Slováci zanedbávajú sporenie na dôchodok

Zdenka Školniková | rubrika: Článok | 17. 10. 2012
Možností ako si v treťom pilieri sporiť na dôchodok je viacero. Najbežnejšími sú však doplnkové dôchodkové sporenie, na ktoré zamestnávateľ môže ale nemusí prispievať, ďalšou možnosťou je životné poistenie a účelové sporenie na dôchodok.
Slováci zanedbávajú sporenie na dôchodok

Zdroj: Shutterstock

Zamestnávateľom sa oplatí v rámci III. piliera prispievať zamestnancom len na doplnkové dôchodkové sporenie
Možností ako si v treťom pilieri sporiť na dôchodok je viacero. Najbežnejšími sú však doplnkové dôchodkové sporenie, na ktoré zamestnávateľ môže ale nemusí prispievať, ďalšou možnosťou je životné poistenie a účelové sporenie na dôchodok. Po schválení novely zákona, ktorá znamenala zníženie odvodov do druhého piliera by sa ľudia mali zamyslieť nad svojou budúcnosťou. Pretože prostriedky nasporené v treťom pilieri nesmerujú na rozdiel od prvého piliera do Sociálnej poisťovne, kde sa prerozdeľujú všetkým sporiteľom ale priamo na účet sporiteľa. 

Je tretí pilier atraktívny?
Pre zatraktívnenie III. piliera sa vláda rozhodla znovu zaviesť daňovú výhodu pre doplnkové dôchodkové sporenie. Zároveň uvažovala aj o znížení poplatkov. Daňové zvýhodnenie tretieho piliera pritom nie je žiadnou novinkou. Predošlá vláda zrušila takéto zvýhodnenie pre sporiteľov, ktorí  ročne na daniach ušetrili až 75 eur. Prostriedky na znovuzavedenie však predošlá vláda už nenašla. O nápravu sa postarala súčasná vláda, ktorá zákonom motivuje zamestnávateľov aby svojim zamestnancom prispievali na dôchodok prostredníctvom príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie. To je pre nich výhodnejšie ako zvýšenie platu. Zo zvýšenej mzdy resp. výnimočnej odmeny totiž zamestnávateľ musí odvádzať sociálne odvody, ktoré ho v konečnom dôsledku vyjdú drahšie ako príspevok na DDP. To isté platí aj pre zamestnancov, ktorí by z takejto formy odmeny taktiež museli odviesť odvody a dane. Je pre nich preto výhodnejšie dostávať od zamestnávateľa príspevok na doplnkové sporenie.

Keďže v rámci tretieho piliera je možné šetriť si aj inou formou sporenie než je doplnkové dôchodkové sporenie, zvýhodnené sú aj životné poistenie a účelové sporenie na dôchodok. V praxi sú ale tieto dve formy oslobodené len od sociálnych odvodov. Ak by chcel zamestnávateľ prispievať svojmu zamestnancovi na životné poistenie či účelové sporenie, musel by z tohto príspevku odviesť 19% daň, čo by znamenalo, že si tieto príspevky nemôže odpočítať z dane. Ak zamestnávateľ prispieva zamestnancovi na DDP, odvádza z tohto príspevku len zdravotné odvody, zamestnancovi v tomto prípade vyplýva povinnosť odvádzať z tohto príspevku zdravotné odvody a daň. V konečnom dôsledku je to ale stále menej než by museli odviesť pri získaní odmeny či zvýšeného platu. Výška príspevku zamestnávateľa na DDP je limitovaná. Maximálne môže zamestnanec od svojho zamestnávateľa získať príspevok do výšky 6 % zo mzdy a náhrady mzdy. Pri plate 600 eur tak zamestnanec dostane na DDP príspevok najviac vo výške 36 eur.

Koľko sa šetrí v treťom pilieri?
Tretí pilier predstavuje v porovnaní s druhým pilierom väčšie riziko nakoľko Doplnkové dôchodkové spoločnosti investujú prostriedky svojich sporiteľov aj do dlhopisov zadlžených krajín. Medzi tieto krajiny patria napr. Grécko, Španielsko či Taliansko. Poplatky platené DDS- tiam sú porovnateľné s rizikom, ktorému sú peniaze vo fondoch Doplnkových spoločností vystavené. Podľa týchto spoločností sa tieto poplatky nedajú porovnávať s poplatkami do druhého piliera. Neoplatí sa prestup z jednej Dôchodkovej spoločnosti do druhej keďže pri odchode musí sporiteľ zaplatiť 5% z aktuálnej hodnoty svojich peňazí na dôchodkovom účte. Pri výške dôchodkového účtu 1000 eur by musel sporiteľ pri prestupe zaplatiť pôvodnej DDS sumu 50 eur. Minulý rok si v treťom pilieri sporilo viac ako 860 tisíc účastníkov. Väčšej obľube sa tešili malé fondy so špecializovanou investičnou stratégiou. Veľké univerzálne fondy stratili určitý počet svojich sporiteľov. K 31.12.2011 predstavovala výkonnosť doplnkových dôchodkových fondov -2,8%, čo spôsobilo prepad cien aktív na finančných trhoch.

Celkovo sa ziskovosť Doplnkových dôchodkových spoločností v minulom roku zvýšila o 36% a spoločnosti DD sporenia v súčte zaznamenali zisk vo výške 5,9 milióna eur. V porovnaní so Slovenskom si v Česku v treťom pilieri sporí podstatne viac ľudí, jedná sa o viac než 4,6 milióna účastníkov. Ročne si takto Česi nasporia prostriedky v hodnote 1% HDP. Na rozdiel od Slovenska kde funguje aj druhý pilier, v Česku  začne fungovať až od budúceho roka. To bude znamenať, že u našich západných susedov si ročne našetria na dôchodky o niečo viac. Na druhej strane na Slovensku po si po zavedení novely zákona, kedy sa znižovalo percento odvodov do  druhého piliera nasporíme podstatne menej. V prepočte na HDP to bude v roku 2013 len 0,4 % HDP, naopak v Česku toto číslo podľa SAV porastie až na 1,4% HDP.

 

Zdenka Školniková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Prezidentka podpisom odobrila zmenu, ktorú nedávno schválil parlament. 13. dôchodok bude po novom riadnou dôchodkovou dávkou.

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok