Ako možno cestovať a využívať zľavy v ČR, na Slovensku a v Rakúsku?

Miriam Tinková | rubrika: Článok | 9. 2. 2010
Niekto sa vyberie na last minute, pretože stále môže na tom ušetřit a zároveň vycestuje aj za hranice, kde môže spoznať inú kultúru. Ale existujú i iné možnosti ako cestovať či nakupovať a zároveň ušetriť.
Ako možno cestovať a využívať zľavy v ČR, na Slovensku a v Rakúsku?

Zdroj: Shutterstock

Sú to práve prázdniny alebo rôzne voľnočasové aktivity, kedy si intenzívne radi oddýchneme. A ako každý člověk rád vypne a nemyslí na iné problémy. Pri nákupe tovaru alebo služby vždy nás poteší, keď dostaneme zľavu. A jednou z týchto možností, ktorá funguje v súčastnosti v ČR a na Slovensku, sú Sphere Card a Rodinné pasy.

Sphere card je najväčším vernostným programom svojho druhu a poskytuje uživateľom zľavy v rámci ČR a Slovenska. Táto karta má viacero produktov ako napr. Standard Sphere Card, VIP Sphere Card, Golf card sphere atď. Požiadať o kartu môže človek vyplnením online formulára na webových stránkach. Cena karty je 1500 Sk/ 49,79 euro s platnosťou na 3 roky + student Sphere card zdarma. Zľavy sa pohybujú v rozmezí od 5-30%.

Takýmto podobným projektom sú Rodinné pasy, ktoré sú zamerané na rodiny s deťmi. Držiteľom tejto karty sa môže stať rodina, samoživiteľ, neúplná rodina, kde podmienkou je aspoň jedno dieťa z rodiny mladšie ako 18 rokov. Kartička je vydaná bezplatne po zaregistrovaní a podaní zakladných údajoch o rodičoch a roku narodení ich detí. Zľavy na služby poskytovateľov sú v rozmedzí 5-20%, u voľnočasových aktivít až 50 %.

Záujemci využívajú zľavy v oblasti kultúry a športu, pri návšteve kultúrnych akcií, voľnočasových aktivít, klasických spotrebných nákupov (odevy, elektronika, športové potreby) a ostatné služby (napr. reštaurácie, ubytovanie,dovolenky).

Obidva projekty Spere Card i Rodinné pasy majú vystavené katalógy poskytovateľov na webových stránkach, kde si môže uživateľ preštudovať jednotlivé zľavy. A sú v podstate jediní, ktorí poskytujú takúto službu pre Slovensko, Českú republiku a  Rodinné pasy i v Rakúsku. Vznikla medzi nimi kooperácia. Firmy registrované v systéme Sphere card poskytujú zľavy na všetky vydané karty Sphere card bez rozlišenia designu, teda i pre projekt Rodinné pasy. Všetci poskytovatelia zliav, tzv. partneri Sphere card, sú označení samolepkou Sphere card alebo konkrétne samolepkou projektu Rodinné pasy. Logo Sphere card na karte je primárnym znakom, ktorý oprávňuje držiteľov kariet k užitiu zľavy v ČR a SR bez rozdielu. Poskytovatelia, ktorí nemajú záujem vstúpiť do siete Sphere card, sa môžu registrovať priamo do databáze Rodinné pasy a zľavy ponúknuť len držiteľom tejto karty. Poskytovatelia zliav majú možnosť vyžiadať si potvrdenie totožnosti držiteľa karty.

Projekt Rodinné pasy napomáha zvýšeniu návštevnosti kultúrnych, prírodných pamiatok a propagácií zapojených regiónov v zahraničí. Poskytovatelia zliav samozrejme môžu vítať určitú formu zviditeľnenia, zvýšenie obratu a počtu nových zákazníkov. Prvotný dôraz je hlavne na rodinu a zníženie časti finančných nákladov rodiny či už pri bežných nákupoch alebo pri návšteve voľnočasových aktivít. 

Spere Card je viac zameraný hlavne na komerčnú sféru, kde výhody má držitel karty. Ponúkajú možnosť vytvoriť si kartu s logom vlastnej firmy, kde je výhodou opäť veľká škála poskytovateľov. A Spere Card takisto podporuje cestovný ruch. 

Miriam Tinková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Česko, Projekt, Rakúsko, rodina, Slovensko

Toto ste už čítali?

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Prezidentka podpisom odobrila zmenu, ktorú nedávno schválil parlament. 13. dôchodok bude po novom riadnou dôchodkovou dávkou.

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok