Dôchodkový systém vo Francúzsku

Petr Gola | rubrika: Článok | 30. 11. 2011
Francúzi odchádzajú do dôchodku najskôr zo všetkých západoeurópskych krajín, už v 60 rokoch veku. Postupné zvyšovanie dôchodkového veku na 62 rokov je z členských krajín OECD nízske. Aké vysoké sú francúzske penzie?
Dôchodkový systém vo Francúzsku

Zdroj: Shutterstock

Podmienky pre získanie štátneho dôchodku sú vo Francúzsku pomerne priaznivé. Nepatrné zvýšenie dôchodkového veku a nutné doby poistenia sa pritom v minulom roku neobišli bez množstva protestov. Dôchodok vo Francúzsku má dve úrovne. Francúzi zo svojej mzdy odvádzajú povinné dôchodkové poistenie a doplnkové (zamestnanecké) poistenie.

Pre splnenie nároku na štátny dôchodok musia Francúzi splniť dve podmienky:

  • dosiahnuť dôchodkový vek

Muži aj ženy odchádzajú do najnižšieho riadneho dôchodku v 60 rokoch. Táto hranica sa postupne zvyšuje na 62 rokov veku. Plný dôchodkový vek je 65 rokov a postupne sa zvyšuje na 67 rokov. Väčšina Francúzov však odchádza do dôchodku čo najskôr. Priemerný vek odchodu do dôchodku je totiž vo Francúzsku 61,3 rokov. Odísť do dôchodku v 65 rokoch je však pochopiteľne finančne výhodnejšie.

  • získať potrebný počet rokov poistenie

Každý žiadateľ o dôchodok musí získať dobu poistenia 41 rokov. Do doby poistenia sa započítavajú náhradné doby, napr. starostlivosť o dieťa, štúdium. Doba poistenia sa zvýšila, pred niekoľkými rokmi stačilo získať 37,5 rokov doby poistenia.

Aké vysoké dôchodkové poistenie odvádzajú Francúzi?

Francúzi dovádzajú zo svojho príjmu v produktívnom veku dôchodkové poistenie a doplnkové dôchodkové poistenie. Odvody na poistnom sú vo Francúzsku progresívne. Občania s vyššími príjmami teda odvádzajú efektívne na poistnom viac než občania s nižšími príjmami. Pre platenie poistného je vo Francúzsku niekoľko stropov, zaplatené príspevky na sociálnom poistení znižujú daňový základ.

  • Starobný dôchodok

Sadzba dôchodkového (verejného) poistenia tvorí 14,95 %, z čoho 6,65 % je zrazených  z hrubej mzdy zamestnanca a 8,3 % za zamestnanca ďalej odvádza jeho zamestnávateľ. Maximálny vymeriavací základ, t.j. mzda, z ktorej je zrazené dôchodkové poistenie, predstavuje 2 885 € mesačne. Zamestnávatelia ďalej odvádzajú za svojich zamestnancov 1,6 % z celej mzdy a zamestnanci 0,1 % z celej mzdy bez obmedzenia.

důchodového (veřejného) pojištění činí 14,95 %, z čehož 6,65 % je sraženo z hrubé mzdy zaměstnanci a 8,3 % za zaměstnance dále odvádí jeho zaměstnavatel. Maximální vyměřovací základ, tj. mzda, ze které je sraženo důchodové pojištění, činí 2 885 € měsíčně. Zaměstnavatelé dále odvádějí za své zaměstnance 1,6 % z celé mzdy a zaměstnanci 0,1 % z celé mzdy bez omezení. 

  • Doplnkový dôchodok

Na doplnkovom (alebo zamestnaneckom) poistení odvádzajú zamestnanci 3,8 % a zamestnávatelia 5,2 %, opät maximálne do limitu 2 885 € mesačne. Zamestnanci s mesačným príjmom nad limit 2 885 € však navyše odvádzajú z nadlimitnej čiastky až do dvojnásobku limitnej čiastky na doplnkovom dôchodkovom poistení ďalej 7,9 % a zamestnávatelia z tejto čiastky odvádzajú 11,8 %.

Predčasný a neskorší odchod do dôchodku

Predčasný odchod do dôchodku je možný od 56 prípadne 57 rokoch veku pri splnení určitých zákonných podmienok. Náhradový pomer sa v tomto prípade pohybuje okolo 80 %. Splniť podmienky pre odchod do dôchodku pred dovŕšeným 60 rokom veku však nie je ľahké, je potrebné získať dostatočnú dobu poistenia (cez 40 rokov). V prípade, že občania získajú v 60 rokoch 40 rokov poistenia a ďalej pracujú, tak si za každý rok zvyšujú svoju penziu o 5 %. Pracovať a poberať dôchodok sa dá pri dodržaní zákonných limitov.

Aký vysoký je francúzsky dôchodok?

Francúzsky dôchodok patrí z členských krajín OECD k mierne nadpriemerným. Redukcia pri výpočte dôchodku je vo Franúczsku nižšia než v Českej republike. Pretože občania s vyššími príjmami odvádzajú do limitu vyššie poistné, tak majú Francúzi s vyššími príjmami náhradový pomer pri odchode do dôchodku. V priloženej tabuľke nemáme uvedený pomer čistého dôchodku versus čistej mzdy dosahovanej pred odchodom do dôchodku pri jednotlivých príjmoch. Celkové zdanenie penzií je nižšie než mzdy. Francúz s priemernou mzdou tak má v súčasnej dobe penziu vo výške 60,4 % čistého príjmu pred odchodom do dôchodku.


Tabuľka: Výška štátneho dôchodku v závislosti na príjme - dosahovaný príjem (% z priemernej mzdy)

 50 %75 %100 %150 %200 %
Náhradový pomer  69,4 % 60,6 %60,4 %  53,1 %49,0 %

Prameň: OECD, Pensions at a Glance 2011, France

Francúzi poberajú penziu najdlhšie

Penzijný systém vo Francúzsku je pomerne nákladný, 12,5 % k HDP (priemer za krajiny OECD je 7,2 % k HDP). V priemere odchádzajú Francúzi do dôchodku v 61 rokoch veku, pričom priemerná stredná dĺžka života 65 ročného občana je 85 rokov. Zjednodušene môžeme povedať, že v priemer si Francúzi užijú penziu 24 rokov. To je najviac zo všetkých členských krajín OECD. Vo Francúzsku žije 28,2 % občanov starších 65 rokov.

Pramene:
• Europäische Kommission, Beschäftigung, Soziales und Integration, Ihre Rechte der sozialen Sicherheit in Frankreich 2011
• OECD, Pensions at a Glance 2011, France
• MISSOC Database

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+11
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Prezidentka podpisom odobrila zmenu, ktorú nedávno schválil parlament. 13. dôchodok bude po novom riadnou dôchodkovou dávkou.

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok