Čo sa mení v roku 2024 pre dôchodcov: Kto si prilepší a kto nie?

Redakcia | rubrika: Článok | 11. 1. 2024
Začiatok roka už tradične prináša viaceré zmeny, vrátane tých, ktoré sa týkajú dôchodcov. Penzisti sa môžu tešiť na vyššie dávky a trináste dôchodky. Zmeny však neobídu ani vyplácanie rodičovského príspevku či predčasné dôchodky, na ktoré by si mala vláda v nasledujúcich mesiacoch posvietiť.
Čo sa mení v roku 2024 pre dôchodcov: Kto si prilepší a kto nie?

Zdroj: Shutterstock

Rok 2023 bol pre dôchodcov veľmi dobrý

Rok 2023 sa niesol v znamení zvyšovania dôchodkov, ktoré sa uskutočnilo dvakrát, a penzie vzrástli až o viac ako 22 %.

Prvá valorizácia, ktorá prebehla v januári 2023 na základe automatu, znamenala zvýšenie penzie o 11,8 %. Následne, koncom mája, prešiel zákon od strany Hlas o ďalšom zvyšovaní dôchodkov. Toto zvýšenie, reagujúce na vysokú mieru inflácie a neustále stúpajúce ceny potravín, schválil parlament vo výške 10,6 %, ktoré nastalo od 1. júla.

K valorizácii sa navyše pridal 300-eurový vianočný bonus, ktorý dôchodcovia dostali na konci roka.

V roku 2024 nastanú viaceré zmeny

Po dvoch zvýšeniach a jednom vianočnom bonuse dôjde v januári tohto roka iba k miernej valorizácii dôchodkov. Okrem toho dôjde aj k zmene vo vyplácaní rodičovského dôchodku, ktorý vláda chcela zrušiť, ale nakoniec sa tak nestalo. Vyplatený by mal byť aj 13. dôchodok, ktorého výška by mala dosiahnuť priemerný dôchodok.

Podrobnejšie sme sa pozreli na jednotlivé zmeny a nižšie prinášame detailné informácie.

Ďalšia valorizácia

Dôchodky sa opäť zvyšujú, avšak nebude to také zvýšenie ako v predchádzajúcom roku, čo je najmä vďaka tomu, že inflácia postupne ustupuje. Od 1. januára tohto roka preto dôchodky stúpnu len o 3,6 %.

Valorizovať sa budú nielen existujúce, ale aj novopriznané dôchodky. Potvrdila to Sociálna poisťovňa: „Zvýšené dôchodky dostane viac ako 1,4 milióna poberateľov dôchodkov. Novopriznané dôchodky, o ktorých bude Sociálna poisťovňa rozhodovať v roku 2024, sa budú valorizovať o 14,5 percenta.“

Sociálna poisťovňa ďalej informuje, že dôchodcovia nemusia o zvýšenie žiadať, pretože dôchodky sa im budú zvyšovať automaticky.

13. dôchodok

Trináste dôchodky v „plnej“ výške priemerného dôchodku za uplynulý rok mali byť vyplatené dôchodcom už v roku 2023. Štát ich však nebol schopný vyplatiť, preto vláda sľúbila, že ich vyplatí koncom tohto roka. V decembri 2024 by malo približne 1,1 milióna starobných penzistov dostať približne 600 eur.

Minulý rok sa trinásty dôchodok vyplácal podľa modelu, ktorý zaviedla bývalá vláda Igora Matoviča. Tento model bol založený na tom, že výška prémie závisela od výšky dôchodku, pričom platilo, že čím bola penzia vyššia, tým bola prémia nižšia. Maximálna hodnota prémie bola 300 eur a dostal ju dôchodca s penziou 268,88 eur alebo nižšou.

Hodnota 13. dôchodku bola v roku 2023 nasledovná:

Výška dôchodku

Výška 13. dôchodku v roku 2023

268,88 eur

300 eur

300 eur

288,80 eur

400 eur

252,80 eur

500 eur

216,80 eur

600 eur

180,80 eur 

700 eur

144,80 eur

800 eur

108,80 eur

900 eur

72,80 eur

963,40 eur a viac

50 eur

Dôležité je však dodať, že plný trinásty dôchodok dostanú iba starobní penzisti. Ostatní penzisti, ako napríklad tí, ktorí poberajú invalidný dôchodok, dostanú iba priemer svojej penzie, ktorú poberajú.

Vyplácanie rodičovského dôchodku

Rodičovský dôchodok bol v posledných mesiacoch veľmi diskutovanou témou. Toto opatrenie, ktoré poslanci zakotvili do ústavy, nadobudlo platnosť v januári 2023. Vďaka nemu mohli dôchodcovia získavať príplatky od svojich zamestnaných detí.

Výška rodičovského dôchodku sa odvíjala od vymeriavacieho základu dieťaťa alebo detí. Maximálne však mohol dôchodca od jedného dieťaťa získať 21,80 eur.

Nová vláda sa snažila rodičovský dôchodok zrušiť, ale minister Erik Tomáš zdôraznil, že to nie je možné kvôli jeho zakotveniu v ústave. Preto prišiel s veľkou zmenou, ktorá by mala priniesť štátnemu rozpočtu až 315 miliónov eur.

Od 1. januára 2024 sa mal rodičovský bonus vyplácať z dvoch percent z daní z príjmov fyzických osôb. Inými slovami, dieťa sa malo samo rozhodnúť, či pošle svoje dve percentá rodičom alebo mimovládnej organizácii, ako to bolo doteraz.

Toto rozhodnutie však vyvolalo veľkú vlnu kritiky od občanov i od SNS, čo viedlo k tomu, že ministerstvo zo svojho pôvodného návrhu ustúpilo. Nakoniec spravilo len menšiu zmenu vo vyplácaní. Namiesto mesačného vyplácania sa bude dôchodcom posielať bonus raz ročne – v júni.

Odhadovaná výška priemerného rodičovského bonusu je 338,80 eur.

Zmeny v predčasnom dôchodku

Odchod do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch, ktorý nadobudol platnosť v januári 2023, získal veľkú pozornosť. Sociálna poisťovňa potvrdzuje, že počet žiadostí o tento typ dôchodku medziročne stúpol približne o tretinu.

„Sociálna poisťovňa priznala od januára do novembra 2023 až 15 734 predčasných dôchodkov. Na porovnanie, v roku 2022 sme v rovnakom období od januára do novembra evidovali 11 727 novopriz­naných predčasných starobných dôchodkov. Poisťovňa dokumentuje rýchlo rastúci počet žiadostí o predčasný dôchodok,“ uviedla poisťovňa.

Podľa rezortu práce sú tieto čísla alarmujúce. Minister Tomáš preto pripravuje legislatívne zmeny, ktoré by chcel predložiť v skrátenom konaní na januárovej schôdzi parlamentu. Bližšie informácie o týchto zmenách však zatiaľ nešpecifikoval.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+21
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

dôchodcovia, inflácia, rok 2023, zmeny

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok