Aká bude suma trinásteho dôchodku v roku 2022? Plus kalkulačka

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 17. 5. 2022 | 2 komentáre
Vysoká inflácia a rýchly rast cien sú dva hlavné dôvody, prečo sa v roku 2022 trinásty dôchodok vyplatí v predstihu. Zdražovanie, ktoré zasiahlo veľkú časť tovaru aj služieb, má najvýraznejší dopad práve na ľudí odkázaných na dôchodky. V snahe pomôcť tejto zraniteľnej skupine občanov vláda schválila predčasné vyplatenie 13. dôchodkov. Kedy bude Sociálna poisťovňa rozosielať peniaze a akú výšku príspevku môžete očakávať?
Aká bude  suma trinásteho dôchodku v roku 2022? Plus kalkulačka

Zdroj: Shutterstock

Inflácia a dôchodky

Prudký nárast cien na prelome rokov 2021 a 2022 bol to najhoršie, čo sa z pohľadu dôchodcov mohlo stať. Aktuálne platný systém valorizácie dôchodkov berie do úvahy prvú polovicu predchádzajúceho roku. Preto sa tohtoročná výška mesačného príjmu dôchodcov na Slovensku nastavila tak, aby zodpovedala pomerne pokojnej cenovej situácii na našom trhu zo začiatku roku 2021.

Problém nastal s príchodom vyššej inflácie a zdražovaním začiatkom tohto roku. Dôchodcovia sa ocitli v situácii, keď musia celý rok žiť z dôchodkov, ktoré sú vzhľadom na aktuálnu situáciu podhodnotené. Zvýšenie dôchodkov o 1,3 % pri vstupe do roku 2022 nedokáže pokryť rast spotrebiteľských cien na úrovni 4,6 % v druhom polroku 2021 či 10,4 % v apríli 2022. Mnohí dôchodcovia preto museli vyčerpať svoje finančné rezervy alebo sa rozhodovať, či uprednostnia nákup potravín s rastúcimi cenami pred liekmi.

Skorší príchod 13. dôchodku

Doteraz bolo zvykom, že slovenskí dôchodcovia si 13. dôchodok našli na účte niekedy v priebehu novembra. Avšak vláda na vývoj situácie zareagovala novelou zákona, vďaka ktorej sa vyplácanie 13. dôchodku tento rok presunie na júl. V pôvodnom návrhu sa zvažovala aj možnosť vyplatenia prvej polovice v júli a zvyšok koncom roku. Nakoniec sa ale poslanci rozhodli, že vzhľadom na pokračujúci rast cien bude lepšie 13. dôchodok vyplatiť čo najskôr.

Dôchodcovia tak získali niekoľkomesačný „náskok“ pred infláciou. Môžu si tak financie podľa vlastných potrieb rozložiť, prípadne urobiť zásoby niektorých potravín ešte pred ďalším nárastom cien. Vďaka tomu by podľa vlády mali lepšie zvládnuť druhú polovicu roku 2022. Čakanie na nové dôchodky v roku 2023, ktoré už budú adaptované na vyššiu mieru inflácie, by tak malo byť znesiteľnejšie.

Výška 13. dôchodku v roku 2022

Čas vyplatenia sa síce mení, no výška 13. dôchodku zostáva v porovnaní s minulým rokom nezmenená. Suma sa môže hýbať medzi 50 a 300 eurami, pričom pre každého dôchodcu sa vypočíta individuálne. Pri výpočte sa berie do úvahy súčet všetkých dôchodkov, ktoré daná osoba mesačne dostáva.

Ak chcete zistiť presnú výšku vášho 13. dôchodku, postupujte takto. Od súčtu vašich dôchodkov odčítajte sumu životného minima. To sa síce oficiálne zverejní až 1. júla 2022, ale aktuálny odhad je na 233 eurách. Číslo, ktoré dostanete, vynásobte koeficientom 0,36 a odčítajte od hornej hranice možnej výšky 13. dôchodku. Vo vzorci to vyzerá nasledovne:

výška 13. dôchodku = 300 - ( (suma dôchodkov - životné minimum) * 0,36 )

Na základe tohto vzťahu teda platí, že čím vyšší je váš mesačný príjem z dôchodku, tým nižší 13. dôchodok vás čaká. Samozrejme, ak vám vychádza výsledok pod 50 alebo nad 300 eur, dostanete príslušnú hraničnú sumu.

Kto má nárok?

Sociálna poisťovňa podľa predbežných výpočtov pošle 13. dôchodok na účty 1,44 milióna penzistom. Avšak podľa štatistík máme na Slovensku iba 1,1 milióna penzistov. Čím je teda spôsobený tento rozdiel?

Odpoveď poskytuje informácia o nároku na 13. dôchodok. Osoby poberajúce starobný dôchodok nie sú jedinými príjemcami tohto bonusu. Nárok naň majú aj tí, ktorým Sociálna poisťovňa vypláca:

  • invalidný dôchodok,
  • vdovský alebo vdovecký dôchodok,
  • sirotský dôchodok.

Treba však pripomenúť, že pri výpočte výšky 13. dôchodku sa berie do úvahy súčet všetkých typov dôchodku, ktoré dostávate.

Šanca na ďalšie príspevky

Vyplácanie plnej výšky 13. dôchodku slovenským penzistom v júli je už schválené vládou, a teda zostáva len čakať, kým Sociálna poisťovňa začne posielať peniaze. Ešte ale existuje šanca, že dôchodcovia dostanú ďalší príspevok na lepšie znášanie vplyvu inflácie.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny, Milan Krajniak, sa po schválení predčasného vyplatenia 13. dôchodku vyjadril takto: „Som pripravený minimálne zopakovať to, čo sa deje teraz, teda najviac ohrozeným skupinám seniorov pomôcť jednorazovou pomocou.“

Dodal, že ďalšie kolo finančnej pomoci pre penzistov ohlási v auguste, pokiaľ bude zdražovanie pokračovať aj naďalej. Taktiež sa chce poponáhľať so schválením novely zákona o dôchodkoch, ktorej súčasťou je aj prispievanie k dôchodku rodiča z odvodov jeho pracujúcich detí.

Výpočet 13. dôchodku

Ďalšie kalkulačky

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+107
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 2 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok