Získajte od štátu príspevok na súkromnú škôlku až do výšky 280 eur!

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 5. 6. 2017
Vedeli ste, že od štátu môžete získať príspevok na starostlivosť o dieťa –dávku, ktorou prispieva rodičom na úhradu výdavkov za jasle, škôlku alebo opatrovateľskú službu až do výšky 280 eur?
Získajte od štátu príspevok na súkromnú škôlku až do výšky 280 eur!

Zdroj: Shutterstock

Prechod z materskej na rodičovskú dovolenku

Mamička môže po uplynutí materskej dovolenky plynulo prejsť na tzv. rodičovskú dovolenku. Prechod na rodičovskú dovolenku však znamená prechod z poberania materského na poberanie štátnej sociálnej dávky na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa názvom rodičovský príspevok.

Štátna sociálna dávka je výstižný názov, pretože výška rodičovského príspevku je 213,20 eur/mesiac, čo je naozaj vo výške sociálnej dávky.

Práve z tohoto dôvodu mnohé mamičky preferujú skorší návrat do práce. Okrem často skloňovaného rodičovského príspevku majú možnosť uprednostniť podporu od štátu vo forme príspevku na starostlivosť o dieťa. O čo ide? 

Možnosť výberu

Mamička má po uplynutí materskej dovolenky možnosť výberu z 2 možnosti:

  • Rodičovský príspevok

Možnosťou číslo jeden je plynulo prejsť na tzv. rodičovskú dovolenku. Tá trvá maximálne do 3 rokov veku dieťaťa, v prípade dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom sa predlžuje na 6 rokov.

Na jedno dieťa majú rodičia nárok na mesačný rodičovský príspevok vo výške 213,2 eur. Pri viacerých súčasne narodených deťoch narastá o 25 % na každé ďalšie dieťa.

Pri dvojčatách 266,50 eur a pri troch súčasne narodených deťoch dosahuje výška rodičovského príspevku 319,8 eur. Neznamená to ale, že mamička nemôže pracovať - popri poberaní rodičovského príspevku môže bez obmedzenia pracovať na akúkoľvek formu pracovného pomeru. Z rodičovského príspevku môže uhradiť náklady spojené so starostlivosťou o dieťa v čase, kedy vykonáva zárobkovú činnosť, až do výšky 213,2 eur bez toho, aby ich musela financovať z vlastných zdrojov.

Náklady vynaložené na starostlivosť o dieťa nemusia byť v prípade poberania rodičovského príspevku preukazované. 

Zdroj foto: panthermedia

  • Príspevok na starostlivosť o dieťa

V prípade, že sa mamička rozhodne vrátiť do práce skôr ako dieťa dovŕši 3 roky, a náklady na starostlivosť o dieťa v čase, kedy je v práci, presahujú 213,2 eur, štát podáva pomocnú ruku v podobe príspevku na starostlivosť o dieťa. Príspevok na starostlivosť o dieťa umožní rodičom využívať aj finančne náročnejšie služby starostlivosti o dieťa. V rámci neho zabezpečí uhradenie preukázaných nákladov na starostlivosť o dieťa v zariadení spĺňajúcom potrebné podmienky (jasle, materská škola či opatrovateľka so živnosťou). 

Výška príspevku dosahuje od 41,40 eur v prípade, že sa o dieťa stará osoba bez živnostenského oprávnenia, do maximálne 280 eur na každé dieťa, ak starostlivosť dieťaťu poskytuje súkromné zariadenie alebo opatrovateľská služba. 

Výška príspevku na starostlivosť o dieťa

  • 41,40 eur v prípade nepreukázania výdavkov, ak sa o dieťa stará iná fyzická osoba bez živnosti (napr. starý rodič)
  • Maximálne 80 eur ak je dieťa umiestnené do siete škôl a školských zariadení Slovenskej republiky
  • Maximálne 280 eur ak je dieťa umiestnené do súkromného zariadenia alebo opatrovateľskej služby so živnosťou

„Paušálny príspevok na starostlivosť o dieťa do 3 rokov je od 1.1.2016 zvýšený tak, aby z neho bolo možné preplatiť náklady na jasle, materskú školu alebo opatrovateľskú službu na základe živnosti. Rodičovi, ktorý v období do 3. roku života dieťaťa (alebo do 6. roku veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom) vykonáva zárobkovú činnosť a svoje dieťa na čas, ktorý trávi prácou, zverí do opatery jasieľ, materskej školy či opatrovateľky so živnosťou, môže poberať príspevok na starostlivosť o dieťa,“ uviedla Barbora Petrová z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. 

Na výber len jedna možnosť

Mamička však nemôže poberať zároveň rodičovský príspevok aj príspevok na starostlivosť o dieťa - vyberie si ten, ktorý jej v danej situácii viac vyhovuje.

Závisí to od toho, ako finančne náročné je zabezpečenie starostlivosti o dieťa. „Mamička môže striedať rodičovský príspevok s príspevkom o starostlivosť o dieťa v zákonom stanovenej lehote – pokiaľ sa rozhodne byť s dieťaťom doma, môže poberať rodičovský príspevok, a pokiaľ sa rozhodne pracovať, môže si požiadať o príspevok na staroslivosť o dieťa a ak by sa predsa len rozhodla zanechať prácu a venovať sa dieťaťu, môže opäť požiadať o rodičovský príspevok. Zásadou však je, že poberanie týchto príspevkov sa nesmie prelínať,“ upresnila Barbora Petrová.

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok