je nevyhnutné v čo najkratšom čase prijať adekvátne konsolidačné opatrenia na ozdravenie verejných financií v rozsahu, ktorý zabezpečí ich návrat na cestu dlhodobej udržateľnosti. Tempo a nastavenie konsolidácie by zároveň nemali zásadným spôsobom oslabiť výkonnosť ekonomiky.“

NBS ďalej vo svojom vyhlásení pokračuje: „Potreba ozdravenia verejných financií prichádza v období, kedy je zároveň potrebné sa v plnej miere sústrediť na štrukturálne reformy a modernizáciu ekonomického modelu. Závisí od toho dlhodobo udržateľný a konkurencieschopný rast Slovenska.“

Dlhy ostatných krajín EÚ

Dlh Slovenskej republiky dosiahol v roku 2022 sumu 63,38 miliardy eur, čo predstavovalo 57,8 % HDP. S týmto číslom sme sa v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ dostali približne do polovice rebríčka.

Najzadlženejšou krajinou je už niekoľko rokov Grécko, ktorého dlh predstavuje 168,3 % HDP. Naopak, táto krajina svoje zadlženie znižuje najrýchlejšie z celej EÚ. Pre lepšie porovnanie, v roku 2021 bola hodnota jej zadlženia na čísle 189,4 %.

Druhou krajinou s najväčším dlhom je Taliansko s číslom 143,5 %, nasleduje Portugalsko s dlhom 113,8 %, Španielsko s hodnotou dlhu 112,8 % a Francúzsko, ktorého dlh dosahuje 112,4 % HDP.

Presným opakom je Estónsko, ktorého dlh bol 17,2 % HDP, Bulharsko s dlhom 22,5 % a Luxembursko s číslom 28 %.

Neistý rast ekonomiky

Ďalší vývoj slovenskej ekonomiky je veľmi neistý a predpovedá sa len veľmi ťažko. Komplikácie môžu nastať z dôvodu ochladenia zahraničia, čo by mohlo viesť k zníženému dopytu po našich výrobkoch. To by malo za následok prísnejšiu menovú politiku a zhoršený prístup k financovaniu, čo ovplyvní napríklad úverové aktivity nielen menších domácností, ale aj veľkých podnikov.

Predpokladaný nárast ekonomiky v tomto roku bol v prvej polovici pozitívny. Odhadovalo sa, že by mohol dosiahnuť aj 2 %. Po prvých mesiacoch druhého polroka však odborníci nie sú takí optimistickí. Svoje predikcie znížili na 1,5 %.

K zlepšeniu rastu ekonomiky, rovnako ako aj k zníženiu inflácie, by mohlo dôjsť v ďalších rokoch. V roku 2024 sa odhaduje nárast HDP o 2,7 % a v roku 2025 o 3,4 %. Čo sa týka inflácie, očakáva sa, že priemerná hodnota za tento rok dosiahne 10,9 %. Ide o vysoké číslo, ktoré nedokáže pokryť ani rast miezd. Reálne príjmy domácností preto tento rok poklesnú o približne 1,2 %.

Avšak v budúcom roku by sa inflácia mala zastaviť na úrovni 6 %. Pri tejto hodnote a raste miezd by sa mali domácnosti dostať do plusu.

Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok