Druhý pilier sa znova otvoril

Zdenka Školniková | rubrika: Článok | 19. 9. 2012
Druhý pilier je od 1.septembra otvorený. Vstúpiť alebo vystúpiť z neho bude možné počas 5 mesiacov do konca januára 2013.
Druhý pilier sa znova otvoril

Zdroj: Shutterstock

Súčasné tretie otvorenie je opäť výsledkom vlády Róberta Fica, pod ktorého vedením sa realizovali aj predošlé dve otvorenia. Podľa Ministerstva práce boli dôvodom otvorenia zmeny v 2.pilieri. Najdôležitejšou z nich je zníženie odvodov do tohto piliera. Kým doteraz bola výška odvodu 9%, od 1.septembra 2012 sa toto percento znížilo o viac než polovicu na povinné 4%. K minimálnej výške si môžu sporitelia prispievať ľubovoľnou sumou avšak zvýhodnené budú len 2% navyše. Výška príspevku do druhého piliera nie je konečná. Od roku 2017 sa táto sadzba bude zvyšovať o 0,25% ročne na konečných 6% v roku 2024. Druhou významnou zmenou v rámci 2.dôchodkového piliera je vstup doňho. Po schválení novely zákona je vstup do 2.piliera od 1.septembra dobrovoľný až do veku 35 rokov sporiteľa.

Zvyšovanie dôchodkov
Od januára 2013 do decembra 2017 sa budú dôchodky každý rok zvyšovať o pevnú sumu. V tomto období sa postupne bude ustupovať od súčasného švajčiarskeho modelu, v ktorom sa v rovnakom pomere berie do úvahy rast priemernej mzdy a zmena miery inflácie. V roku 2017 by sa mali dôchodky zvyšovať už len na základe dôchodcovskej inflácie. Tá bude závisieť od priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien v rámci domácnosti dôchodcov. Pri schvaľovaní novely zákona sa uvažovalo aj o zavedení inštitútu minimálneho dôchodku. To by znamenalo, že dôchodok by bol stanovený na takej úrovni, aby poberatelia dôchodkov už nemuseli žiadať o ďalšie dávky akými sú napr. dávky v hmotnej núdzi, ale tie by už boli zahrnuté v minimálnom dôchodku. Takýto dôchodok by zabezpečoval minimálnu životnú úroveň. O jeho zavedení sa bude uvažovať až budúci rok. Ďalšou zmenou od roku 2017 bude zvyšovanie dôchodkového veku. Princípom bude jeho závislosť  na  strednej dĺžke života. Keď porastie stredná dĺžka, porastie aj vek odchodu do dôchodku.

Úpravy v dôchodkových fondoch
Podľa schválenej novely zákona došlo aj k miernym zmenám  v oblasti dôchodkových fondov. Čo sa týka poplatku za správu fondu, tak tá zostane vo výške 0,3% ročne z čistej hodnoty úspor v garantovanom aj negarantovanom fonde. Pred schválením novely sa uvažovalo o dvojnásobnom poplatku pre negarantovaný fond. Nemení sa ani poplatok pre penzijné spoločnosti za vedenie dôchodkového účtu. Vláda navrhovala jeho zníženie z 1% na 0,75% zo sumy mesačného príspevku. Zmena nastala pri poplatku za zhodnotenie majetku. Tento poplatok narástol z 5,6% na 10% zo zhodnotenia penzijných úspor. Ďalšou zmenou  v rámci dôchodkových fondov je to, že sporitelia sa musia rozhodnúť, či si budú sporiť v garantovanom alebo negarantovanom fonde. Ľudia, ktorí si aktuálne sporia v negarantovanom fonde a naďalej v ňom chcú ostať, musia to oznámiť svojej dôchodkovej spoločnosti najneskôr do 31.3.2013. V prípade, že tak nevykonajú, k 30.4.2013, budú preradení do garantovaného fondu. Povinnosťou penzijných spoločností bude poslať do 28.2.2013 všetkým sporiteľom v negarantovaných fondoch tlačivo, ktoré obsahuje vyhlásenie o tom, že chcú v negarantovanom fonde ostať aj naďalej.

Voči komu bude systém solidárny?
Zmeny v 1.dôchodkovom pilieri sa budú týkať najmä ľudí s platmi vyššími ako je 1000 eur. Tí by mali byť podľa návrhu zmien Ministerstva práce solidárnejší s ostatnými ľuďmi, ktorí prispievajú na dôchodky. Prvý pilier sa týmto stane solidárnejší nakoľko solidarita predstavuje jeden zo základných atribútov Európskej únie. Po takejto zmene Slovensko aj tak nebude patriť medzi najsolidárnejšie krajiny v rámci Európskej únie. Výsledkom navrhovaných zmien bude to, že ľuďom s podpriemernými platmi bude na dôchodku pridané, no na druhej strane ľuďom s nadpriemernými platmi bude ubraté. V súčasnosti sa dôchodky redukujú poistencom, ktorí zarábajú viac ako 1,25 násobok priemernej mzdy. V rámci zvyšovania solidarity sa bude tejto skupine poistencov penzia redukovať ešte viac. Aktuálne sa im priemerný osobný mzdový bod z vypočítanej hodnoty nad 1,25 znižuje na 84%. Toto číslo sa po zavedení zmien bude znižovať ešte viac. Naopak poistencom, ktorým osobný mzdový bod vychádza nižší ako 1 sa toto percento zvýši. Osobný mzdový bod vyšší ako 1,25 dnes predstavuje 1,4 násobok priemernej mzdy. V období rokov 2013-2018 sa koeficient redukcie pri výpočte osobného mzdového bodu bude ľuďom s príjmami do úrovne priemernej mzdy každoročne zvyšovať od 17 do 22 %. Poistencom s príjmami nad úrovňou 1,25% priemernej mzdy sa tento koeficient bude znižovať na hodnoty 80, 76, 72, 68, 64 a 60%.  Otázkou je, či takáto solidarita je správna. Prečo by mali mať títo poistenci, ktorí zarábajú viac a odvádzajú odvody obmedzené možnosti pri výpočte dôchodku.  Z morálneho hľadiska ide o nespravodlivosť k ľuďom, ktorí pracujú na základe svojej kvalifikácie a žiadnym spôsobom sa plateniu odvodov nikdy nevyhýbali a tým pádom aj odviedli do systému najviac. Zjednodušene sa dá povedať, že ich peniaze poputujú na dôchodky ľuďom s nižšími príjmami.

Zdenka Školniková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Prezidentka podpisom odobrila zmenu, ktorú nedávno schválil parlament. 13. dôchodok bude po novom riadnou dôchodkovou dávkou.

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok