Máte dieťa? Žiadajte o prídavky!

Anna Martausová | rubrika: Článok | 25. 7. 2011
Ak aj vy momentálne zvažujete, či narodenie avýchovu dieťaťa budete finančne zvládať, mali by ste poznať všetkymožnosti, ktoré ponúka štát pre už existujúcich ale aj budúcich rodičov.
Máte dieťa? Žiadajte o prídavky!

Zdroj: Shutterstock

Samozrejme, materiálne výdavky spojené s narodením a výchovou dieťaťa štátna pomoc nepokryje úplne, no pri súčasných výdavkoch spojených najmä so štúdiom, ale aj každodennými potrebami dieťaťa akákoľvek finančná injekcia od štátu rodičov určite poteší.

Štátnych sociálnych dávok súvisiacich s potomstvom je viacero druhov. V zásade ich môžeme rozdeliť na:

  • príspevky pri narodení dieťaťa/detí a
  • príspevky poskytované počas života dieťaťa až do jeho dospelosti,
    • prípadne dosiahnutia určitej vekovej hranice, ktorá je stanovená ako najvyššia hranica štandardného ukončenia sústavnej prípravy na povolanie. U nás je to dovŕšenie veku maximálne 25 rokov.

Kedy hovoríme o nezaopatrenom dieťati

Dôležité v problematike príspevkov na dieťa je vymedzenie pojmu nezaopatrené dieťa. Za nezaopatrené dieťa sa považuje osoba, ktorá nedovŕšila vek 25 rokov a sústavne sa pripravuje na svoje povolanie formou štúdia (základná, stredná aj vysoká škola po dosiahnutie druhého stupňa vysokoškolského štúdia v štandardnej dĺžke štúdia), ďalej osoba, ktorá sa nemôže pripravovať na povolanie v dôsledku úrazu alebo choroby. Okrem toho sa za nezaopatrené deti považujú aj tie, ktoré sa po skončení povinnej školskej dochádzky zúčastňujú kurzov určených na prípravu na povolanie alebo sú neschopné prípravy na povolanie pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Posledné dva menované prípady však majú nárok na štátnu pomoc len do dovŕšenia plnoletosti, resp. maximálne do skončenia školského roku, v ktorom dieťa dovŕšilo 18 rokov. Osoba, ktorá poberá invalidný alebo sociálny dôchodok, nespadá do kategórie nezaopatreného dieťaťa (ani v prípade, keď sa sústavne pripravuje na povolanie formou štúdia).

Základné príspevky, na ktoré máte nárok v súvislosti s potomstvom sú nasledovné:

  • 1. Prídavok na dieťa
  • 2. Rodičovský príspevok
  • 3. Príspevok pri narodení dieťaťa 
  • 4. Príspevok rodičom, ktorým sa súčasne narodili tri deti alebo viac detí alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá  
  • 5. Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa
  • 6. Príplatok k prídavku na dieťa
  • 7. Príspevok na starostlivosť o dieťa

Pôvodne sa v zozname nachádzal aj jednorazový príspevok rodičovi, ktorý sa však od 1. januára tohto roku zrušil.

Tabuľka: Výška dáviek štátnej podpory

Druh štátnej podporySuma v eurách v roku 2011
Prídavok na dieťa22,01 €
Rodičovský príspevok190,10 € pre jedno dieťa, 47,50 € pre ďalšie dieťa
Príspevok pri narodení dieťaťa151,37 €
Príspevok rodičom, ktorým sa súčasne
narodili tri deti alebo viac detí alebo
ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá
81,99 € pre dieťa do 6 rokov
101,25 € pre dieťa od 6 do 15 rokov
107,55 € pre dieťa vo veku 15 rokov
Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa678,49 €
Príplatok k prídavku na dieťa10,32 €
Príspevok na starostlivosť o dieťaMaximálne 230 €, bez preukazovania výdavkov 41,10 €
Zdroj údajov: www.upsvar.sk

 

Prídavok na dieťa sa poskytuje pri splnení viacerých podmienok

Medzi základné patrí starostlivosť oprávnenej osoby (osoba, ktorá bude dávku poberať) o nezaopatrené dieťa, ktoré sme si definovali vyššie. Druhou základnou podmienkou je trvalý pobyt oprávnenej osoby aj dieťaťa na území Slovenska. V prípade cudzincov je potrebný prechodný pobyt na našom území. Nárok na prídavok na dieťa okrem rodiča majú aj plnoleté nezaopatrené deti, ak nemajú rodičov alebo majú súdom upravenú vyživovaciu povinnosť od rodičov alebo uzavreli či zrušili manželstvo.

O prídavok môže požiadať aj osoba, ktorej bolo dieťa zverené do starostlivosti na základe rozhodnutia súdu (náhradný rodič). Nárok na prídavok sa uplatňuje prostredníctvom podania žiadosti na predpísanom tlačive, ktoré je možné získať na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny alebo nájsť na internete a vytlačiť. Príslušné tlačivo je potrebné vyplniť a podať priamo na miestnom úrade.

K žiadosti je potrebné štandardne pripojiť občiansky preukaz alebo pas oprávnenej osoby (žiadateľa), rodný list dieťaťa (originál a fotokópiu), potvrdenie o návšteve školy (základnej, strednej, vysokej). V prípade cudzinca povolenie na prechodný pobyt žiadateľa aj dieťaťa, v prípade ak sa žiadateľ aj dieťa dlhodobo nachádzajú na území iného štátu, ktorý nie je v Európskej únii a nie je zmluvnou stranou Dohody o Európskom hospodárskom priestore alebo Švajčiarskou konfederáciou je potrebné doložiť aj potvrdenie o platení zdravotného poistenia na Slovensku.

V prípade dieťaťa, ktoré je choré alebo po úraze je tiež potrebné doložiť lekárske potvrdenia o jeho zdravotnom stave, ktorý mu zabraňuje sústavne sa pripravovať na budúce povolanie. Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa sa dokladuje posudkom, ktorý vydáva tiež miestny úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. V prípade náhradnej starostlivosti je potrebné doložiť rozhodnutie súdu o tejto skutočnosti.Následne po podaní žiadosti a potrebných dokumentov sú prídavky vyplácané automaticky, v prípade, že žiadateľ splní zákonom stanovené podmienky (ktoré sme opísali vyššie) a uplatní si nárok na prídavok prostredníctvom žiadosti. Dávka sa vypláca na každé nezaopatrené dieťa mesačne a to v aktuálnej výške, ktorá je na rok 2011 stanovená na 22,01 €. Úrad však môže vyplácanie pozastaviť, ak vznikne podozrenie, že oprávnená osoba už naďalej nespĺňa podmienky. Pokiaľ sa zistí, že podmienky boli splnené aj počas pozastavenia vyplácania prídavku, ten bude spätne doplatený za všetky mesiace, počas ktorých nebol vyplácaný. V prípade smrti žiadateľa sa prídavok vypláca ďalšej oprávnenej osoby alebo obci, v ktorej býva nezaopatrené dieťa. Výplata sa uskutočňuje buď prevodom na účet alebo hotovostne na uvedenú poštovú adresu.

Anna Martausová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok