Rodičovský príspevok: Slovenky dostanú aspoň o 1000 eur menej než Češky

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 22. 10. 2013
Nielen, že si Češky môžu určiť koľko mesiacov im bude štát rodičovský príspevok vyplácať, ešte aj jeho výška je vyššia než naša. Prečo sa to u našich susedoch dá a u nás nie? Ba naopak sa uvažuje ešte o jeho znížení?
Rodičovský príspevok: Slovenky dostanú aspoň o 1000 eur menej než Češky

Zdroj: Shutterstock

Aj keď sme už dvadsať rokov samostatné krajiny, radi sa porovnávame: Kde sa žije lepšie? V niektorých oblastiach ekonomického života je systém na Slovensku a Českej republike rovnaký alebo aspoň podobný. Niekde však došlo k úplne iným spôsobom. Zamerali sme sa na porovnanie systému dávok počas materskej dovolenky. Ako je to s rodičovským príspevkom a kde sa majú mamičky (alebo oteckovia) na rodičovskej dovolenke lepšie?

Celodenná starostlivosť o dieťa
V oboch krajinách sa rodičovský príspevok poskytuje v prípade, že ide o riadnu starostlivosť o dieťa, pričom je nutné mať aspoň trvalý alebo prechodný pobyt na území krajín. Oproti minulosti, každej mamičke, ktorá sa rozhodne počas materskej dovolenky pracovať, rodičovský príspevok zostane. Postačí ak zabezpečí celodennú starostlivosť dieťaťu buď starým rodičom, alebo inou súkromnou osobou. Taktiež môže využiť služby materskej školy prípadne jaslí. Aj keď je v rodine viac maloletých detí, rodičovský príspevok sa poskytuje na to najmladšie dieťa. A to je jedna z posledných vecí, ktoré v systéme vyplácania rodičovského príspevku majú oba štáty spoločné. Pomerne veľký rozdiel je vo výške rodičovského príspevku a jeho spôsobe výplaty.

Výška rodičovského príspevku
Za rok 2013 predstavuje výška rodičovského príspevku na Slovensku 199,60 eur mesačne, od 1. januára 2014 sa jedná o sumu 203,20 eur. Rodičovský príspevok sa poskytuje do troch rokov veku (prípadne do šiestich rokov veku u dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom a pod.) Zaujímavé: Ak sa v rodine vychováva aj ďalšie dieťa, ktoré je už školopovinné, môže byť matke znížený rodičovský príspevok až o polovicu, ak je zanedbané riadne plnenie povinnej školskej dochádzky tohto dieťaťa. Stanovenie mesačnej výšky rodičovského príspevku v Českej republike je odlišný. Štát určuje celkovú sumu, ktorú počas materskej dovolenky rodičovi poskytne. Za celé obdobie tak rodič môže dostať až 220 000 českých korún (približne 8 622€*). Túto sumu vypláca rodičovi v mesačných dávkach najneskôr do dovŕšenia štyroch rokov veku dieťaťa. Rodič si môže určiť, ako dlho chce poberať tento príspevok a teda v akej výške mesačne príspevok získa. Bližšie sme sa téme rodičovského príspevku venovali v článku Česi dostanú na materskej viac ako 8 000 €

Aby sme to mohli porovnať, berieme do úvahy situáciu, keď bude česká mamička čerpať rodičovský príspevok do veku troch rokov dieťaťa.

Prípad A) čerpanie materského a následne rodičovský príspevok (pre zjednodušenie porovnania sa materské čerpá do veku 6 mesiacov dieťaťa)
Pokiaľ pred pôrodom mamička pracovala a bola zdravotne poistená, čerpá po pôrode materské. Po uplynutí tento doby jej bude poskytnutý rodičovský príspevok 2,5 roka (30 mesiacov). Pani Slováková začína čerpať rodičovský príspevok od februára 2012. Na rodičovskom príspevku tak za súčasných platných noriem získa:

  • za rok 2012 (február až december): 11x194,70 = 2 141,70 €
  • za rok 2013: 12x 199,60 = 2 395,20 €
  • za rok 2014: 7x 203,20 = 1 422,40 €

Spolu za 2,5 roka získa pani Slováková približne 5 959,30 eur. Naproti tomu pani Čechová za toto obdobie získa 8 622* eur.

Prípad B) čerpanie rodičovského príspevku od pôrodu
Pani Slováková a aj pani Čechová nemajú nárok na materské a rovno čerpajú rodičovský príspevok od pôrodu. Pani Slováková a pani Čechová začínajú čerpať rodičovský príspevok od januára 2012. Na rodičovskom príspevku tak za súčasných platných noriem získajú:

  • za rok 2012: 12x194,70 = 2336,40
  • za rok 2013: 12x199,60 = 2395,20 €
  • za rok 2014: 12x203,20 = 2438,40 €

Spolu za tri roky získa pani Slováková 7 170 eur, pani Čechová opäť 8 622* eur.

Systém v Českej republike umožňuje väčšiu flexibilitu a variabilitu, lepšie sa prispôsobuje potrebám rodičov na rodičovskej dovolenke a okrem toho sa príspevok v Českej republike vypláca v danom mesiaci, kde na Slovensku až mesačne pozadu.

*Na prepočet bol použitý kurz NBS k 9.10.2013: 25,218 CZK/€ zaokrúhlený na celé eura nahor. Príklad je iba orientačný a približný.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Prezidentka podpisom odobrila zmenu, ktorú nedávno schválil parlament. 13. dôchodok bude po novom riadnou dôchodkovou dávkou.

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok