Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 23. 1. 2024
Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády je dôvodom tohto rozhodnutia snaha o zníženie deficitu verejných financií.
Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Zdroj: Shutterstock

Zníženie sadzby prinesie takmer 365 miliónov eur

Koncom roka 2023 predstavila vláda Roberta Fica konsolidačný balíček, ktorého súčasťou bolo veľké množstvo zmien. Okrem zrušenia štátneho sviatku (1. september), zvýšenia odvodov pre zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO), zvýšenia daní z dividend a znovuzavedenia daňových licencií, sa v ňom nachádzalo aj trvalé zníženie príspevkovej sadzby do druhého piliera, platné od januára 2024.

Príspevková sadzba, ktorej výška bola 5,5 %, sa znížila na 4 % z hrubej mzdy zamestnanca, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby.

Zníženie príspevkovej sadzby v praxi znamená, že v Sociálnej poisťovni zostane väčšia suma dôchodkových odvodov. Toto riešenie má v roku 2024 podľa odhadov priniesť do rozpočtu 365 miliónov eur. V roku 2025 by to malo byť približne 462 miliónov eur a v roku 2026 okolo 497 miliónov eur.

Získanie financií na rodičovský dôchodok

Výška príspevkov vo výške 5,5 % mala podľa pôvodných pravidiel platiť len v rokoch 2023 a 2024. V roku 2025 sa mala zvýšiť na 5,75 % a následne v roku 2027 mala stúpnuť na konečných 6 % z hrubej mzdy zamestnanca alebo z vymeriavacieho základu SZČO. Avšak toto zvýšenie sa nebude konať.

„Príspevok sa neznižuje o 1,5 %, ale o rovnú tretinu (33 %), pretože v tomto roku mal byť pôvodne príspevok do II. piliera na úrovni 6 %, čo platilo pred nedávnou zmenou počas vlády Eduarda Hegera, ktorá posunula príspevok na úrovni cieľových 6 % o niekoľko rokov. V konečnom účtovaní určite nie je jedno, či si do II. piliera sporitelia posielajú 6 % alebo 4 %. Za pripomenutie tiež stojí, že bolo aj obdobie, keď bol príspevok na úrovni až 9 %,“ hovorí Marián Kočiš, makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne.

Trvalé zníženie na hodnotu 4 % predstavovalo riešenie na nájdenie potrebných financií, ktoré by slúžili napríklad na vyplatenie rodičovských dôchodkov. Tie boli jednou z najviac diskutovaných tém posledných mesiacov. Vláda ich chcela najprv zrušiť, neskôr ich chcela vyplácať z 2 % z daní z príjmov fyzických osôb, ktoré inak väčšina každoročne daruje mimovládnym organizáciám. Avšak toto sa stretlo s veľkou kritikou, a preto vláda z toho nakoniec upustila.

Rodičovský príspevok aj napriek tomu prejde určitou zmenou. Po minulom roku, keď sa vyplatil jednorazovo, sa mal v tomto roku vyplácať raz mesačne. Nakoniec sa to však nestane a vyplácanie bude znova len raz do roka, tentokrát v júni.

Riešenie nie je príliš efektívne

Súčasní dôchodcovia si síce na základe nového riešenia od vlády prilepšia, ale stane sa tak na úkor zdrojov, ktoré boli určené na penzie dnešných pracujúcich. Podľa Mariána Kočiša ide o neefektívne riešenie. Argumentuje, že pôžička financií na trhoch prostredníctvom dlhopisov s kupónom 5 % na 20 rokov by bola lacnejšia.

„Efektívnosť tohto konsolidačného opatrenia, ktoré zhoršuje dlhodobý výhľad udržateľnosti dôchodkového systému a aj verejných financií, je preto viac ako otázna,“ tvrdí Kočiš.

Jednorazový výber úspor z druhého piliera bude zložitejší

Okrem zníženia príspevkovej sadzby dôjde aj k zmene výšky sumy, ktorá je podmienkou pre výplatu starobného dôchodku z druhého piliera prostredníctvom tzv. programového výberu. Táto suma v tomto roku dosiahne hodnotu 651,70 eur, čo zodpovedá priemernému starobnému dôchodku vyplácanému Sociálnou poisťovňou.

V porovnaní s rokom 2023 je suma 651,70 eur o viac ako 130 eur vyššia. Preto bude možnosť jednorazového vyplatenia nasporenej sumy príspevkov z druhého piliera komplikovanejšia.

„Programový výber sa realizuje prostredníctvom dohody, v ktorej si sporiteľ určí mesačnú sumu dôchodku, obdobie vyplácania alebo aj jednorazový výber celej nasporenej sumy príspevkov z druhého piliera,“ informovala Sociálna poisťovňa.

Podmienka spojená s programovým výberom

S programovým výberom je spojená len jedna podmienka. Tá spočíva v tom, že súčet sumy dôchodkových dávok, ktoré sú vyplácané sporiteľovi, musí byť vyšší ako tzv. referenčná suma, ktorej výška je spomenutých 651,70 eur.

„Ak sporiteľovi budú v roku 2024 vyplácané dôchodky, napríklad starobný dôchodok z prvého piliera, invalidný dôchodok, pozostalostný dôchodok vrátane výsluhového dôchodku, či dôchodok vyplácaný zo zahraničia v celkovej výške aspoň 651,70 eur, bude môcť požiadať dôchodkovú správcovskú spoločnosť o výplatu celej svojej nasporenej sumy príspevkov naraz,“ vysvetľuje poisťovňa.

Anketa

Sporíte si v druhom pilieri?

Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok