Pracujúce matky o rodičovský príspevok neprídu

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 9. 7. 2013
Pracujúce ženy budú mať aj naďalej nárok na poberanie rodičovského príspevku. Predseda vlády Robert Fico konsolidáciu verejných financií v sociálnej oblasti vylučuje - nie je pre ňu totiž priestor.
Pracujúce matky o rodičovský príspevok neprídu

Zdroj: Shutterstock

O rodičovskom príspevku
Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva rodičovi na zabezpečovanie riadnej starostlivosti o dieťa do troch rokov veku dieťaťa. Ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav alebo je zverené do náhradnej starostlivosti, poskytuje sa táto dávka do šiestich rokov veku dieťaťa. Od 1. januára 2011 môže rodič vykonávať zárobkovú činnosť. Exminister práce a sociálnych vecí  Jozef Mihál nielenže zaviedol jednotnú výšku rodičovského príspevku pre všetky matky, ale tiež umožnil, aby bol rodičovský príspevok vyplácaný aj pracujúcim matkám.

Návrh novely zákona o rodičovskom príspevku

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v uplynulých dňoch predložilo návrh zmeny týkajúcej sa vyplácania rodičovského príspevku, na základe ktorého by na to doplatili matky, ktoré si popri starostlivosti o dieťa na rodičovskej dovolenke privyrábajú. Návrh novely zákona o rodičovskom príspevku z dielne rezortu práce počítal s tým, že pracujúcim matkám by tak od nasledujúceho roka nemal byť vyplácaný rodičovský príspevok. "Rodičovský príspevok sa navrhuje poskytovať len rodičom, ktorí sa rozhodnú pre osobnú starostlivosť o dieťa a z toho dôvodu nebudú vykonávať žiadnu zárobkovú činnosť," konštatovalo ministerstvo, ktoré sa tak chce v oblasti vyplácania rodičovského príspevku priblížiť legislatíve väčšiny členských krajín Európskej únie, kde sa dávky tohto typu poskytujú len rodičom, ktorí z dôvodu starostlivosti o dieťa nevykonávajú zárobkovú činnosť.

Vlna odporu
S návrhom sa však mnohí nestotožňujú. Dokonca vyvoláva vlny odporu a nesúhlasu. Dôležitou skutočnosťou však ostáva, že kombinácia pracovnej aktivity a poberania rodičovského príspevku je pre mnohých rodičov kľúčová a podstatná. Nemožno tiež nespomenúť, že možnosť pracovať popri starostlivosti o dieťa (či už pravidelne alebo menej pravidelne) predstavuje pre ženy šancu na udržanie pracovných návykov a po odznení najväčšej záťaže rodinných povinností im umožní plynulejšie prejsť medzi zamestnaných na plný úväzok a lepšie sa uplatniť na trhu práce.

Premiér škrty v sociálnej oblasti zavrhol

Predseda vlády Robert Fico však zdôraznil, že pracujúce matky budú mať aj naďalej nárok na poberanie rodičovského príspevku. "Zostáva právna úprava v takej podobe, v akej je," vyhlásil premiér, ktorý vylučuje konsolidáciu slovenských verejných financií v sociálnej oblasti. "Nebudeme konsolidovať na úkor sociálnej oblasti a toto posolstvo bude platiť," zdôraznil. Slovenský sociálny systém podľa jeho slov nemá priestor pre konsolidáciu verejných financií. (Zdroj: SITA)


Ako si uplatníte nárok na rodičovský príspevok?
Svoj nárok si uplatníte na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny príslušnom podľa vášho trvalého pobytu. Nárok si uplatníte odovzdanou žiadosťou, ku ktorej priložíte rodný list dieťaťa, rozhodnutie súdu o zverení dieťaťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, nárok na materské a ďalšie doklady, ktorých zoznam je uvedený na konci žiadosti o rodičovský príspevok. Tlačivo žiadosti si môžete priamo stiahnuť z našich stránok--> Žiadosť o rodičovský príspevok alebo je k dispozícii na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny.

 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Druhý pilier môže časť Slovákov pripraviť o peniaze. Koho sa to týka?

7. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Druhý pilier môže časť Slovákov pripraviť o peniaze. Koho sa to týka?

Namiesto dôchodku sklamanie. Sporenie v druhom pilieri niektorým Slovákom nielenže neprinieslo lepší dôchodok, ale dokonca im ho znížilo. Niektorým dokonca vzal 2. pilier šancu na odchod... celý článok

Viac ako 125 000 dôchodcov čaká prekvapenie od štátu, dostanú peniaze navyše

6. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Viac ako 125 000 dôchodcov čaká prekvapenie od štátu, dostanú peniaze navyše

Sociálna poisťovňa v súčasnosti vykonáva prepočet predčasných starobných dôchodkov pre poistencov, ktorí splnili podmienku 40 odpracovaných rokov pred dovŕšením dôchodkového veku a... celý článok

Slovákom zarobil dve miliardy eur, vlády ho masakrovali. Druhý pilier oslavuje 20 rokov

6. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zarobil dve miliardy eur, vlády ho masakrovali. Druhý pilier oslavuje 20 rokov

Vo svete ide o bežnú súčasť systému dôchodkového zabezpečenia, na Slovensku sa naň stále pozeráme s nedôverou. Pre početné zásahy dnes vynáša o celé miliardy menej, než by mohol.

Dôchodcovia, pozor: Májový termín výplaty dôchodkov sa posúva

3. 5. 2024 | Redakcia

Dôchodcovia, pozor: Májový termín výplaty dôchodkov sa posúva

Sociálna poisťovňa vyplatí dôchodky o deň skôr z dôvodu štátneho sviatku. Platí to pre poberateľov dôchodkov, ktorí si preberajú dôchodky v hotovosti na pošte.

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Prezidentka podpisom odobrila zmenu, ktorú nedávno schválil parlament. 13. dôchodok bude po novom riadnou dôchodkovou dávkou.