Príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k nemu: od januára v jednej dávke

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 5. 11. 2013
Štát na každé narodené dieťa okrem príspevku pri narodení dieťaťa vypláca aj príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa. Tieto dávky sa od 1. januára 2014 zlúčia do jednej.
Príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k nemu: od januára v jednej dávke

Zdroj: Shutterstock

Zlúčenie do jednej dávky
Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili nový zákon o príspevku pri narodení dieťaťa, na základe ktorého dôjde k zlúčeniu príspevku pri narodení dieťaťa s príplatkom k nemu do jednej dávky. Rodičia tak pri narodení dieťaťa už nebudú dostávať príspevok a príplatok k nemu samostatne, ale dohromady v rámci jednej dávky. Výška celkového sa nezmení a bude závisieť na poradí pôrodu – pri prvom až treťom pôrode bude vyplatená suma 829,86 eur a pri štvrtom a ďalšom má dávka dosiahnuť 151,37 eura.

Novela zákona tiež rozširuje podmienky nároku na príspevok pri narodení dieťaťa o podmienku bydliska. Rodič tak bude musieť mať trvalý pobyt na území Slovenskej republiky.

Ako je tomu v súčasnosti?

Príspevok pri narodení dieťaťa je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva na pokrytie výdavkov spojených so zabezpečením nevyhnutných potrieb novorodenca. Príplatok k príspevku je štátna sociálna dávka, ktorou štát pripláca na zvýšené výdavky spojené so zabezpečením nevyhnutných potrieb dieťaťa, ktoré sa matke narodilo ako prvé dieťa, druhé dieťa alebo tretie dieťa, ktoré sa dožilo aspoň 28 dní.

  • Príspevok pri narodení dieťaťa

Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa na to isté dieťa vzniká iba raz. Ak sa súčasne narodí viac detí, nárok na príspevok pri narodení dieťaťa vzniká na každé dieťa. Ak sa však súčasne narodili dve alebo viac detí a dožili sa 28 dní, zvyšuje sa príspevok pri narodení dieťaťa o jednu polovicu uvedenej sumy na každé dieťa, ktoré sa dožilo 28 dní. Príspevok pri narodení jedného dieťaťa je v roku 2013 vo výške 151,37 eura. V prípade, že sa vám narodia dvojčatá, dostanete teda 227,06 eur a pri trojčatách 302,75 eura. Žiadosť o príspevok poskytuje úrad práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta trvalého pobytu oprávnenej osoby, prípadne ju môžete nájsť na stránkach úradu. Tlačivo žiadosti si môžete priamo stiahnuť aj z našich stránok: žiadosť o príspevok pri narodení dieťaťa.

  • Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa

Od januára 2009 štát na každé narodené dieťa pripláca príplatkom k príspevku pri narodení dieťaťa. Dieťa sa však musí dožiť minimálne 28 dní. Výška príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa je 678,49 eur. Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa a na príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa zaniká uplynutím šiestich mesiacov od narodenia dieťaťa. Nárok na príplatok k príspevku má len osoba, ktorej vznikol nárok na príspevok pri narodení dieťaťa.

  • Príspevok pri narodení viac detí naraz 


Tento príspevok patrí rodičom, ktorým sa súčasne narodili tri deti alebo viac detí alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá. Aj toto tlačivo si môžete stiahnuť z našich stránok: žiadosť o príspevok pri narodení viac detí naraz.

Čo ak sa dieťa nenarodí na Slovensku?

  • Dieťa sa narodí v členskom štáte EÚ
    Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa vzniká v prípade, že príspevok alebo dávku toho istého druhu nevyplatila príslušná inštitúcia iného štátu.
  • Dieťa sa narodí v štáte, ktorý nie je členským štátom EÚ
    Ak sa dieťa narodí v štáte, ktorý nie je členským štátom Európskej únie alebo zmluvnou stranou Dohody o Európskom hospodárskom priestore, má nárok na príspevok pri narodení dieťaťa v prípade, že bola pred narodením dieťaťa verejne zdravotne poistená v Slovenskej republike najmenej 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov, pričom toto potvrdenie vám vystaví zdravotná poisťovňa. Tiež príspevok alebo dávku toho istého druhu nesmie vyplatiť príslušná inštitúcia iného štátu.

 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok