Ako bude vyzerať 13. dôchodok? Koľko peňazí dostnanú dôchodcovia

Roland Regely | rubrika: Článok | 13. 3. 2020
Vládne strany Smer-SD, SNS spoločne s Kotlebovou ĽSNS a poslancami Sme rodina schválili pár dní pred voľbami trinásty dôchodok. Koľko peňazí dostanú dôchodcovia?
Ako bude vyzerať 13. dôchodok? Koľko peňazí dostnanú dôchodcovia

Zdroj: Shutterstock

Nárok na trinásty dôchodok majú od roku 2020 všetci poberatelia penzií. Jeho výška má byť pre jednotlivých poberateľov vo výške súčasných priemerných jednotlivých dôchodkov. Za prijatie novely hlasoval klub Smeru-SD, SNS, ĽSNS aj poslanci hnutia Sme rodina. Na hlasovaní sa neprezentovala väčšina opozície.

Trinásty dôchodok nahradí doterajší vianočný príspevok, ktorý Sociálna poisťovňa vlani vyplácala len tým penzistom, ktorých dôchodok alebo úhrn dôchodkov dosahoval najviac 658,50 eura. Zatiaľ čo hodnota vianočného príspevku klesala s rastúcou výškou dôchodku, trinásty dôchodok bude Sociálna poisťovňa vyplácať v rovnakej výške pri rovnakom druhu dôchodku.

Nárok na trinástu penziu má mať 1 milión 422-tisíc dôchodcov.

Na vianočné darčeky

Nárok na trinásty dôchodok budú mať už tento rok všetci poberatelia penzií. Jeho výška má byť pre jednotlivých poberateľov v hladine súčasných priemerných jednotlivých dôchodkov. Čo to znamená v praxi? Že poberateľovi starobného dôchodku štát vyplatí 13. dôchodok v sume zodpovedajúcej priemernej mesačnej sume starobného dôchodku. To znamená v sume 460,40 eura. "V prípade, ak bude mať poistenec nárok na viacero dôchodkových dávok, vyplatí sa len jeden 13. dôchodok, a to ten, ktorého suma je najvyššia," uvádza sa v návrhu zákona.

Ako uvádza portál teraz.sk, z analýzy sociálnych vplyvov k návrhu zákona vyplýva, že predčasní dôchodcovia by mali dostať 433,20 eura. Sirotské dôchodky sú v priemernej výške 137,70 eura, priemerný dôchodok vdov je 263,10 eura, vdovcov 208,80 eura. V prípade 100 % zdravotného postihnutia invalidov je priemerný dôchodok 380 eur, do 70 % postihnutia je táto suma na úrovni 209,90 eura. Sociálny dôchodok by mal dosiahnuť 255 eur a invalidný dôchodok z mladosti by mal byť vo výške 280,5 eura.

Upravia dôchodky aj vojakom a policajtom

V skrátenom konaní parlament schválil aj pozmeňujúci návrh z výboru, ktorým sa upravia podmienky pri 13. dôchodku v niektorých prípadoch aj pre policajtov a profesionálnych vojakov. Ak teda ste poberateľom výsluhového dôchodku a zároveň aj ďalšieho dôchodku, v prípade súbehu nárokov na najmenej dva 13. dôchodky sa vyplatí len jeden, a to ten, ktorého suma je najvyššia.

Rozšíri sa aj nezdaniteľné minimum

Návrh zákona hovorí aj o ustanovaní platnom od 1. apríla tohto roka. Má sa ním rozšíriť aj nezdaniteľné minimum. Podľa súčasnej úpravy nezdaniteľného minima sa pre daňovníkov, ktorí sú poberateľmi starobného a predčasného starobného dôchodku, znižuje ročná suma nezdaniteľného minima o sumu tohto dôchodku vyplatenú za celé zdaňovacie obdobie. "Vzhľadom na to, že sa zavádza 13. dôchodok, je potrebné rozšíriť úpravu nezdaniteľného minima aj o 13. dôchodok tak, aby jeho vyplatená suma vchádzala do úhrnu súm dôchodkov vyplatených za celé zdaňovacie obdobie," uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu.

13. dôchodok sa týka 1,4 milióna ľudí

Kritici návrhu sa vládnych strán pred i po schválení pýtali, kde štát zoberie na trináste dôchodky. Celkovo sa totiž má 13. dôchodok dotknúť 1,4 milióna ľudí a financovanie má byť s výnimkou sociálneho dôchodku a invalidného dôchodku z mladosti financované zo základných fondov starobného poistenia a invalidného poistenia. 

Z analýzy vplyvov na rozpočet verejnej správy vyplýva, že celkovo sa očakávajú zvýšené výdavky rozpočtu verejnej správy z dôvodu zavedenia a vyplatenia 13. dôchodku všetkým poberateľom dôchodkových dávok na úrovni približne 442,2 milióna eur v tomto roku, na úrovni 477,2 milióna eur v budúcom roku, v roku 2022 by mali dosiahnuť 514,1 milióna eur a v roku 2023 by mali predstavovať 553,3 milióna eur.

Po odpočítaní 147 miliónov eur, ktoré sa usporia na zrušených vianočných príspevkoch, tak čisté výdavky na trináste penzie predstavujú 442 miliónov eur.

Anketa

Súhlasíte so zavedeným dôchodkovým stropom?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok