Vyššie dôchodky prídu na účet seniorom už v auguste

Redakcia | rubrika: Článok | 10. 8. 2023
Júl 2023 priniesol slovenským penzistom mimoriadne významné zvýšenie dôchodkov. Ide o reakciu vlády na vysokú dôchodcovskú infláciu z posledného obdobia, ktorá mnohých penzistov prinútila siahnuť do finančných rezerv. Novela zákona bola schválená 23. mája 2023. Po necelých troch mesiacoch sa zmeny začnú prejavovať v praxi prostredníctvom vyšších čiastok, ktoré budú prichádzať dôchodcom na ich účty.
Vyššie dôchodky prídu na účet seniorom už v auguste

Zdroj: Shutterstock

Mimoriadna valorizácia dôchodkov

Dňa 1. júla 2023 došlo k mimoriadnej valorizácii dôchodkov. Sociálna poisťovňa zvýšila výšku dôchodkov o 10,6 %. Aj keď sa suma starobných dôchodkov oficiálne zmenila už v júli, vyplácanie dávok podľa nových pravidiel sa začne až v auguste.

Prechod na novú výšku dôchodkov mohol byť pre mnohých penzistov trochu zmätočný. Hoci sa často spomínal dátum 1. 7. 2023, výplaty za júl zostali na pôvodnej úrovni. Sociálna poisťovňa si však ponechala mesiac júl na prepočítavanie súm a zavádzanie zmien do svojho systému. Penzisti tak vyššie dôchodky spolu s rozhodnutiami o ich novej výške dostanú až v auguste. V augustovom výplatnom termíne bude taktiež spätne vyplatený rozdiel za júl.

„Poberatelia dôchodkov sa nemusia obávať, zvýšená suma dôchodku im bude doplatená spätne od 1. júla 2023 bez ohľadu na to, kedy Sociálna poisťovňa rozhodne o zvýšení sumy dôchodku,“ zdôraznil Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne.

Vyššie minimálne dôchodky

Jednou z noviniek v dôchodkovom systéme od júla 2023 je zvýšenie minimálneho dôchodku. Toto zvýšenie súvisí s novou hodnotou životného minima. Minimálny dôchodok po 30 odpracovaných rokoch je teraz stanovený na 136 % životného minima, čo znamená, že od 1. 7. 2023 sa zvýšil na sumu 365,70 €.

Rozširovanie dolnej hranice dôchodkov môže pre niektorých penzistov znamenať, že teraz budú patriť medzi poberateľov minimálneho dôchodku. Podľa štatistík Sociálnej poisťovne sa do tejto skupiny zaradilo až 4 052 penzistov od 1. júla 2023. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ich situácia sa zhoršila – z bežného dôchodku sa dostali na minimálny. V skutočnosti je to však presný opak.

Pri prehodnotení sa najprv zvýšil pôvodný dôchodok poberateľa. „Najskôr teda Sociálna poisťovňa zvýšila výšku pôvodného starobného dôchodku o 10,6 % a následne porovnala jeho výšku so stanovenou novou hodnotou minimálneho dôchodku. Poberateľovi bude vyplatená tá suma, ktorá pre neho bude vyššia, a teda výhodnejšia,“ vysvetlil Kontúr.

Valorizácia v číslach

Mimoriadne zvyšovanie dôchodkov odráža hodnotu kumulatívneho medzimesačného rastu dôchodcovskej inflácie. Konkrétne ide o obdobie od júla 2022 do marca 2023. Valorizácia bola nastavená tak, aby kompenzovala nárast cien, ktorý priamo ovplyvňuje penzistov. Výsledkom je posun z priemernej výšky starobného dôchodku z 576 € na 637 €. Penzisti si teda v priemere polepšili o 61 eur mesačne.

Valorizácia z júla 2023 by mala zaťažiť štátny rozpočet sumou približne 530 miliónov eur. S ohľadom na zmeny v dôchodkovom systéme treba počítať s ďalšou takmer pol miliardou eur na začiatku roku 2024. Očakáva sa, že náklady na zvyšovanie dôchodkov sa následne ustália na sume okolo 100 miliónov eur ročne.

Prepočet exekučných zrážok z dôchodku

Od 1. júla 2023 dochádza aj k zmenám v súvislosti s limitom exekučných zrážok zo starobného dôchodku. Konkrétne sumy, ktoré nesmú byť penzistom zrážané z ich mesačnej dávky, sa líšia v závislosti od rôznych faktorov. Tieto faktory zahŕňajú typ pohľadávky a počet detí, na ktoré dôchodca platí výživné. Základná suma, ktorá musí zostať poberateľovi dôchodku po zrážkach exekúcie, predstavuje 140 % životného minima, čo znamená 376,43 € mesačne.

„Vzhľadom na to, že od 1. júla 2023 sa dôchodkové dávky ešte zvyšujú v dôsledku mimoriadnej valorizácie o 10,6 percenta, prepočet exekučných zrážok bude vykonaný po tomto zvýšení,“ komentoval tému exekučných zrážok Kontúr. Samozrejme, každý poberateľ, na ktorého sa tieto zmeny vzťahujú, bude o prepočte zrážanej sumy informovaný písomne. 

Ďalší vývoj dôchodkov

Hoci sa v roku 2023 už dvakrát zvýšila výška starobnej penzie, dôchodky ešte čaká ďalšie kolo zvyšovania. Konkrétne pôjde o ďalší nárast minimálnych dôchodkov. Dôvod bude spojený so schválením zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorý upravuje podmienky a výšku týchto dávok. Niektorí poberatelia minimálneho starobného dôchodku by sa mohli ocitnúť v hmotnej núdzi, čomu by malo zabrániť práve októbrové zvýšenie minimálnych dôchodkov.

Od 1. októbra 2023 sa preto minimálne starobné dôchodky upravia nasledovne:

  • 145 % zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu pri dôchodkovom poistení v rozsahu 30 rokov,
  • +2,5 % za každý ďalší rok dôchodkového poistenia v rozsahu 31 – 39 rokov,
  • +3 % za každý ďalší rok dôchodkového poistenia v rozsahu 40 – 49 rokov,
  • +5 % za každý ďalší rok dôchodkového poistenia v rozsahu 50 – 59 rokov,
  • +7,5 % za každý ďalší rok dôchodkového poistenia v rozsahu 60 a viac rokov.

Po októbrovom zvýšení minimálnych dôchodkov bude nasledovať tradičná novoročná valorizácia starobných dôchodkov k 1. januáru 2024.

Anketa

Zdá sa vám zvyšovanie dôchodkov adekvátne?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

dôchodky

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.