Ako sa Európa vyrovnáva so starnutím populácie?

Miriam Tinková | rubrika: Článok | 29. 3. 2010
Štatistiky jednoznačne ukazujú na starnutie populácie – rodí sa menej detí a obyvateľstvo sa dožíva vyššieho veku. Tento vývoj však narúša európsky dôchodkový systém, ktorý nutne volá po zmene.
Ako sa Európa vyrovnáva so starnutím populácie?

Zdroj: Shutterstock

Ako veľmi starne populácia v Európe?

Starnutie populácie je tak jeden z najdôležitejších dôvodov, prečo dochádza k predlžovaniu veku odchodu do dôchodku. Týka sa to takmer všetkých európskych krajín. Posunúť vek odchodu do dôchodku je jedna vec, ale ako udržať starších obyvateľov v práci? Tento problém si začala Európa už dávno uvedomovať. S progresívnym starnutím prešli na opatrenia pre udržanie starších zamestnancov aktívnych v práci a takisto v znižovaní pracovných úväzkov. Štáty sa tak snažia:

  • pomáhať znížiť vznikajúce sociálne odlúčenie starých ľudí
  • podporiť odovzdávanie skúseností od starších k mladým zamestnancom a využitie potenciálu  skúsených starších v rámci odovzdávania know-how firmy
  • znižovanie nákladov na penzijný systém s predĺžením veku odchádzania do dôchodku

Ako to riešia niektoré štáty Európskej únie?

Zvyšovaním úrovne veku odchodu do dôchodku resp. penzijného veku sa zaoberá čoraz viac krajín EU.

Nemecko a Dánsko sa nedávno rozhodli zvýšiť minimálny penzijný vek na 67 rokov a vtedy bude dôchodcovi povolené čerpať výhody z verejného penzijného systému. Zvýšenie minimálneho veku by malo začať platiť medzi rokom 2010 a 2029 v prípade Nemecka, medzi rokom 2013 a  2025 v Dánsku. Veľká Británia zamýšľa zvýšiť zákonom stanovený minimálny vek až oveľa neskôr v rokoch 2024  a 2026.

Väčšina krajín ma v súčasnosti zákonom stanovený vek okolo 65 rokov, nižší vek je v prípade Francie, Švédska a Litvy, kde je stanovený medzi vekom 60 a 61 rokov.

Na Slovensku predchádzajúca vláda rozhodla o zjednotení zákonom stanoveného dôchodkového veku na 62 rokov pre mužov aj ženy do roku 2024.V súčasnosti odchádzajú muži narodení v roku 1946 a viac do dôchodku už ako 62 roční. U žien sa zohľadňuje počet vychovaných detí, preto môže dôjsť k jeho poníženiu.

Graf: Vývoj podielu osôb vo veku nad 65 rokov vo vybraných krajinách EU
Clipboard03.jpg
Zdroj: www.demografie.info

I podľa grafu je zjavné, že nárast populácie vo veku 65 rokov a viac je dosť vysoký. Jednoznačne Taliansko je krajinou, ktorej podľa prognóz hrozí najvyšší rast stárnucej populácie. Graf jasne naznačuje, že táto tendencia nebude mať  pre Európu do budúcna stagnujúci trend. Vo všetkých 7 krajinách je viditeľný nárast až do roku 2050.

Záujem a schopnosť pracovať po dosiahnutí veku 65 rokov podľa sektorov

Takisto je veľmi zaujímavé sledovať ako veľmi sa prejavuje záujem a schopnosť starších zamestancov pracovať v jednotlivých sektoroch. V každom prípade zohráva veľkú úlohu aj zdravotný stav a náročnosť povolania. Záujem o prácu po dovŕšení tohoto veku sa pohybuje okolo 20%. V každom prípade u povolaní administratívneho a úradníckeho typu sa schopnosť pracovať predlžuje. Pracovné pozície vo finančnom a verejnom sektore nie sú tak fyzicky náročné ako v sektore stavebníctvo alebo hotelierstvo. Záujem o prácu súvisí aj s finančným ohodnotením a s výškou dôchodku, ktorú poberajú na základe stanoveného dôchodkového systému.  

Graf č.2: Zamestnanci, ktorí chcú pracovať po dosiahnutí veku 65 rokov a tí, ktorí sú schopní po dosiahnutí veku 65 rokov pracovať podľa sektorov hospodárstva
Clipboard04.jpg
www.eurofound.europa.eu

 

Miriam Tinková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok