Komu sa oplatí predčasný dôchodok? (výhody a nevýhody)

Roland Regely | rubrika: Článok | 24. 7. 2018
Predčasný dôchodok si treba dobre premyslieť. Môžete získať, ale aj stratiť stovky eur.
Komu sa oplatí predčasný dôchodok? (výhody a nevýhody)

Zdroj: Shutterstock

Účelom predčasného dôchodku je zabezpečiť váš príjem v starobe. O predčasný dôchodok však môžete požiadať len vtedy, ak spĺňate podmienky na ich poskytnutie. Aké sú to? Pozrite si náš praktický článok o predčasnom dôchodku.

Predčasný dôchodok sa počíta rovnako ako starobný dôchodok, len jeho suma sa zníži o pol percenta za každých začatých 30 dní, ktoré žiadateľovi chýbajú do dovŕšenia dôchodkového veku. Ak by niekto žiadal o predčasný dôchodok v najskoršom možnom termíne, teda dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, jeho penzia sa skráti o 12,5 percenta.

Ak máte život ohrozujúce choroby, odborníci na dôchodky radia uprednostniť predčasný starobný dôchodok pred starobným dôchodkom.

 

Kedy možno žiadať o predčasný dôchodok

O predčasný dôchodok možno požiadať iba vtedy, ak ste ukončili pracovný pomer ako zamestnanec, dohodár alebo samostatne zárobkovo činná osoba a súčasne splníte nasledujúce neľahké podmienky:

  • musíte mať odpracovaných najmenej 15 rokov,
  • do dosiahnutia dôchodkového veku vám chýbajú najviac 2 roky,
  • vypočítaná suma predčasného dôchodku ku dňu podania žiadosti musí byť vyššia ako 1,2 násobok sumy životného minima pre plnoletú osobu, a teda 246,10 € (ak si sporíte v II. pilieri , súčet predčasného dôchodku z I. a II. piliera musí byť vyšší ako spomínané životné minimum)

V prípade, že požiadate o predčasný dôchodok, no vyjde vám po 1. júli suma nižšia ako 246,10 eura, Sociálna poisťovňa vašu žiadosť zamietne.

Mohlo by vás zaujímať:

Aké sú výhody predčasného dôchodku

Výhodou predčasného dôchodku je, že hneď ako ho získate, nemusíte už chodiť na úrad práce ani si hľadať zamestnanie, tak ako to je v prípade požiadania o podporu v nezamestnanosti a následne o dávky v hmotnej núdzi. 

Tip redakcie: Ak by ste stratili 2 roky pred dovŕšením dôchodkového veku zamestnanie, oplatí sa vám najskôr požiadať o dávku v nezamestnanosti. V prípade, že si do pol roka nenájde zamestnanie a až potom požiadate o predčasný dôchodok, suma predčasného dôchodku sa vám zníži menej, ako keby o ňu požiadali hneď.

Aké sú nevýhody predčasného dôchodku

Nevýhodou je, že je nižší ako riadny starobný dôchodok. Čím skôr do predčasného dôchodku odídete, tým bude váš dôchodok nižší. 

Za každých 30 dní, ktoré vám chýbajú do dovŕšenia dôchodkového veku, sa totiž odráta pol percenta zo starobného dôchodku.

Výška predčasného starobného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku sa nemení, považuje sa za starobný dôchodok.

Ako požiadať o predčasný dôchodok

Proces o priznanie predčasného starobného dôchodku začnete podaním písomnej žiadosti. Takúto žiadosť (o priznanie predčasného starobného dôchodku) spíše s vami pobočka Sociálnej poisťovne príslušná podľa miesta vášho trvalého bydliska.

Žiadosť o predčasný starobný dôchodok môžete podať v kalendárnom roku najviac dvakrát.

Nárok na predčasný starobný dôchodok vám vzniká najskôr odo dňa spísania žiadosti, pričom ku dňu, od ktorého žiadate jeho priznanie do dovŕšenia dôchodkového veku vám nesmú chýbať viac ako dva roky.

Suma predčasného dôchodku za posledné roky rástla

Za posledné dva roky sa tak suma priemerného starobného dôchodku dvihla o 25 eur, respektíve o 13 eur za posledný rok.

Rástli pritom aj ostatné dôchodky. „Priemerný predčasný starobný dôchodok dosahoval na konci mája 2018 výšku 414,05 eura, pred rokom to bolo 407,18 eura a pred dvoma 394,12 eura,“ informuje Sociálna poisťovňa.

Predčasné dôchodky poberajú tisíce ľudí

Starobné dôchodky dostáva viac ako milión Slovákov. Počet predčasných penzistov je podstatne nižší. Je to približne okolo 20-tisíc Slovákov.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Chceli by ste popri dôchodku aj pracovať?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+77
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok